Zlatý oříšek ABC: Barbora Šrámková si vytančila devět zlatých medailí

Zlatý oříšek ABC: Barbora Šrámková si vytančila devět zlatých medailí
Sdílej
 
Barbora Šrámková (11 let, Kolín) má šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Dělá karibské tance, latinskoamerické tance, show a contemporary. Například na mistrovství Evropy WADF v Moskvě v roce 2020 získala devětkrát zlato, dvakrát stříbro a dvakrát bronz. 

Hlasování v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC začíná ve čtvrtek 1. července a končí 31. srpna 2021. Hlasuj tady:

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Barboro, jak ses dostala k tanci?

Od malička jsem se moc ráda hýbala, tancovala u písniček u televize a asi jako spousta holčiček toužila být slavná tanečnice. Pak mi mamka ukázala na YouTube několik vystoupení sólistů z kolínského tanečního klubu CrossDance a bylo rozhodnuto. Na prvním tréninku jsem byla v září 2017 a od té doby se tanec stal mou srdcovou záležitostí.

V kolika letech?

Bylo mi 8,5 let.

Jak vypadají karibské tance – popiš nám je.

Pro karibské tance je charakteristický přirozený pohyb těla a originální pohyb nohou. Nejznámějšími karibskými tanci je nespoutaná salsa, která je temperamentní a dynamická, romantická bachata a hravá a jednodušší merengue.

Jaký je rozdíl mezi karibskými a latinskoamerickými tanci?

Odborně obrovský – zjednodušeně, latinskoamerické tance mají svoje přesná pravidla, popisy figur, pohyby a směry, vše je dané. Karibské tance jsou pro mě svobodnější. Ne, že bych si mohla dělat úplně co chci, ale na základě základních principů a techniky mám mnohem větší možnosti pro improvizaci a vlastní pohybové ztvárnění.

Barbora Šrámková (11 let, Kolín) má šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Dělá karibské a různé další tance a vytančila si nejen devět zlatých medailí •  Zlatý oříšek

Co znamená v taneční disciplíně show?

Show je kousek herectví v tanci. V show se do tance přidává nějaký námět, příběh. Je to i o kostýmech, kulisách a nás jako tanečníky baví přidávat akrobacii.

Popiš našim čtenářům contemporary?

Contemporary je taneční styl, který se vyvinul z baletu, jazzu a moderny. Nemá však žádná přesná pravidla ani omezení. Používá přirozeného pohybu těla a linií. Contemporary může vyjadřovat příběh, pocit…

Jak často trénuješ?

V normálním režimu bez covidových omezení trénuji 5x týdne. Máme tréninky zaměřené na techniku latinskoamerických a karibských tanců, baletní průpravu, gymnastiku a pak tréninky zaměřené na týmové i sólové choreografie. V současné době dostáváme tréninkové úkoly na doma a dvě hodiny týdně trénujeme on-line.

Chodíš do nějakého tanečního kroužku nebo studia?

Ano, navštěvuji taneční klub CrossDance Kolín.

Co tě na tanci nejvíc láká?

Asi vše, tanec je prostě krásný sport - krásný, ale hodně náročný. A jako příjemný bonus - není moc sportů, kde závodíte v krásných šatech při super hudbě.

Co se ti na něm nejvíc líbí?

Tanec je můj život, přináší mi dobrou náladu. Líbí se mi možnost tancem vyjádřit pocity. Když tančím, nemyslím na nic jiného, je to dřina a relax dohromady.

Foto:  Zlatý oříšek

Jaké úspěchy máš za sebou?

První sólové medaile jsem vyhrála v roce 2019, bylo jich dost, ale nejcennější z toho roku jsou 3 zlaté, 4 stříbrné a 4 bronzové medaile z MS WADF v Liberci. Ten rok se náš tým umístil na čtvrtém místě v anketě Sportovec Kolína, což byl taky super úspěch.

Z roku 2020 si nejvíce cením 9 zlatých medailí z ME WADF v Moskvě. Na národním šampionátu WADF v Jablonci nad Nisou jsem pak získala 19 zlatých, 9 stříbrných a 3 bronzové medaile a další velkou sbírku medailí jsem si odvezla i ze soutěže World Dance Show v Turnově. Mistrovství světa WADF v Liberci se bohužel kvůli Covidu v roce 2020 nekonalo.

Kterého z úspěchu si nejvíce vážíš?

Vážím si moc úplně každého úspěchu, asi neřeknu jen jeden. I když možná největším úspěchem je super kamarádství s mojí taneční parťačkou Mary, se kterou tancuji dueta.

Chtěla by ses stát profesionální tanečnice?

Určitě, to by se mi moc líbilo. Uvidíme, jestli na to moje schopnosti budou stačit. Ale i kdyby nakonec tanec zůstal jen mým koníčkem, nevadí, ale bez tance si svůj život už neumím představit.

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku