Kovy ve StarDance: Rozhovor s tančícím youtuberem

Kovy ve StarDance: Rozhovor s tančícím youtuberem
Sdílej
 
Youtuber Kovy natáčel, jak hraje hry, rozesmával diváky parodiemi, povídal o vážných tématech jako je Brexit a teď bude od října pravidelně tančit každou sobotu na televizních obrazovkách v pořadu StarDance.

Kovy, díky, že sis našel čas. První otázka je o tvém vztahu k časopisu ABC. Byl jsi jako mladší jeho čtenářem?

Jasně! Nekupoval jsem si ho sice pravidelně, ale pokaždé, když jsem chtěl utratit peníze za časopis, koupil jsem si ten váš. Přišel mi opravdu smysluplný a dost věcí jsem se dozvěděl.

Lepil jsi i vystřihovánky?

Občas jsem se snažil, ale pak jsem půl dne rozlepoval prsty od sebe. Moje dětství se točilo hlavně kolem Lega. To jsem miloval. Mimochodem, teď mi probliklo hlavou, že jsem dlouho nic nepostavil, a musím to napravit.

Co tě kromě lega zajímalo, když jsi byl tak starý jako naši čtenáři?

Rád jsem koukal na zprávy a dělal si obrázek o tom co děje. Díky tomu, že jsem měl štěstí na rodiče, kteří často diskutovali o dospěláckých věcech, jsem se brzy dostal třeba k politice. Takže obecně veřejné dění.

I Kovy byl čteníářem časopisu ABC •  archiv Kovyho

Proč přišla tvorba videí o vážných tématech až později?

I když mě to zajímalo, nerozuměl jsem tomu natolik, abych vytvořil něco lepšího než satirický rozhovor s kamarádem, který politiky parodoval. To bylo ještě na kazety. Když jsem se rozhodl natáčet pro veřejnost, politika, které jsem tolik nerozuměl, šla stranou a zůstala jen ta satira.

Kdy nastal zlom, že jsi o složitých věcech začal točit?

Zlom nebyl, šlo to hodně pozvolna. Když mi bylo osmnáct, dospěla ta cesta do fáze, kdy už jsem si troufl o tom mluvit před kamerou. Předtím mi taky ani pořádně nedošlo, že videi, jaká dělám, můžu divákům něco dát.

Takže sis jednou řekl, že bys tím mohl udělat dobrou věc?

Tak trochu ano, důvodů je ale víc. Myslím, že je až skoro povinností mladých, aby se zajímali o svět kolem sebe, aby nenechali rozhodovat o budoucnosti jen staré strejdy, protože v ní budou žít hlavně oni. Jenže v dětství každý nechce číst hromady článků, ze kterých nakonec stejně nebude moudrý. A tak jsem začal zaplňovat "díru na trhu", když jsem z nich vytáhl to nejdůležitější a ještě do toho vložil zábavné scénky, aby se diváci neunudili nepřetržitým filozofováním.

Kovy kromě vlastního kanálu moderoval i na Televizi Seznam pořad V centru. •  archiv Kovyho

Jaké byly další důvody změny tvé tvorby?

Třeba že vděčím Česku za to, co mi dalo a dává. Čím více cestuji, s tím větší jistotou odpovídám na dotaz, kterou zemi jsem si nejvíce zamiloval, že právě naší vlast. Myslím, že mými videi můžu něco předat a třeba nakopnout všechny ty úžasné mladé lidi, aby něco změnili. Dost často dostávám zpětnou vazbu, že díky mě diváci něco pochopili, nebo se o tom vůbec dozvěděli. To mi dodává hřejivého pocitu, že to má smysl.

Pochopil jsem, že máš k dětem dobrý vztah.

Pokud jde o moje diváky, tak pozor, spoustě z nich už bylo 18, takže to jsou velký holky a kluci. Jinak musím říct, že miluju děti a jejich svět! Je tak krásný, nezkažený, plný ideálů a toho hezkého. Hodně to vidím, protože mám mrňata v rodině a jsem pro ně strejda Kovy. Jejich hlídání si naplno užívám. Děti do toho!

Co bys dělal, kdybys o to přišel, třeba kdyby YouTube ze dne na den skončilo?

To bych se nejdříve pěkně trápil, ale hlady, myslím, neumřel. Chvíli jsem studoval marketing, teď o něm dokonce přednáším. Byl jsem moderátorem pořadu V centru a pohybuji se v neziskovém sektoru. Před chvilkou jsi mi říkal, že by mi sedla role moderátora vlastní talk show. Možná na tom něco bude!

Kup si ABC s Kovym >

Video se připravuje ...

ABC 21/2019 je tady! • Zdroj: redakce ABC

Možná bys také mohl být tanečník. Budeš na podzim bojovat o srdce diváků ve Stardance. Jak se youtuber dostane k takové roli?

Tuhle otázku si také kladu. Když mi volali z České televize, měl jsem za to, že je to nějaký vtip a někdo mě nahrává a pak to skončí na internetu jako legrace. Proto jsem dobře rozmýšlel, co jim odpovím. Opravdu! Myslel jsem, že to je primárně soutěž pro hvězdy první kategorie – herce, zpěváky. Nakonec mě ale přesvědčili, že to myslí vážně, tak jsem bez většího váhání na novou výzvu kývl.

Jak to jde? Máš nějaké vtipné historky z nacvičování?

Vtipné jsou každé 4 hodiny tréninku, které 6 dní v týdnu absolvuji. Jsem totiž docela taneční nešika. Ale učenlivý nešika! Takže na ostro už doufám nezklamu.

To zabírá spoustu času, stíháš ještě něco dalšího?

Neřekl bych, že stíhám, ale pár věcí ještě dělám. Kromě skoro pravidelného vydávání videí (smích) mám jednu tajnou věc. Je to největší projekt, který jsem kdy takhle sám podnikl. Prozrazovat ale zatím nebudu. Pak ještě nově spolupracuji na historickém pořadu České televize, který se právě připravuje.

A co videa? Prozradíš, jaká máš teď v plánu?

Video o brexitu a z výletu do Rwandy.

Lego bývalo Kovyho nejoblíbenější hračkou •  archiv Kovyho

Jak taková tvorba vypadá? Kolik lidí na tom spolupracuje?

Taková parta kamarádů. Kovy scenárista udělá 13–14stránkový scénář, Kovy režisér to natočí společně s Kovym youtuberem, aby to následně střihač Kovy sestříhal a publikoval. Pak je tu ještě pomocník Kovy influencer, který odpovídá na komentáře diváků nebo přidává fotky na sociální sítě.

Jak si Kovy youtuber rozumí s ostatními youtubery?

Svoji tvorbou jsem tak trochu odstřižen od celé komunity, ostatní moc nesleduji. Stejně jako všude jsou tam dobří i špatní lidé.

Co bys doporučil někomu, kdo by chtěl začít dělat to, co ty?

Mějte správnou motivaci. Dělat to pro peníze a slávu podle mě ta správná motivace není. A obrňte se trpělivostí. Ze dne na den prorazí málokdo.

Na závěr se zeptám, jestli máš nějaký životní vzor?

Neexistuje žádný pán nebo dáma, ke kterému bych se chtěl za každou cenu přiblížit. Nikdo není dokonalý, tak se snažím u spousty lidí inspirovat konkrétní dobrou vlastností, co na nich obdivuji a dávat to dohromady, abych se stále v něčem zlepšoval.



Mourrisonova poradna: Chtěl bych být slavný jako Kovy >

Kdo je Kovy?

Kovy je český youtuber, který má přes 770 tisíc odběratelů. Věnuje se zejména rozebíráním společenských témat. Občas vydává parodická videa. Je trojnásobným vítězem ankety videobloger roku. Kromě vlastního kanálu moderoval i na Televizi Seznam pořad V centru.



"Nebojte se na nic zeptat, pátrejte, buďte zvědaví, cestujte, utvořte si svůj názor, nenechte se rozhodit jinými," apeluje Kovy na všechny čtenáře.

Kovy: Neobyčejný youtuber a šokující zpráva

Kovy: Neobyčejný youtuber a šokující zpráva

Soutěž o pobyt na parkourovém táboře v létě 2020

Soutěž o pobyt na parkourovém táboře v létě 2020

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

 

Články odjinud