Povedená partička 1: Soutěžte s Pastí na surovce

Povedená partička 1: Soutěžte s Pastí na surovce
Sdílej
 
Se šikanou se na školách setká až 40 % dětí. Její obětí je i dvanáctiletý hlavní hrdina knihy Povedená partička od autora kultovního animáku Za plotem.

 

 

 

Obětí šikany je i dvanáctiletý Nick, hlavní hrdina knihy napsané a ilustrované proslulým karikaturistou a autorem kultovního animovaného filmu Za plotem, Michaelem Fryem. Text, psaný s jemným humorem a s nadhledem, je doplněn množstvím vtipů a komiksových kreseb.

Přečtěte si ukázku a zúčastněte se soutěže:


Člověk, který civěl do mé skříňky, byl pan Dupree. Náš školník. Což byl přesně ten dotyčný, o kterého jsem nestál, aby mě našel. Především kvůli tomu, že je divný, ale taky proto, že by mě obratem odvlekl do kanceláře za doktorkou Danielsovou.

Pan Dupree není divný stejným způsobem, jakým jsou divní všichni dospělí. On je divnější. Myslím, že je hipík. Jako kdysi naše bábi, když byla ještě mladá. Hipíci jsou něco jako dinosauří verze skejťáků.

 

Rozumbrada? •  archiv

 

Poté co pan Dupree otevřel skříňku, ještě před ní několik vteřin jen tak stál, načež pronesl: „Vypadá to, že se ti tam uvnitř líbí.“

Pokrčil jsem rameny. Pokrčení rameny je moje oblíbené gesto, když hrozí, že ať řeknu cokoli, mohlo by se to použít proti mně.

„Protože tě tu nacházím dost často,“ dodal.

Pokrčil jsem rameny ještě jednou.

 

Jak krčit rameny •  archiv

 

„Nechceš mi prozradit, jak ses tam dostal?“

Potřetí jsem pokrčil rameny.

„To krčení rameny znamená, jako že mi to nechceš říct? Anebo jimi krčíš, jako že nevíš, jak ses tam dostal?“

Pokrčil jsem rameny počtvrté. Nový světový rekord! Super!

Pan Dupree se ale netvářil, že by to na něho udělalo dojem. „V tom případě si myslím, že to musela být Emily.“

Asi jsem se zatvářil překvapeně, protože ještě dodal: „Nicku, já jsem už na základní škole Emily Dickinsonové hodně dlouho.“

 

První ale rozhodně ne poslední díl! •  archiv

 

Emily není opravdová. Nebo aspoň já osobně si nemyslím, že by opravdová byla. A určitě to není duch té Známé Emily Dickinsonové. Té básnířky. Žáci z téhle školy si ji vymysleli před léty, aby si nějak vysvětlili všechny ty divné věci, které se ve škole dějí.

Jako třeba: proč se vždycky zdá, že posledních pět minut každé hodiny trvá celou věčnost? Může za to Emily. (Posouvá dozadu minutovou ručičku.) Proč nám ve školní jídelně věčně dávají řepu (kterou v historii celého vesmíru nikdy žádné dítě nejedlo)? Zase Emily (je prostě do řepy blázen). Kdo nastavuje zásobníky na toaletní papír tak, že se z nich dá najednou vytáhnout jenom takhle malilinkatý kousíček papíru? No jasně... zase ta Emily (občas se prostě chová ohavně). Emily tady obchází všude kolem. Jenže do skříňky na věci mě nezamkla. A já se rozhodně neměl chuť komukoli svěřovat, kdo to spáchal.

 

Soutěž pro povedenou školu na webu www.povedenaparticka.cz

 

 

Kdo loví lovce v mimozemské džungli?

Kdo loví lovce v mimozemské džungli?

Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana

Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana

Lonely Planet: Stop rodičům!

Lonely Planet: Stop rodičům!

Klíčová slova:
kniha, Knihy na Heureka.cz
 

Články odjinud