Influenceři Toren a Cathysto: Svět mangy nezná hranice

Influenceři Toren a Cathysto: Svět mangy nezná hranice
Sdílej
 
Svět mangy nezná hranice. Dobře to ví i dva influenceři spojení s nakladatelstvím Crew. Jakub Neumann známý také jako Toren a Kačka Kohoutková, která si říká Cathysto jsou velkými propagátory mangy na sociálních sítích. Ábíčko chtělo vědět proč..?

Dobrodružné fantastické japonské příběhy dobývají srdce českých čtenářů. Co je manga, se dozvíte v časopisu ABC č. 20/2022. Tady si můžete přečíst rozhovor s influencery Torenem a Cathysto, kteří žijou mangou na sítích.

Jak jste se dostali k manze?

Toren: Bylo to už relativně dávno. Někdy kolem roku 2008, kdy jsem nutně potřeboval zjistit, jak pokračuje příběh Naruta, kterého jsem tehdy dokoukal do poslední vydané anime epizody. Doteď si pamatuji, jak jsem každý týden během hodin informatiky s nadšením četl nové kapitoly a byl z toho úplně paf. Pak se stačilo více rozhlédnout a otevřel se mi doslova nový svět se stovkou dalších příběhů...

Cathysto: Na mangu jsem narazila díky Hunger Games, hledala jsem si k téhle knižní sérii totiž nějaké fanarty. No a půlka těch fanartů postav měla velké, zvláštně nakreslené oči a mě hrozně zajímalo, co je to za fenomén, že v tomhle stylu kreslí fanarty taková spousta lidí. Díky tomu jsem zjistila, že existuje něco jako manga a hned jsem se do toho zvláštního japonského světa ponořila a za ty roky se mě láska k němu nepustila.

Čím vás manga tak baví?

Toren: Mám hodně vřelý vztah ke knihám a jelikož na mangách pracuje většinu času jen jeden autor, který si příběh jak píše, tak kreslí - tak mám daleko silnější pocit, že čtu jeden kompaktní příběh. Podobně jako v knihách. To je důvod, proč u mě manga vyhrává nad supráckými komiksy. Baví mě, jak mangakové pracují s emocemi, šílenou imaginací a postavami, které si okamžitě zamiluji.

Cathysto: Svět mangy nezná hranice. Jak v tom dobrém, tak v tom špatném smyslu slova. A přesně to se mi na manze líbí. Člověk může číst příběhy, které by bylo těžké vyprávět v klasické knižní podobě, nebo třeba v podobě seriálové. Ty světy a postavy, které manga nabízí, jsou tak rozmanité, že je pro ně právě manga to nejlepší místo, kde se můžou pořádně opřít do příběhu a udělat z něj něco, co čtenáře může zaujmout jak dialogem a textem, tak kresbou. 

Naruto je jedna z nejúspěšnějších manga sérií •  Crew

Další věc, kterou na manze zbožňuju je, že charaktery postav jsou často velmi kurážné a vždycky se snaží za každou cenu dosáhnout toho, co si umanou, což mě hodně motivuje k tomu, abych se tak chovala v reálném životě i já. A to je podle mě úžasná věc, že manga dokáže člověka takhle nabudit do života.

Taky se o Japonsko zajímám celkově, o kulturu, jazyk, jak se tam žije, jak se tam mluví, jací jsou tam lidé, s čím v životě zápasí apod., a právě manga je skvělý prostředek, jak se s Japonskem takhle na dálku propojit.

Jak reagují lidi na mangu - a na vaše posty?

Toren: Manga má čím dál lepší pozici a změny lze vypozorovat rok co rok. Stále více lidí téhle komiksové sféře propadá a prožívají jej na několika úrovních. Chvíle, kdy se oznamují do češtiny nové tituly jsou zpravidla nejlepší - fandové z toho doslova šílí a tyhle emoční projevy naprosto miluju. Myslím, že není vůbec přehnané si myslet, že manga se časem dostane do klasického mainstream média a hned jak se bude více dařit filmovým/seriálovým adaptacím... tak tu bude zaděláno na masivním fenoménu. 

Cathysto: Když nasdílím něco na Facebook, například ohledně nové mangy, kterou budeme v Crwi vydávat, spousta lidí je nadšených a hned padají dotazy ohledně data vydání. Český manga trh je pořád pěkně malý a Crew je, troufám si říct, jedním z hlavních nakladatelů mangy, což je velice motivující pozice, snažíme se proto vydávat mangy, které teď letí a víme, že si je čtenáři užívají a třeba nám i napsali, jestli nechceme tu a tu konkrétní mangu vydat. Na slovo našeho čtenáře totiž dáme a bedlivě nasloucháme, které mangy by fanoušci chtěli v češtině.

Když pak třeba na svůj Instagram hodím nějaké manga doporučení, několik sledovatelů, byť třeba nejsou fandy mangy, navnadím a oni ji pak zkusí a jsou nadšení a pustí se i do dalších mang. Manga svět je otevřený všem a dokáže nabídnout naprosto jakýkoli žánr, proto si myslím, že ať už vás zajímá cokoli, určitě o tom je nakreslená nějaká dobrá manga a určitě stojí za to si ji zkusit přečíst.

Bleach 3: Memories in the Rain •  Crew

Co byste si přáli - v souvislosti s mangou?

Toren: Tohle je jednoduché. Snad ještě větší průnik k novým fanouškům. Dost lidí má předsudky... ale ty jsou zcela liché. Stačí tomu dát jen šanci. A člověka to pohltí! Pak už snad jen do budoucna přeji více lokalizovaných seriálů, filmů či mang. Ale to se naštěstí pomalu plní!

Cathysto: Přála bych si, aby se popularita mangy v České republice stále zvětšovala a aby sekce v knihkupectvích, které vystavují mangu, rostly a rostly. Tím by se mezi lidmi úplně vymazalo to, že když někdo čte mangu, tak je automaticky „divný“. Nevím, jak to je v současnosti, ale když jsem chodila ještě na základní školu, tak si ze mě lidé často dělali kvůli čtení mangy/sledování anime srandu. Manga je cool a přeju si, aby jí dali šanci i lidé, kteří ji třeba bezdůvodně odkládají na vedlejší kolej jako nějaký komiksový poddruh, který není „opravdová literatura“. Jak říkám, manga je cool a dokáže nabídnout něco, co západní komiksy, knihy a filmy nabídnout nedokážou. Ukáže vám úplně nové světy, které vás uchvátí. Co víc si od takové knížky přát?

Jo, a taky bych přála lepší platy všem tvůrcům mang. Určitě si zaslouží víc, než těch pár korun, které za tvorbu tak úžasných příběhů dostávají v současnosti.

Sledujte Torena a Cathysto na Instagramu:

Jakub Toren Neumann >

Kačka Cathysto Kohoutková >

Manga CZ! Japonské komiksy se usadily v Česku

Manga CZ! Japonské komiksy se usadily v Česku

Manga v Česku: Člověk si to musí zasloužit

Manga v Česku: Člověk si to musí zasloužit

Jak se překládá manga? Někdy češtině dochází dech

Jak se překládá manga? Někdy češtině dochází dech

Pokémon versus pravopis: Jak se překládá do češtiny: Pikachu, Pikaču nebo Pikačú?

Pokémon versus pravopis: Jak se překládá do češtiny: Pikachu, Pikaču nebo Pikačú?

Klíčová slova:
manga, japonsko, naruto, instagram, influencer
 

Články odjinud