Umělá inteligence rozumí řeči zvířat! Může ji překládat?

Umělá inteligence rozumí řeči zvířat! Může ji překládat?
Sdílej
 
Na prahu nové éry zkoumání světa stojí kvůli možnostem umělé inteligence řada vědeckých oborů. Patří k nim i přírodovědci. UI rozumí řeči zvířat. Otázkou je, jestli ji bude umět přeložit a jestli bude zvířatům rozumět i člověk?

Kdo by nechtěl vědět, co si říkají zvířata mezi sebou? Prahl po tom už zlý král ze Zlatovlásky, který byl kvůli tomu ochoten i sníst hada. Ovšem zatímco řada pohádkových hrdinů se snažila řeči zvířat porozumět, západní vědci dlouho věřili, že řečí v pravém slova smyslu vládne jen člověk. Nedávné objevy potvrdily, že mezi sebou komunikují i živočichové. Umělá inteligence by nám měla pomoci jejich řeči porozumět.

Poslouchání řeči zvířat

Profesorka Karen Bakkerová z Univerzity Britské Kolumbie tvrdí, že mohou být v různých ekosystémech zřízena automatizovaná odposlouchávací stanoviště. Představte si je jako jednoduché stanice s mikrofonem a záznamovým zařízením doplněným o baterii a solární panely. Miniaturizace vědcům umožní na zvířata nalepit mikrofony o velikosti včely.

Bioakustika se spoléhá na práci v terénu i automatické nahrávání •  Alberto Armani, Univerzita Karlova, Alex Rogers

Tato digitální zařízení by generovala spoustu dat, která není možné procházet ručně. Výzkumníci z oblasti bioakustiky, která se zabývá zvuky vydávanými živými organismy, proto k jejich studování využívají umělou inteligenci. Ta v nahrávkách hledá vzory, které by lidem pomohly pochopit, co si zvířata mezi sebou říkají. Již dnes tak vznikají databáze včelích a velrybích písní.

Robotická včela velí úlu

V roce 2018 se vědcům z německého Dahlemova centra pro strojové učení a robotiku podařilo sestrojit RoboBee. Robotická včela umí napodobit včelí tanec, prostřednictvím kterého si včely sdělují, kde se nachází zdroj potravy.

Jde o symbolickou řeč. Včely provádí buď kruhový, nebo osmičkový tanec, třesením zadečku pak udávají vzdálenost od potravy. RoboBee, ačkoliv nevypadá jako včela, protože jde o kousek houbičky s imitací křídel připevněný na tyčce, dokáže svými pohyby včely přimět, aby mu naslouchaly.

Vorvani z Karibiku

Na podstatně větší zvířata se zaměřil v říjnu roku 2021 projekt CETI (Cetacrea Translation Initiativ) – cílem bylo zaznamenávat komunikaci mezi vorvani obrovskými. Výzkum probíhá v Karibiku u pobřeží ostrovního státu Dominika. Proč právě vorvani?

Jak porozumět vorvaňům? •  CETI

Vědci si je vybrali, protože je o nich známo, že mají vědomé myšlení a jsou schopni budoucího plánování stejně jako vzájemné komunikace, soucitu, lásky a pochopení. Žijí v matriarchálních vícegeneračních společenstvích, mezi jejichž členy jsou silná rodinná pouta.

Promluvíme si brzy s vládci oceánu?

Tým vědců využívá k dosažení svého cíle proces zpracování přirozené řeči (NLP – Natural Language Processing), což je podkategorie umělé inteligence zaměřená na zpracování psaného a mluveného lidského jazyka. Nyní bude NLP trénován na čtyřech miliardách zaznamenaných zvucích vydávaných vorvani.

Mourrison rozumí zvířečí řeči •  Lukáš Fibrich

Výzkumníci doufají, že se umělé inteligenci podaří spojit každý zvuk se specifickou událostí a zjistit jeho význam. V dalším kroku vyvinou interaktivního chatbota, který bude komunikovat s vorvani žijícími ve volné přírodě. Pokud to takto půjde dál, možná byste si za pár let mohli být schopni popovídat se svým domácím mazlíčkem.

Neslyšitelní sloni:

Sloni mezi sebou komunikují infrazvukem, který je lidským uchem nezachytitelný. Jeho prostřednictvím jsou schopni být ve spojení se svými druhy i na velké vzdálenosti a koordinovat své pohyby. Tento zvuk projde půdou, kameny a dokonce i zdmi.

Objev se podařil Katie Payneové, vědkyni zabývající se bioakustikou, která má i hudební vzdělání. V přítomnosti slonů vnímala zvláštní tepání na hrudi a neklid, přesně tak mohou lidé vnímat infrazvuk. Slyší ho sloni stejně? To nejsme schopni říct, nicméně zajímavější než to, jak zvířata zvuky slyší, je, co jejich prostřednictvím sdělují.

Telegraf savany: neslyšitelná řeč slonů

Telegraf savany: neslyšitelná řeč slonů

Vědecky potvrzeno: Psi rozlišují rodnou a cizí řeč

Vědecky potvrzeno: Psi rozlišují rodnou a cizí řeč

Tajemství řeči: Proč si nepopovídáme s opicí?

Tajemství řeči: Proč si nepopovídáme s opicí?

 

Články odjinud