První pilotovaný mecha robot silný jako superhrdina je tady!

První pilotovaný mecha robot silný jako superhrdina je tady!
Sdílej
 
Ještě před několika lety patřily exoskelety do žánru science fiction. Dnes se stávají realitou a pro některé dělníky dokonce každodenní rutinou. Navíc to vypadá, že brzy nebudou pouhou fantazií ani obří pilotovaní roboti zvaní mecha. První pilotovaný robot už je na světě. Jmenuje se Prosthesis. Má sílu superhrdiny a řídit ho může každý.

 

Kanadská společnost Furrion Exo-Bionics vyvíjí pilotovaného mecha robota už 10 let. Nese jméno Prosthesis a jeho konstruktéři nedávno oznámili, že už je konečně plně funkční a řiditelný. Běhá na čtyřech nohou, dokáže překonávat překážky nebo se pohybovat na sněhu a díky čtyřem tunám čisté váhy a obrovské síle hydraulických rukou nemá problém uzvednout třeba auto.

Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

Robosport

Čtyřtunovou ocelovou obludou by tvůrci chtěli proměnit na závodní mašinu, která bude stát na počátku nového robotického sportu. Obří exoskelety v něm budou mít za úkol vypořádat se s nebezpečnou závodní dráhou plnou nástrah. Můžete si to představit třeba jako populární závody siláků Ironman, jen s tím rozdílem, že tady nebudou zápasit svaly a kondice, nýbrž motory, aktuátory a řídící jednotky.

Mecha robot Prosthesis je ocelový kolos, který n zvedne auto jako nic •  Sam Carter

Mecha kopíruje pohyby

Mecha Prosthesis se ovládá podobně jako ty v japonských seriálech. Uprostřed kovového těla se nachází ze všech stran chráněná kopule s pilotní kabinou. V ní ale není žádný volant nebo knipl. Vaše tělo obepne speciální konstrukce, která bude citlivě reagovat na každý pohyb rukou, nohou nebo trupem a přenášet ho do chování mechy. Jen postroj pro horní končetiny robota se přizpůsobuje vašemu tělu na 30 místech, ty dolní pak v dalších 16 bodech.

Mecha robot Prosthesis kopíruje pohyby pilota uvnitř •  Sam Carter

Oblek rychlejší než člověk

Robotický oblek by měl běhat rychlostí až 30 km/h, takže rychleji než jakýkoliv člověk. V tuto chvíli je ještě ve vývoji a zatím se nerozběhl rychleji než na 6 km/h. Kromě technických zdokonalení ovšem vyžaduje také dlouhodobý koordinační trénink i ze strany pilota.

Nedaleko od Vancouveru provozuje společnost Furrion mecha ranč s testovacím polygonem. Opakované testy pomohly Prosthesis dospět do fáze, kdy je plně provozuschopný. Konstruktéři proto spustili kampaň na Kickstarteru, která má za cíl vybrat dostatek peněz na odstartování závodní robotické ligy.

Obří pilotovaní roboti bojovali v japonských komiksech už ve 40. letech minulého století •  Profimedia.cz

Pilotní trénink

Kdo přispěl 2000 dolarů a více, mohl si vychutnat jedinečnou odměnu – usednout přímo do pilotní kabiny robota a vyzkoušet si na vlastní kůži pocit, jaké je to ovládat vlastníma rukama a nohama čtyři tuny oceli. Kurz trvá tři dny.

Jako první si to vyzkoušela kanadská sportovkyně Cassie Hawryshová. Podle jejích slov je první krok s robotem nezapomenutelný zážitek, i když nezastírá, že byl vykoupen několika pády na mecha čumák. V ceně kurzu je navíc nejen trénink pilota, ale také skvělý bonus. Pokud s sebou přivezete cokoli do jednoho metru výšky, můžete si to rozšlapat.

Mecha Prosthesis

Výška: 4 metry

Šířka: 5,5 metrů

Hmotnost 4 tuny

Materiál: CrMo ocel

Doba provozu: až 1 hodina

Doba nabíjení: 5 hodin

Obří pilotovaní roboti bojovali v japonských komiksech už ve 40. letech minulého století •  Profimedia.cz

První mecha

Obří pilotovaní roboti provázejí naši fantazii opravdu dlouho. V japonských komiksech bojovali v dobách, kdy se v Americe teprve rodili klasičtí superhrdinové. Už ve 40. letech minulého století se objevovaly příběhy obřích pilotovaných robotů demolujících celá města.

Největší revoluci pak zaznamenaly v 70. letech s příchodem komiksu Mazinger Z. Představila se v něm první mecha v podobě obřího kovového nindžy, v níž seděl pilot a pomocí pohybu svého těla ovládal i robota. Vize Mazinger Z se uchytila natolik, že ukotvila celý nový sci-fi žánr. A nejen to. Díky moderním exoskeletům, jako je Prosthesis, se akční komiks stává skutečností.

Čti akční komiksy online - tady >

Plecháč Igorek: Bojový mech zbrojovky Kalašnikov

Plecháč Igorek: Bojový mech zbrojovky Kalašnikov

To chci! Japonci vyvíjejí mecha robota

To chci! Japonci vyvíjejí mecha robota

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

 

Články odjinud