Papírový svět: Archeologové křtili i narozeniny Ábíčka

Papírový svět: Archeologové křtili i narozeniny Ábíčka
Sdílej
 
Šedesátiny, to už je věk úctyhodný. U časopisu by se dalo říci více než důstojný. Titulů, které by úspěšně vycházely šedesát let opravdu není mnoho. Ábíčko k nim ale patří.

 

První číslo ABC vyšlo v lednu 1957. Někdejší šéfredaktor a jeden z těch, kteří stáli u zrodu ABC, pan Vlastislav Toman vzpomíná, že tehdejší redakci tvořilo pět lidí. Právě oni usedli k prázdným stolům a začali realizovat žádost na vytvoření časopisu pro odrostlejší děti se zaměřením na techniku a přírodu. Pravda, tehdy ještě nebyl nový měsíčník obohacen vystřihovánkami, k tomu došlo až podstatně později, ale začal svou pouť, kterou nyní slavíme.

Video se připravuje ...

Reportáž: Velká výstava ABC • Zdroj: ABC

Slaví i papíroví archeologové

Papírová archeologie, díl 2 představuje čtenářům období, kdy papírové modely staly  neodmyslitelnou součástí časopisu a jejich počet v rámci jednoho čísla vzrůstal. Ale nebyly to pouze vystřihovánky, existovalo velké množství vkládaných příloh, doplňků, drobných hříček a dárků, prostě ono déčko, pokračování názvu ABC, znamenající především dárek navíc.

Tenkrát poprvé

Druhá kniha Papírové archeologie si všímá všeho, co se objevilo v ABC mezi lety 1970 až 1976, ale reflektuje i dění za hranicemi časopisu. Vystřihovánky, to nebylo jen ABC. Dozvíte se o několika "konkurentech", v jejichž náplni papírové modely nehrály onu zásadní roli, ale podpořily fenomén té doby. Publikace čítá 800 obrázků, je tedy zajímavé jejími stránkami procházet. Dá se předpokládat, že pamětníci tu najdou model, který před necelým půlstoletím byl nad jejich síly a dost možná ho uvidí poprvé v životě (aspoň na obrázku) slepený.

Video se připravuje ...

Rozhovor Papírová archeologie 2 • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

Věděli jste, že...?

Papírová archeologie, díl 2 je nejen nostalgickým ohlédnutím, ale i pečlivě vyvedeným dílem mapujícím historii modelů i s výčtem zajímavostí, rarit i drobných autorských chyb, jak tomu v době prosté počítačů bylo. Zcela určitě je vhodným vánočním dárkem, protože jak už platí několik let a říká to i někdejší šéfredaktor časopisu pan Toman, vystřihovánky jsou jedním z mála zájmových oborů, ve kterém se prolínají prakticky všechny věkové skupiny.

Papírová archeologie

O té brněnské s názvem Velká ABC výstava už jsme informovali, teď se k oslavám šedesátin ABC přidává i akce Papírová archeologie. Jde o přehlídku modelů, která byla zahájena v Království železnic na pražském Smíchově současně se křtem knihy Papírové archeologii 2.

Šedesátiny, to už je věk úctyhodný. Spolu s knihou Papírová archeologie 2 se tedy pokřtily i narozeniny ábíčka. •  Robert Pavelka

Co uvidíte na výstavě

Zájemci na výstavě najdou prakticky nejucelenější přehlídku modelů někdejšího autora ABC Ladislava Müllera, raritní autorské modely dvojice ŠOK (Václav Šorel, František Kobík), s ohledem na místo prezentace i výtvory se železniční tématikou, propojení komiksů a papírových modelů – zkrátka je se na co dívat. A milým bonusem může být i skutečnost, že pokud si zakoupíte knihu Papírová archeologie 2, třeba na vydavatelském e-shopu, najdete v ní slevový kupon na dětskou vstupenku.

Šedesátiny, to už je věk úctyhodný. Spolu s knihou Papírová archeologie 2 se tedy pokřtily i narozeniny ábíčka. •  Robert Pavelka

Křest za účasti osobností

Křest v Království železnic proběhl za účasti vzácných hostů. Jen málokdy se podaří vidět pohromadě tolik osobností ze světa papírových modelářů, ať jde o samotné tvůrce nebo jen lidi s tímto oborem spojenými. Mezi čestné hosty lze zařadit někdejšího šéfredaktora ABC Vlastislava Tomana, dále pak Václava Šorela, Martina Pilného, který měl léta na starosti práci se zajišťováním chodu modelářské oblasti, autory vystřihovánek jako Michal Antonický, Milan Werner, Milan Čihák či Pavel Skokan, přítomen byl i nynější šéfredaktor ABC Zdeněk Ležák a samozřejmě autorský kolektiv knihy. Za Království železnic se slavnostního křtu zúčastnil jeho výkonný ředitel Rudolf Pospíšil.

Papírová mánie nekončí

V atmosféře typické pro takové setkání se poodhalily některé detaily z přípravy knihy, ale i skutečnosti týkající se modelaření jako takového. Nechce se věřit, ale je to skutečnost, že ona "mánie", které se začala probouzet k životu zhruba před půl stoletím, kdy začaly zpočátku občasně, potom pravidelně vycházet vystřihovánky, trvá dodnes a má se čile k světu.

Papírový svět: Přečtěte si více

Papírový svět: Model školy zdarma ke stažení!

Papírový svět: Model školy zdarma ke stažení!

Papírový svět: Zpátky do (papírové) školy! Jak? Formulí!

Papírový svět: Zpátky do (papírové) školy! Jak? Formulí!

Papírový svět: Vystřihovánka Radnice v Ulmu zdarma!

Papírový svět: Vystřihovánka Radnice v Ulmu zdarma!

Papírový svět: Milujeme papír!

Papírový svět: Milujeme papír!

Papírový svět: Postavte si Španělsko!

Papírový svět: Postavte si Španělsko!