Trappist-1: Na povrchu nově objevené planety!

Trappist-1: Na povrchu nově objevené planety!
Sdílej
 
Necelých čtyřicet světelných let od Země leží soustava Trappist-1 se sedmi planetami. Údaje naznačují, že by na několika z nich mohl být život.

 

Najít na obloze souhvězdí Vodnáře není moc jednoduché. Jeho hvězdy jsou slabé a často se ztrácejí ve světelném smogu. Právě jejich směrem se ale pozorně dívali astronomové od května 2016. Tehdy s pomocí teleskopu Trappist objevili u jedné Vodnářovy hvězdy dvě exoplanety. Než uplynul rok, našli dalších pět a nově objevená soustava Trappist-1 se přes noc stala astronomickou superstar. Její planety jsou totiž doslova senzační: Na všech sedmi může být voda. To by byla zpráva pro kapitána Sheparda z Mass Effectu!

Tři hrdinové

Sedmero planet je zatím pojmenováno abecedně. Písmeno A si pro sebe zabrala samotná hvězda, chladný červený trpaslík, jehož hmotnost je kolem osmi procent našeho Slunce. Pro nás nejzajímavější planety pak mají písmena E, F a G. Leží v obyvatelné zóně (tedy tak daleko od hvězdy, aby na nich podle našich odhadů mohl vzniknout život) a kolem své hvězdy oběhnou za 6-12 dní. Jejich oběžné dráhy jsou tak blízko u sebe, že když byste se podívali na jedné z nich na oblohu, tak uvidíte většinu těch ostatních podobně, jako ze Země vidíme Měsíc. Dosavadní měření naznačují, že jsou hornaté a kamenité. A na jejich povrchu to vypadá asi takhle:

Daleká cesta

Je jasné, že kolonie tu hned tak stát nebude. Trappist-1 leží nějakých 40 světelných let daleko od České republiky. To je poměrně štreka. Znamená to, že byste 40 let museli letět rychlostí světla, než byste se k Trappistu dostali. Třeba nejbližší hvězda Proxima Centauri je 4,25 let daleko a také jsme se k ní ještě nepodívali. Jak je tedy možné, že toho tolik víme o planetách u Trappist-1? Inu, dalekohledy a teleskopy jsou skvělé věci.

Spojené síly

První pozorování provedl zmíněný teleskop Trappist, který stojí v observatoři La Silla v čilských horách. Noci zde patří k nejtemnějším a Trappist je proto využíván k pozorování pravidelných zákrytů hvězd jinými tělesy. Existenci exoplanet po něm potvrdily teleskopy Spitzer, Hubble a Kepler, které jsou zavěšené na oběžné dráze. Zejména Spitzer byl důležitý, protože pozoruje v infračerveném spektru. Ve výsledku tedy mají astronomové hodně dat, aby mohli planety popsat.

Oči, ať už astronomů nebo ty teleskopické, budou na Trappist-1 nadále zaměřeny a můžeme očekávat, že novinky o nově objevené soustavě na sebe nenechají dlouho čekat.

TRAPPIST-1: Kapesní planetární soustava

TRAPPIST-1: Kapesní planetární soustava

7 nejzajímavějších exoplanet: Máme se kam přestěhovat?

7 nejzajímavějších exoplanet: Máme se kam přestěhovat?

Vytvořte si vlastní planetu

Vytvořte si vlastní planetu

Robotický teleskop: 10 hledačů exoplanet

Robotický teleskop: 10 hledačů exoplanet

Celý vesmír na jediném obrázku

Celý vesmír na jediném obrázku

 

Články odjinud