Manga v Česku: Člověk si to musí zasloužit

Manga v Česku: Člověk si to musí zasloužit
Sdílej
 
„Podmínky pro získání manga komiksů nejsou zrovna snadné a člověk si to opravdu musí zasloužit," prozrazuje Jiří Pavlovský, šéfredaktor nakladatelství CREW. Řeč je o tom, že se manga šíří po Česku rychlostí Pikaču - a že to není jen o Pokémonech.

Dobrodružné fantastické japonské příběhy dobývají srdce českých čtenářů. Co je manga, se dozvíte v časopisu ABC č. 20/2022. Tady si můžete přečíst celý rozhovor s Jiřím Pavlovským, šéfredaktorem nakladatelství CREW, které vydává mangu každý měsíc. Ale nebylo to tak vždycky...

Kdy jste vydali první mangu u nás?

O mangu jsme usilovali hodně dlouho, v podstatě od úplných počátků nakladatelství, což byl konec devadesátých let. Jenže podmínky pro získání manga komiksů nejsou zrovna snadné a člověk si to opravdu musí zasloužit. Tudíž to první, co jsme vydávali, jsme nekupovali od Japonců, ale z amerického nakladatelství Dark Horse, které mělo práva na slavnou sérii Crying Freeman.

Teprve pak se nám podařilo probojovat se na japonský trh a získali jsme první velké pecky - mystický thriller Death Note: Zápisník smrti (dodnes ho dotiskujeme) a samozřejmě Naruta. V roce 2011 jsme vydali číslo jedna, teď už máme přes padesát knih a ještě nám jich pár zbývá.

Jak se od té doby změnil trh?

Samotným příchodem mangy se ten trh hodně změnil. Zpočátku jsme to zkoušeli opatrně, ale manga komunita je u nás hodně silná (což ostatně ukazuje i obrovská návštěvnost na Animefestu a podobných akcích), takže dneska už mají mangy v knihkupectvích své vlastní poličky - a občas už i převažují nad ostatními komiksy.

Z mangy se stal fenomén, podporovaný i anime seriály, filmy a samozřejmě obrovským množstvím fanoušků a cosplayerů. Plus jsou to příběhy, které dokážou mladší čtenáře oslovit líp než jiné komiksy - díky mladým hrdinům, jejich snaze být v něčem nejlepší, emocím i fantaskním světům.

Video se připravuje ...

My Hero Academia • Zdroj: Crew

Zvykli si čtenáři, že se manga čte „odzadu”?

Tohohle jsme se zpočátku hodně báli, ale ukázalo se, že zbytečně. Dokonce s tím nemají problémy ani mladší čtenáři, možná i proto, že nemají ještě způsob čtení tak zažitý, takže mangu čtou v podstatě už žáci druhých tříd. A bez problému.

Kolik sérií vydáváte?

Dokážeme to ještě vůbec spočítat? Tenhle rok máme ve vzduchu něco kolem 25 řad, některé delší, některé kratší. Plus samozřejmě uzavřené jednodílné knihy. A příští rok chceme ještě přidávat.

Které série jsou nejúspěšnější?

Vkus českých čtenářů se hodně shoduje s vkusem těch japonských, takže se u nás hodně vysoko drží věci, které kralují i japonským žebříčkům - špionážní komedie Spy x Family, démonická bojovka Zabiják démonů, urban fantasy Jujutsu Kaisen... ale pořád se drží i klasiky jako je Naruto.

Které série jsou podle vás nejlepší?

Série, kterou dodnes miluju, je Death Note. Souboj geniálního detektiva se zločincem obdařeným schopností zabíjet lidi jen na základě znalosti jejich jména a obličeje, je sledem tahů a protitahů, se scénami jako z Hitchcocka. Mám velkou radost z toho, že jsme vydali Zprávu pro Adolfa, skvělý příběh z druhé světové války, kterým jsme představili „Boha mangy“ Osamu Tezuku.

A stejně tak jsme vydali geniální horory od Džundži Itóa, kyberpunkovou klasiku Ghost in the Shell... a po nějakých deseti letech snažení se nám podařilo získat ikonického Akiru!

Co plánujete?

Máme toho spousty. Třeba plánujeme mangu s herní tématikou - Jak jsem se reinkarnoval coby sliz. Hlavní hrdina v naší realitě zemře a probere se ve fantasy světě, ovšem jako to nejslabší možné monstrum - sliz. Jenže získá schopnosti, které mu jeho slizovitost vyvažují.

Co se týče příběhů, ve kterých se hrdina propadne do herního vesmíru (Japonci na to mají termín „isekai“), tak vyjde i druhý díl z románové série Sword Art Online, o hře, ze které můžete uniknout jen tím, že zvítězíte - nebo zemřete.

Plánujeme i romantický příběh Pokoj v barvách štěstí (tituly jako Němý hlas či Chci sníst tvoji slinivku dokázaly, že lidi mají o příběhy z obyčejného života zájem), o nezvyklé lásce mezi mladou dívku a jejím „únoscem“.

Do superhrdinského školního příběhu My Hero Academia přidáme novou sérii se jménem Občanská hlídka, popisující život nelegálních hrdinů, kteří sice neprošli superhrdinskou školou, ale to jim nemůže zabránit pomáhat ostatním. Ale to zdaleka není všechno. Čtenáři mangy i čtenáři komiksu... nebo prostě jen čtenáři všeobecně... se mají na co těšit!

Manga CZ! Japonské komiksy se usadily v Česku

Manga CZ! Japonské komiksy se usadily v Česku

Jak se překládá manga? Někdy češtině dochází dech

Jak se překládá manga? Někdy češtině dochází dech

Influenceři Toren a Cathysto: Svět mangy nezná hranice

Influenceři Toren a Cathysto: Svět mangy nezná hranice

Pokémon versus pravopis: Jak se překládá do češtiny: Pikachu, Pikaču nebo Pikačú?

Pokémon versus pravopis: Jak se překládá do češtiny: Pikachu, Pikaču nebo Pikačú?

 

Články odjinud