Jak zažít cestu do pravěku: Podívat se za pravěkými lidmi můžeš v Archeoparku Všestary

Jak zažít cestu do pravěku: Podívat se za pravěkými lidmi můžeš v Archeoparku Všestary
Sdílej
 
Ředitel Archeoparku Všestary Radomír Tichý s vámi bude objevovat dávné časy na vlastní kůži. Začíná odhalením, že zažít cestu do pravěku a podívat se za pravěkými lidmi můžeme i dnes s pomocí experimentální archeologie.

V našem životě experimentujeme běžně, a to už od dětských let. Pokus provází úspěch i omyl. Pokud ale experiment souvisí s archeologií, je to komplikovanější. Proč? Protože přírodní experiment jsme naučeni provozovat v laboratoři. To proto, abychom všechny faktory vstupující do výsledku měli pod kontrolou. Máme však tak vybavenou laboratoř, aby odpovídala realitě pravěku?

Nemáme. Proto se můžeme obklopit replikami pravěkých artefaktů. Ty mají velkou přednost v tom, že nejsou rozlámané jako jejich originální předlohy. Toto obklopování nás ale vyvádí z prostředí kontrolovaného experimentu. 

Co je archeologický experiment

I tak je archeologický experiment v současnosti velmi populární. Díky pocitu „cesty do pravěku“ jako v současné „pravěké vesnici“ nebo dokonce díky pocitu dobrodružství jako třeba při naší expedici Monoxylon.

Popularizací a dobrodružstvím jsme sice už mimo vědecké poznání samotné, ale experiment může plnit i více funkcí najednou. Včetně jeho obrovského popularizačního potenciálu pro archeologii nebo dokonce zábavu připomínající televizní reality show s přežitím v pravěku. 

Jak na experiment

Jak tedy definovat archeologický experiment? Nečekejme jednu odpověď. Definicí je nejméně kolem třiceti. Aby experimenty v archeologii odpovídaly moderním standardům, musí mít jasné cíle.

Archeologický experiment je v současnosti velmi populární i díky pocitu dobrodružství jako třeba při naší expedici Monoxylon •  Profimedia.cz

Také musí být plánované a provádět se správnou manuální zručností. Musí být také zaznamenány a být opakovatelné. Musí používat autentické materiály a technologie. Jejich výsledky se musí opírat o archeologické nálezy. Pokud tedy děláte experiment bez nich, vymýšlíte si. I přes veškeré úsilí ale experimentální archeologie sama o sobě nevede k důkazům. 

Archeologie a počítače

Přestože nasazujeme moderní přístroje, které dokumentují správně provedený experiment nebo ho pomáhají vyložit, patří k největším úskalím sám experimentátor. Nepochází totiž z pravěku. Dokonce neznáme ani výkony pravěkých lidí, i když obecně předpokládáme, že byli v jednoduchých technologiích v porovnání s námi silnější a zručnější.

Radomír Tichý je ředitelem Archeoparku Všestary, dobrodruhem a archeologem •  Radomír Tichý

Přesto experiment láká. Pokládáme si totiž i takové otázky z minulosti, na které nemáme zatím lepší odpovědi. Dokonce ani pomocí počítačů. Jim experiment musí dodávat alespoň základní představu z reality. Alespoň nějaký pevný bod.

Osobnosti časopisu ABC

Článek je součástí série textů od osobností, které v dětství na časopisu ABC vyrostly a nyní se staly špičkami ve svém oboru. Jeho autor Radomír Tichý je experimentální archeolog a ředitel Archeoparku pravěku Všestary.

Články pro tištěné i online ábíčko píše ředitel Zoologické zahrady hl. města Prahy Mirolsav Bobek, vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Petr Brož nebo popularizátor paleontologie Vladimír Socha.

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Pravěk počesku: Jak zažít dobrodružství na expedici Monoxylon

Pravěk počesku: Jak zažít dobrodružství na expedici Monoxylon

Máme studnu! A můžeš ji vidět: Pravěký poklad míří do muzea

Máme studnu! A můžeš ji vidět: Pravěký poklad míří do muzea

 

Články odjinud