Recenze: Schwarzenegger je pro padouchy Konečná!

Recenze: Schwarzenegger je pro padouchy Konečná!
Sdílej
 
Nejslavnější představitel nejslavnějších akčních hrdinů se vrací ve stylově krvavé jízdě a dokazuje, že rozhodně nepatří do starého železa.

 

Dědek Schwarzenegger brání vesnici proti gaunerům

Dědek Schwarzenegger brání vesnici proti gaunerům

 

 

Z Las Vegas uprchne nejnebezpečnější drogový boss světa. Má superrychlou káru a na hranicích s Mexikem ho čeká soukromá armáda. Jenže v jeho plánu se objeví drobná chybička. V zapadákově, kde chce padouch opustit Spojené státy, dělá totiž šerifa ultimátní borec v podání Arnolda Schwarzeneggera. A ten hodlá všechny nekalé rejdy utopit v krvi. Nikoliv vlastní. K tomu mu dopomáhej partička ne úplně normálních pomocníků a arsenál, s kterým by se dala vyhrát menší válka.

Korejská výpomoc starým pardálům

Od poslední velké role slovutného Arnolda Schwarzeneggera uběhlo skoro deset let a žánr akčního filmu se změnil. Což tvůrci Konečné vědí. A částečně to respektují, ale i ignorují. Na jedné straně tak nabízejí návrat k akčňákům osmdesátých let. Ty byly plné krve, klišé a herců, kteří sice neuměli vyslovit složitější větu, ale dokázali protivníkům vyrvat páteř a procedit přitom hlášku drsnější než šmirgl papír… Arnie pořád neumí hrát, ale pořád je ikona a tolik vystřelených mozků, kulometnou palbou rozpůlených šmejdů a vůbec roztomilé brutality jsme už v kině dlouho neviděli.

 

GALERIE: Konečná! (Vystupovat?)

 

 

 

 Na straně druhé byl za režiséra zvolen korejský mistr Ji-un Kim. Což je chlápek se slabostí pro thrillery, westerny a psychopatické úlety. Právě díky němu dokáže Konečná ustát i velkou dávku scenáristických klišé jako je postava „vtipného“ Hispánce nebo ještě „vtipnějšího“ magora přes zbraně, povinná oběť mladého člena týmu, stupidní agenti FBI a tak dále a tak dále.

Kim dostal materiál na průměrné béčko a díky nadhledu a nápadité choreografii včetně skvělé automobilové honičky v kukuřičném poli ho dokázal prodat jako solidní áčko. Což oceníte především v kině, protože film opravdu umí vtáhnout a zatlačit vás do sedaček i pomocí zvukových efektů a práci kamery.

Drobné zádrhely napraveny

Jen škoda, že si nemohl režisér pořádně upravit scénář a že některé scény nemají to správné zakončení. A kdybych chtěl být opravdu velký škarohlíd, tak dodám, že mít ve filmu Foresta Whitakera a nedat mu do ruky samurajský meč je prostě plýtvání hereckým potenciálem.

Ale zase to vyváží psychopatický Peter Stormare v roli padouchova pobočníka a krásná Jaimie Alexander (viděli jsme ji jako válečnici Sif v Thorovi), které to s puškou prostě sedne. Jestli máte rádi filmy, kde se místo demolice plechů sází na krvavě lidský přístup, budete víc než spokojeni.

 

70 %

 

+ Ne úplně staromódní akčňák, který má tah na branku a nebojí se šmouh od krve.

- Mírně nelogický scénář. A některé scény by zasloužily lepší pointu

 

Konečná

(The Last Stand) USA 2013, 107 min.

Režie: Ji-un Kim

Hrají: Arnold Schwarzenegger, Peter Stormare, Jaimie Alexander, Forest Whitaker

http://thelaststandfilm.com

 

 

Schwarzenegger se dočkal vlastního muzea

Schwarzenegger se dočkal vlastního muzea

Expendables 2: Kdo nestřílí s námi, střílí proti nám!

Expendables 2: Kdo nestřílí s námi, střílí proti nám!

Nový Total Recall vs. starý Total Recall: Co je lepší?

Nový Total Recall vs. starý Total Recall: Co je lepší?

Klíčová slova:
film, schwarzenegger, akcni
 

Články odjinud