Pračlověk byl tvrďák: Ja se dělaly díry do kamnene?

Pračlověk byl tvrďák: Ja se dělaly díry do kamnene?
Sdílej
 
Jak se v neolitu vytvářely díry do kamene, se snaží zjistit ředitel Archeoparku Všestary Radomír Tichý. Jde na to prakticky. Přitom jišťuje, že pračlověk byl tvrďák, a prozrazuje, jak si vyrobit opravdový pravěký vrták.

Když jsem byl kluk, vzal mne archeolog Jiří Kalferst do depozitáře královéhradeckého muzea. Přeskládali jsme sbírku kamenných broušených nástrojů. Oba nás totiž zajímaly zbytky kamenných teslic a seker, které v neolitu musel používat každý muž.

Jejich nálezy známe od Francie po Rumunsko. Měly v životě tehdejších lidí obrovský význam. Dokonce mladší doba kamenná po nich získala označení. „Nový kámen“ (neolit) jsou nové technologie jeho opracování. 

Jak se vrtalo do kamene?

Zaujal mne tehdy v muzeu nedovrtaný otvor na jednom z kamenů. V nejnižším bodě vrtání byla opravdu tenká linie. Čím tohle mohli v době kamenné vyvrtat? Základem archeologických experimentů jsou archeologické doklady. Není jich však mnoho. Nedovrtané otvory v různé hloubce vrtání a vývrtky ze stejného kamene. Tehdy lidé totiž používali dutý vrták.

Experimentální archeolog to zkouší prakticky •  Radomír Tichý

Je to velice ekonomický způsob. Odvrtáváte jen materiál po obvodu a tím rychleji se vrták zakusuje do kamene. Ten je ostatně velmi tvrdý. Ve jmenovaných oblastech Evropy to byl metabazit z našich Jizerských hor.

Jak si vyrobit pravěký vrták

Vrtání se neobejde bez podsypávání vrtáku brusivem. Zkoušeli jsme suché a mokré vrtání. Zkoušeli jsme vrtáky ze dřeva, rákosu, parohu, rohoviny a kosti. Voda držená hliněnou ohrádkou kolem vrtáku umožňuje víření brusiva. To lépe vrtá. Dřevěný vrták se však rozmáčí. Rohovinový se zase příliš rychle obrušuje.

Kamenné nástroje pravěkých předků •  Radomír Tichý

Ideální je vrták z kosti. Jiný materiál k jeho zhotovení mne pro dobu kamennou už nenapadá. Navíc, stěny vrtáku musí mít sílu kolem 3 mm. Aby se vrtaná stopa shodovala s originály. 

Bylo to opravdu tak?

Splnil se mi opravdu klukovský sen? Našli jsme při našich pokusech způsob, jakým lidé v neolitu tolikrát vrtali kámen? Používáme vrtací přístroj, jaký sestrojil už Eduard Štorch. Vrták je upevněný ve dvou bodech přístroje, což umožňuje stálý směr vrtání. Vrták roztáčíme na obě strany, tedy v obou směrech, pomocí řemínků.

Druhý způsob je použití jednosměrného vrtáku. Mikroskop zatím nepotvrdil jedno z řešení. Originální vývrtky po 7 až 6 tisíci letech totiž změnila eroze. Moc toho tedy nevidíme. Na našich replikách ale pokaždé vzniká ona tenká linie v nedovrtaném otvoru.

To by taky šlo? •  Radomír Tichý

Osobnosti časopisu ABC

Článek je součástí série textů od osobností, které v dětství na časopisu ABC vyrostly a nyní se staly špičkami ve svém oboru. Jeho autor Radomír Tichý je experimentální archeolog a ředitel Archeoparku pravěku Všestary.

Články pro tištěné i online ábíčko píše ředitel Zoologické zahrady hl. města Prahy Mirolsav Bobek, vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Petr Brož nebo popularizátor paleontologie Vladimír Socha.

Zbraně pračlověka: Čím lovili lidé v pravěku?

Zbraně pračlověka: Čím lovili lidé v pravěku?

Jak zažít cestu do pravěku: Podívat se za pravěkými lidmi můžeš v Archeoparku Všestary

Jak zažít cestu do pravěku: Podívat se za pravěkými lidmi můžeš v Archeoparku Všestary

Hvězdný člověk: Záhadný nový příbuzný

Hvězdný člověk: Záhadný nový příbuzný

 

Články odjinud