Vojenská technika: MIG 31 Foxhound

Vojenská technika: MIG 31 Foxhound
Sdílej
 
Vystřihovánka v ABC 6/2016.

Ruský silák

Mig 31 poprvé vzlétl roku 1975 a stal se nástupce Migu 25. Oba stroje mají velmi podobnou konstrukci. Oproti svému předchůdci je MIG 31 lépe elektronicky vybaven. Hlavním úkolem těžkých stíhačů bylo udržet vzdušnou nadvládu. V případě ohrožení státu nepřátelskými bombardéry musely co nejrychleji vzlétnout, dosáhnout potřebné výšky a odpálit zbraně. K tomuto úkolu byl Mig 31 vybaven dvojicí velmi výkonných motorů, které mu umožňovaly dosáhnout rychlosti až 3000 km/hod. a mohl operovat až ve výšce 20 km. V současnosti je stále používán a probíhá jeho modernizace.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Pozornost věnujte hlavně podvozku, který se musí umístit dovnitř trupu, než bude trup uzavřen. Model lze postavit i se zataženým podvozkem. Promyslete, jakou verzi budete stavět, dříve než začnete.

2. U každého dílu je třeba narýhovat hrany, složit ho bez lepení a teprve poté jej zkompletovat a přilepit. Díly lepte v pořadí uvedeném v návodu.

3. Budete potřebovat bílé lepidlo na papír, ostré nůžky, pravítko a tupý nožík na rýhování hran, ostrý nůž a vodovky na závěrečnou retuš.

 

 

Vystřihni a slep si Mig •  ABC

 

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

STŘEDNÍ ČÁST A TRYSKY

1. Stavbu zahájíme zkompletováním dílu 1. Před jeho uzavřením do něj vložíme šachty podvozku 2 (2x). Pokud stavíme model v letu, tento díl vynecháme.

2. Jakmile díl uzavřeme, připojíme koncový díl 3. Pozor na pečlivé vytvarování tohoto dílu! K němu poté přilepíme dva kužely trysek 4. Trysky můžeme uvnitř zamalovat černou barvou. Dílem 5 vytvoříme záď letounu.

SMĚROVKY A KŘÍDLA

1. Přehneme a na okraji slepíme jemnou vrstvou lepidla směrovky 6 (2x). Přilepíme je na vyznačená místa po stranách trupu. Stejně vytvoříme dvě spodní kormidla 7 a lepíme je na tupo k trupu několika kapkami lepidla.

2. Stejně vytvoříme dvě křídla 8, která zespodu osadíme nosiči zbraní 9 (2x) a 10 (2x). Na horní strany křídel přilepením na tupo umístíme dva plůtky 11. Oba celky přilepíme k trupu. Kormidla 12 (2x) připevníme k trupu pomocí malých chlopní a také natřením hrany několika kapkami lepidla.

 

Vystřihni a slep si Mig •  ABC

 

PŘEDNÍ ČÁST

1. Připravíme si díl 13. Pokud lepíme verzi s podvozkem, rovnou do něj vlepíme šachtu 14. Díl 15 pečlivě vytvarujeme a uzavřeme kruhem 16. Celek připojíme k přídi s šachtou. Pozor, lepte ke straně, kde je číslo letounu! Pokračujeme špicí letounu. Vymodelujeme kužel 17, uzavřeme jej kružnicí 18 a stejně postupujeme u dílů 19, 20. Celek uzavřeme špičkou 21 a připojíme k trupu.

2. Pokračujeme nasávacími otvory 22 (2x). Jejich horní část by měla být vychýlena vzhůru, aby plynule navazovala na trup. Do těchto dílů vlepte části 23. Oba celky přilepte na vyznačená místa po stranách přídě.

KOKPIT

Nyní můžeme trup osadit nástavbou s kokpitem. Kokpit sestavíme z dílu 24. Jeho přední část uzavřeme dílem 25, který pečlivě vytvarujeme. Kokpit bude pokračovat zúžením 26 ke kterému připojíme nástavbu 27. Je na konci uzavřena malým kuželem 28. Do něj vložíme kousek špejle, zbroušené pilníkem do kulata (žlutý díl nakreslený u dílu 28).

PODVOZEK

1. Přehnutím slepíme dva hlavní podvozky 29. Kola 30 (4x) podlepíme silnějším kartonem a přilepíme z obou stran na podvozky. Pak je vlepíme do šachet. Vytvarujeme kryty šachet 31 (2x), 32 (2x), 33 (2x) a umístíme je lehce vyklopené na vyznačená místa v šachtách. U modelu v letu postačí, když horní stranou krytů přelepíme bílá místa na trupu.

2. Přední podvozek vytvoříme stejně. Díl 34 vlepíme do šachty a umístíme na něj podlepená kola 35 (2x). Šachtu osadíme vyklopenými kryty 36 a 37 (2x).

 

 

ABC 6/2016: Vystřihovánky

ABC 6/2016: Vystřihovánky

ABC 6/2016: Lvi indičtí u nás v Česku?!!

ABC 6/2016: Lvi indičtí u nás v Česku?!!