Youtuber Kea se vrací: Na nějakou dobu jsem ztratil motivaci natáčet

Youtuber Kea se vrací: Na nějakou dobu jsem ztratil motivaci natáčet
Sdílej
 
Kea je energický český youtuber, kterého řada lidí viděla poprvé až ve skeči od Goga. Mezi jeho nejpopulárnější videa patří série Doplň mou větu a na svém kanále se často objevuje s přáteli: Natylou, Lukefrym, Thomasem a Lůcou. V rozhovoru prozrazuje, že na nějakou dobu ztratil motivaci natáčet, ale teď se vrací.

 

Na začátek bych tě poprosil, aby ses našim tenářům krátce představil.

Vžžžpuf... zdravím vás tímto svým pozdravem, který můžete slyšet na začátku každého mého videa. :) Já jsem Kryštof - tedy, spíše mě možná znáte pod mou přezdívkou Kea, kterou používám na svém YouTube kanále. Videa tvořím na YouTube už skoro 6 let a za tu dobu jsem dosáhl více jak 107 tisíc odběratelů.

Já jsem si tě všiml díky skeči od Goga ve kterém jsi hrál. Zaznamenal jsi poté nějaký velký nárůst odběratelů?

Tak to je super, protože za nápadem na tu sketch jsem stál já. A kromě ní jsme během mé návštěvy u něj v Bratislavě natočili dalších asi 6 videí. Nárůst odběrů jsem po jejich vydání měl znatelný. Několik dnů za sebou jsem měl jeden až dva tisíce nových odběratelů každý den. V konečném čísle mi to dopomohlo k přibližně 15 tisícům nových fanoušků.

Jak jsi se k nejúspěšnějšímu československému youtuberovi vlastně dostal?

Bylo to jednodušší, než by se dalo uvěřit. Prostě jsem mu napsal. Ano, napsal jsem mu svůj nápad, co bychom spolu mohli natočit, například už zmiňovaný sketch, a jemu se to líbilo. Domluvili jsme se už jen na termín a já za ním dojel! :)

Minecraft za sto tisíc

Které video je tvým nejúspěšnějším?

Mé nejúspěšnější video je velmi jednoduchá televize postavená ve hře Minecraft. Zajímavé na ní je, že šlo o v té době průlomovou stavbu, kde pomocí obvodů a pohyblivých částí, vznikala animace na "obrazovce". Po tom, co mi video sdílelo nejnavštěvovanější fórum o téhle hře, jsem vystřelil během jednoho dne nad 100 tisíc zhlédnutí. To bylo v době před pěti lety, kdy v Česku bylo 100 tisíc zhlédnutí jako je dnes milion. Samozřejmě mě to ihned motivovalo k další tvorbě a odstartovalo mojí YouTube kariéru!

Dříve jsi natáčel klasické letsplaye z Minecraftu, kde jsme tě mohli pouze slyšet.Nyní je tvoje tvorba zcela odlišná. Kdy u tebe nastal ten zlomový okamžik?

Nastalo to ve chvíli, kdy já sám jsem přestal sledovat Minecraftová a celkově jakákoliv herní videa. Na YouTube (a celkově v životě), by měl dělat člověk to, co jeho samotného baví a naplňuje. A to už pro mě hry přestali splňovat. Na druhou stranu se mi ale začali hodně líbit vlogy a sketche, které jsem začal po svém tvořit a sklidil s nimi veliký úspěch.

YouTuber musí vydávat pravidelně

Youtuber Kea se vrací: Na nějakou dobu jsem ztratil motivaci natáčet •  Kea

Tvůj YouTube kanál odebírá více jak 100 tisíc lidí a u videí máš sledovanost v desítkách tisíc. Čím si myslíš, že to je?

Momentálně je tohle způsobeno tím, že jsem nebyl aktivní. V mém osobním životě došlo k nějakým nepříjemným událostem a tak jsem ztratil motivaci k jakékoliv tvorbě. Za tu dobu se mi ale povedlo nashromáždit poměrně velké množství materiálu, takže teď stříhám a pracuji na tom, aby se brzy opět rozjel aktivní režim vydávání videí. To je totiž ten největší faktor sledovanosti YouTubera - musí vydávat pravidelně.

Z Youtubu nedávno odešlo spoustu velkých firem, projevilo se to i na tvých příjmech?

Já zrovna v té době měnil YouTube partnerství, takže z toho období nemám moc dat, která bych mohl porovnat. Ale od té doby už YouTube nahodil nové funkce, aby se firmy mohli dál na YouTube propagovat a... moc se jim tenhle nový systém nepovedl. Je to taková rychlá záplata, kdy jejich algoritmus čte texty týkající se každého videa a podle toho je škatulkuje. I takový nevinný popisek jako je "Boží video" vás může hodit do záložky "Náboženské video". A tím ztratíte v podstatě 95% všech reklam, protože firmy se většinou takovým tématům vyhýbají. Hodně mých oblíbených zahraničních YouTuberů kvůli tomu oznámilo menší vydávání videí, protože si to zkrátka nemůžou dovolit finančně.

Momentálně již nestuduješ. Věnuješ se tedy naplno Youtubu, nebo máš i jiné aktivity?

Nestuduji, protože jsem zakládal koncem mého prvního roku na vysoké firmu s tátou, kde vyrábíme zdravé potraviny. A protože on sám nemá moc času, tak jsem se tomu musel začít naplno věnovat já. YouTube tomu musel bohužel trochu ustoupit. Kromě toho teď budeme zakládat další oděvní firmu, takže mám docela hodně neustále co dělat.

Čeho bys chtěl na Youtubu dosáhnout? Máš například nějaký vysněný počet odběratelů?

Když moderátor na mém maturitním plese uváděl mě a mé spolužáky, tak u každého zmínil, jaký je jejich životní sen. Většinou četl vysněná zaměstnání nebo kam by chtěli cestovat... já mu napsal, že mým snem je dosáhnout 1 milion odběratelů. A já věřím, že toho jednou dosáhnu. A že to nebude trvat ani tak dlouho. ;)

Youtuberka Makyna016: Proč je důležité netočit blbosti

Youtuberka Makyna016: Proč je důležité netočit blbosti

Rozhovor s youtuberkou Stylewithme: Vietnamský původ beru jako výhodu

Rozhovor s youtuberkou Stylewithme: Vietnamský původ beru jako výhodu

Hoggy a kapela Slza: Rozhovor se zpívajícím youtuberem

Hoggy a kapela Slza: Rozhovor se zpívajícím youtuberem

Klíčová slova:
rozhovor, kea, youtube, youtuber, youtubering
 

Články odjinud