Zlatý oříšek ABC: Natálie Mlejnková potvrzuje, že pes je nejlepším přítelem člověka

Zlatý oříšek ABC: Natálie Mlejnková potvrzuje, že pes je nejlepším přítelem člověka
Sdílej
 
Natálie Mlejnková (12 let, Kamenice) má šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Sklízí úspěchy v chovatelství psů. Věnuje se agility, sportovní kynologii, pasení, výstavám, junior handlingu a dogdancingu. Nejvíce si cení titulu mistra České republiky v agility mládeže (jednotlivci). Potvrzuje, že pes je nejlepším přítelem člověka

Hlasování v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC začíná ve čtvrtek 1. července a končí 31. srpna 2021. Hlasuj tady:

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Natálie, jak ses dostala k chovatelství?

Nejprve jsem chovala křečky, morče, zakrslého králíčka a když jsem se o ně řádně starala, maminka mi splnila můj dlouhodobý sen a pořídila mi vysněnou fenku Fanny Border kolii k mým 10. narozeninám. Postupem času jsem se s ní rozvíjela dále, závodně až k uchovnění Fanny, který bude brzy čekat štěňátka.

Jak je Fanny stará?

Narodila se 15. 12. 2017.

Která zvířátka máš dnes?

Pečuji o křečky, morče, králíčka a psa.

Co je to agility?

Agility je psí sport, ve kterém pes překonává různé překážky - skokové a zónové ve stanoveném pořadí a čase, kde páníček vede svého psa po závodní dráze.

Natálie Mlejnková (12 let, Kamenice) potvrzuje, že pes je nejlepším přítelem člověka. •  Zlatý oříšek

Jaká plemena mohou provádět agility?

Agility je soutěž pro všechna psí plemena, která jsou zdravá a v dobré fyzické kondici v různých velikostních kategoriích.

Co je to sportovní kynologie?

Sportovní kynologie je výcvik psů sportovního charakteru, kde psovod se psem dělají různé disciplíny, např. poslušnost, obranu, pachové práce a z nich pak skládají kynologické zkoušky.

Co je to pasení?

Pasení znamená činnost, která přináší prospěch hospodářům chovajícím stáda ovcí. Vytrvalý ovčácký, pastevecký i honácký pes je určený především k práci u stáda. Aby hlídal, nasměroval nebo přemístil ovce, kam pastýř potřebuje. K tomu je potřeba mít schopného, vycvičeného psa s velkým zájmem (vlohou) o ovce.

Jak probíhají výstavy psů?

Setkávají se na nich majitelé čistokrevných ras s průkazem původu, aby předvedli svého psa před rozhodčím a obecenstvem a obdrželi odborný posudek o svém psovi.

Co všechno se na psech hodnotí?

Exteriér (vzhled), povaha a celkový dojem psa, který je zdravý a nevykazuje agresi. Posuzuje se pohyb psa, čelist, počet kvalitních zubů, srst, jeho postoj. Může dostat různá ocenění od krajského vítěze až po šampiona. Na výstavách se uděluje především ohodnocující  známka v souladu se standardem psa, jak by měl ideálně vypadat.

Vysvětli mi, co je to Junior handling?

Junior handling znamená soulad mezi psem a jeho mladým vystavovatelem a správné předvedení, které se hlavně zaměřuje na vztah mezi psem a jeho psovodem. Pes musí být správně předveden v různých kruzích na požádání rozhodčího.

Foto:  Zlatý oříšek

Co je dogdancing, uživatelé angličtiny asi tuší...

Dogdancing je tanec se psem jako psí sport, kde psovod provede sérii cviků v rytmu hudby. Na soutěžích jsou postupové zkoušky na vyšší ocenění, kde v časovém úseku musí splnit tým počet cviků, které jsou stanovené soutěžním řádem.

Jaké máš úspěchy?

Mé největší úspěchy jsou: Junior handling 3 x 2. místo a 3 x 3. místo. Nejlepší fena dorostu oceněna nejlepší výstavní známkou VN1. Krajský vítěz-vítěz třídy V1. Zkouška pasení-NHAT Vloha pro pasení ovcí. Úspěšné zkoušky ze sportovní kynologie ZZO- zkouška poslušnosti psa. BH-VT - zkouška ovladatelnosti psa. Uchovnění a bonitace Fanny, kde se stala chovnou fenou.

Přestup do vyšší kategorie Agility do A2, kde máme za sebou mnoho vítězství. Závody agility a zkoušky ve smíšené kategorii s dospělými, kde jsme obhájili v roce 2020 11 x 1. místo, 8 x 2. místo, 7 x 3. místo. Pro rok 2020 jsme se stali Mistři České republiky v agility mládeže dětí v kategorii Large.

Co je tvoje chovatelská meta?

Má chovatelská meta spočívá v tom, že bych ráda dále chovala po mé fence Fanny štěňátka v mé chovatelské stanici společně s mamkou a chovala je pro sportovní vyžití a zanechala dále slušný a zdravý rodokmen celé její rodiny.

Co by sis nejvíc přála?

Svojí vlastní chovatelskou stanici si přeji, až budu starší a převezmu ji po mamince nebo si založím svoji po potomcích Fanny.

Co se ti na psech nejvíce líbí?

Na psech mě nejvíce láká jejich spolupráce se mnou jako psovodem, kde tvoříme vzájemný vztah a doplňujeme se, hrajeme si, pomáháme si, spíme a užíváme si společných nejkrásnějších chvil, kdy mě pes nikdy nezklame.

Je to má nejlepší kamarádka a pořád mě udivuje, jak se dokáže přizpůsobit a neustále se učit novým věcem.

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku