Vystřihovánky v ABC 7/2018: Samohybné dělo SU-76 a Virník autogiro

Vystřihovánky v ABC 7/2018: Samohybné dělo SU-76 a Virník autogiro
Sdílej
 
V ABC 7/2018 vychází nové vystřihovánky: Nadupané samohybné dělo SU-76 a historický virník autogiro! Návody na slepení a návodné kresby najdete tady.

Vojenský veterán

Samohybné dělo SU-76

Sovětské samohybné dělo SU-76 se používalo během druhé světové války. Vyrábělo se v období let 1942–1945. Bylo zhotoveno přes 14 tisíc kusů a stalo se nejvíce vyráběným sovětským samohybným dělem té doby. Ačkoliv nebylo velmi oblíbené, své místo si našlo i ve výzbroji Československé armády.

Návod na slepení

Samohybné dělo SU-76 •  Tomáš Hrebík

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE  

Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Červené úhlopříčky značí vystřižení plochy. Budete potřebovat špejli o průměru 2 mm a karton o síle 0,5 mm.

1. Stavbu začněte nástavbou. Zpracovaný díl 1 doplňte seshora průzorem tvořeným díly 2 a 3. Nástavbu přilepte na korbu 4, kterou zespodu uzavřete dílem 5. Na korbu 4 dále přilepte dva díly 6 a poklop 7. Vzadu na korbu, zespodu nástavby 1, přilepte díl 8.

2. Pokračujte dělem. Vyústění slepte z dílů 9, 10, 11 a celek prozatím odložte. Osu děla vyrobenou ze špejle a zakreslenou ve vystřihovánce na str. 32 oblepte díly 12, 13 a přelepte dílem 14. Viditelnou část osy vlepte do pláště děla tvořeného dílem 15 oblepeným dílem 16. Plášť děla uzavřete mantletem 17 a dělo koncem osy vsuňte na otvor v díle 11. Pokud chcete dělo statické, doporučujeme nanést trochu lepidla na osu i samotný mantlet a celek k dílu 11.

Samohybné dělo SU-76: Návod na slepení •  Tomáš Hrebík

3. Blatníky slepte z dílů 18 a 19. Nejprve slepte pravý blatník: Zpracujte díl 18a a chlopně přilepte k rubu vrchní (světlé) části blatníku 19a. Nyní přelepte spodní (tmavé) části blatníku na rub, čímž se schovají chlopně dílu 18a. Obdobný postup zopakujte i u levého blatníku s díly 18b, 19b a hotové přilepte ke korbě. Na vrchní část blatníků přilepte zpracované díly 20a, 20b, 21 a dva díly 22.

4. Zbývá pojezdové ústrojí samohybného děla. Díly 23a, 23b, 25a a 25b podlepte kartonem o síle 1 mm a nechte pod zátěží proschnout. Po proschnutí díly vyřežte z kartonu a dvojice 23a s 25a a 23b s 25b oblepte dvěma pásy 24. Celky přilepte na vyznačené plochy na dílech 18a a 18b.

Samohybné dělo SU-76

SÉRIE: Vojenská technika

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 40

NÁROČNOST: 3

Virník autogiro •  Josef Kropáček

Muzeum vystřihovánek

Virník autogiro

Je neděle 11. května 1941 a právě vyšel nový Comic Weekly – osmistránková sobotní příloha největších novin na světě Chicago Tribune pro milovníky kreslených seriálů. Vystřihovací oblékací "panenky" komiksových hrdinů se vedle svých příběhů na stránkách těchto novin objevovaly již od 20. let. V roce 1941 vycházela série Modern models vystřihovacích modelů významného konstruktéra papírových modelů Wallise Rigbyho. Vystřihovánky válečné techniky reagovaly na dění v Evropě v atmosféře předválečných USA. Inspirací modelu byla autogira C.30 španělského konstruktéra Juana Ciervy. Jde o typ letadla s rotující nosnou plochou stejnou jako u helikoptéry. Ve druhé polovině 30. let 20. století létaly dvě C.30 i v Československu.

Návod na slepení

Model se konstrukcí odlišuje od současných modelů. Všimněte si, že autor používá pro něj typických zámkových chlopní, které se vkládají do prořezů a fixují lepidlem. Jde o náročnější způsob stavby, protože při prořezávání otvorů pro chlopně musíte být velmi přesní. K podlepování dílů použijte barevné papíry. Listy rotoru, tažnou vrtuli, výškové křídlo a směrovky podlepte žlutým papírem, podvozkové nohy černým, kola a motor šedým.

Prostudujte díly, jak k sobě patří. Narýhujte ohybové hrany a díly vyřežte případně vystřihněte. Hrany zaretušujte odpovídající barvou. Na zadní část trupu osaďte směrovku a výškovku. Přední část zkompletujte s kabinou, podvozkem a motorem. Nyní slepte přední a zadní část trupu k sobě. Na osy vytvořené z kulatých párátek nasaďte vrtule a opatrně je zasuňte do připravených otvorů.

Virník autogiro

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

NÁROČNOST: 1

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy