Martin Rota: Youtuber a dobrodruh

Martin Rota: Youtuber a dobrodruh
Sdílej
 
Většina z nás má Martina Rotu zapsaného jako youtubera, který natáčí kritická a vědecky popularizační videa. Martin je ale i zkušený cestovatel, který neodmítne žádnou výzvu!

 

Martin Rota je fenomén. První video nahrál na YouTube už v roce 2007, ale pořádně se do toho opřel až o tři roky později. Od roku 2010 jeho popularita neustále roste: Stovky tisíc lidí pravidelně sledují kanály Naprosto retardovaný, Martin Rota, Lepší než pracovat anebo v poslední době i v redakci ábíčka velmi oblíbené Zvědátory a Vědecké kladivo. Jako youtuber Martin rozhodně uspěl. Těch 12 let od prvního videa je ale přeci jen dlouhá doba a chce to změnu. Martin proto zkouší nové věci. Možná jste o nich neslyšeli a my se na ně nebáli zeptat. A vy je uslyšíte od Martina na Festivalu ABC 13. dubna 2019 v Národním zemědělském muzeu!

Video se připravuje ...

Martin Rota na Festivalu ABC • Zdroj: redakce ABC

Martinova cesta do Číny!

"Ahoj, můžeme odložit naše setkání o hodinu? Jsem zaseknutý při řešení čínského víza," píše nám Martin do redakce několik hodin předtím, než se máme sejít. Ano, Martin plánuje cestu do Číny. Čínská společnost, která Martinovi posílá 3D tiskárny na recenze, projevila zájem o jeho youtuberské dovednosti a zve ho k návštěvě měst Hongkongu a Šen-Čen. "Vlastně nevím, co přesně tam budu dělat, ale bude to stát za to," směje se o hodinu později Martin. "Možná budu jen odpočívat."

Martin Rota umí naslouchat svým divákům •  Pavel Dobrovský

Návrat z hor

Po uplynulých měsících si Martin odpočinek zaslouží. Několik dní před naším setkáním slaňoval ve slovenském kamenolomu a pobíhal po Beskydech. Navíc se vrátil z expedice po Jižní Americe, kde stoupal na horu Aconcagua. Zeměpisáři ví, že se nachází v Argentině a její vrcholek je 6960 metrů nad mořem. Není pouze nejvyšší horou Argentiny, ale celé jižní polokoule! Martin chtěl dosáhnout vrcholku, dokonce už podruhé.

Martin chce být prvním handicapovaným Čechem, který vystoupí na nejvyšší horu jižní polokoule •  archiv Martina Roty

Přitažlivé vrcholky

"Nejsem na památky, města mě nudí. Když ale stojím na planině a uprostřed ní trčí do výšky nějaká hora, strašně mě přitahuje její zdolání," vysvětluje Martin, proč ho hory jako Aconcagua lákají. V minulých letech stanul na vrcholcích Kilimandžára (5895 m n. m.) a Elbrusu (5642 m n. m.) a argentinský velikán pro něj měl být tím největším výškovým úspěchem. Jenže stejně jako rok předtím, ani nyní se to nepovedlo. "Potřebuji být rychlejší. Byl jsem příliš pomalý a dostal se do bodu, ze kterého nemělo smysl pokračovat," říká sebekriticky. "Další pokus dám za dva roky a do třetice to určitě vyjde!" Nejsou to jen sliby, Elbrus mu také vyšel až napodruhé.

Martin před částí své sbírky sběratelských edic videoher •  Pavel Dobrovský

Největší zrcadlo

Namísto pochodování po kamení a sněžných polích ve vysokých výškách se Martin spustil do údolí a začal objevovat Argentinu a přilehlé státy. Hned ve vedlejší Bolívii navštívil Salar de Uyuni, největší solné pláně na světě, které se lesknou tak, že se jim říká Boží zrcadlo. Planiny pokryté slanou vodou mají skvělé odrazové vlastnosti i pro infračervené záření. Prolétávající satelity toho využívají pro přesnou kalibraci své výšky. "Natočil jsem tam hned několik videí pro Vědecké kladivo. Věřili byste, že jsem naměřil čtyřnásobně větší radiaci oproti normě?" ptá se Martin.

Přijďte 13. a 14. dubna na Festival ABC do Národního zemědělského muzea v Praze a setkáte se s Martinem Rotou a Patrikem Kořenářem, kteří předvedou oblíbenou show Zvědátoři! •  archiv Martina Roty

Youtuber neodpočívá

Někdo by Martinovu expedici mohl vnímat jako dovolenou a odpočinek, ale jak říká staré pořekadlo, youtuber nikdy neodpočívá. Neustále natáčí a fotí, připravuje materiály pro střih a posílá fotky na sociální sítě. Martin přiznává, že nejraději cestuje sám, protože tak má nejvíce prostoru pro natáčení videí a vymýšlení nových věcí, zároveň však má se vším mnohem více práce. Videa uvolňuje postupně po návratu, hned jak je prožene střižnou a najde k nim ten správný hudební doprovod.

Trénink surfování pro handicapované na Bali •  archiv Martina Roty

Proč máš berle?

Kdo Martina Rotu sleduje, ten určitě ví, že dlouhou dobu natáčel seriál: Proč máš berle? Souvisel s tím, že Martin je tělesně postižený (má amputovanou nohu) a musí se pohybovat pouze o berlích. Handicap dokázal proměnit v přednost, a to nejen expedičními výstupy na velehory a podnikáním adrenalinových kousků.

Touha po dobrodružství zavedla Martina až na největší solné pláně světa •  archiv Martina Roty

Jde to i bez nohy

Martin se účastnil prvního Adapted surf campu s Milo Brzákem na Bali, na kterém se tělesně postižení lidé učili surfovat. Jejich tým Czech Adaptive Surf Team bude reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v Kalifornii. Vedle toho se účastnil překážkového běhu Spartan Race, týmového Metrostav handy cyklo maratonu a dalších výkonnostních a vytrvalostních závodů a soutěží. Proč? "V první řadě je to výzva, a to mě přitahuje," odpovídá Martin. "A za druhé, sice mám berle, ale to snad není překážka!"


3 technologie, které baví Martina Rotu:

Martin Rota umí naslouchat svým divákům •  Pavel Dobrovský

3D tisk pro cosplay

V poslední době se hodně zajímám o různé 3D tiskárny. Využívám je k tištění drobností do domácnosti anebo pro výrobu cosplaye. Překvapilo mě zjištění, že i laciné 3D tiskárny vytisknou předmět kvalitně a není nutné pořizovat ty drahé.

Dozimetr pro měření radiace

Pro výpravu do Černobylu jsem si pořídil dozimetr, tedy přístroj měřicí radioaktivní záření kolem nás. Všechno je radioaktivní, třeba i ábíčko! A napadlo by vás, že za 10 dní na Aconcague jsem dostal takovou dávku záření jako v Černobylu za dva dny?

Chytrá domácnost

S pomocí Google asistenta mohu hlasem zapínat a vypínat světla v pokojích, měnit jejich barevnost a nastavovat si upomínky na různé aktivity. Přes aplikaci ovládám kávovar. Chytrou domácnost chci ještě dál rozšiřovat, protože mi značně zjednodušuje život. Kdo se pořád má honit o berlích k vypínačům?


Martin Rota na Festivalu ABC

Přijďte 13. a 14. dubna na Festival ABC do Národního zemědělského muzea v Praze a setkáte se s Martinem Rotou a Patrikem Kořenářem, kteří předvedou oblíbenou show Zvědátoři!


Youtuber Martin Rota: Věda žije na YouTube

Youtuber Martin Rota: Věda žije na YouTube

YouTuber se stal superhrdinou

YouTuber se stal superhrdinou

Měsíc, který nemá existovat

Měsíc, který nemá existovat

Apex Legends válcuje Fortnite

Apex Legends válcuje Fortnite

 

 

Články odjinud