Zlatý oříšek ABC: Všestranná umělkyně Barbora Vaňková

Zlatý oříšek ABC: Všestranná umělkyně Barbora Vaňková
Sdílej
 
Barbora Vaňková (12 let, Holešov) soutěží v literatuře, fotografii, výtvarné činnosti i hudbě – hraje na klavír, saxofon, flétny. Na svém kontě má např. 1. místo v literární soutěži Art Botič nebo v soutěži Macharův Brandýs.

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, budete moci během letních prázdnin na tomto webu.

Báro, vyjmenuj mi všechny svoje koníčky?

Hraji na čtyři hudební nástroje, komponuji vlastní skladby, píši povídky a básně, sportuji, fotím, maluji a celkově ráda tvořím.

Který z nich máš nejraději?

To se nedá říct. Všech si vážím stejně a věnuji se jim naplno. Nemůžu tedy odpovědět, že některé činnosti dávám přednost a baví mě více než ta druhá.

Zajímáš se o literaturu, už jsi něco napsala? A pokud ano, co?

Ano, mám rozepsanou knihu „Líné koťátko a já“, kterou bych ráda v budoucnu publikovala i s vlastními ilustracemi. Dále pracuji na detektivní knize, ale mám také spoustu samostatných povídek a básní.

Kde bereš inspiraci k psaní?

Cestou do školy, když jedeme autem, nebo na výletech. Některé povídky jsou inspirované samotným životem.

Na čem pracuješ právě teď?

Píšu další kapitolu knihy „Líné koťátko a já“ a samostatné příběhy a básně do soutěží. Soutěže si vybírám podle toho jaké je zadání. Většinou jsou tematicky, nebo věkově omezené. Když mi některé téma nesedí, tak soutěž vynechám.

Jak ses dostala k fotografování?

Hodně cestujeme, stále si něco fotíme, přišlo to tak nějak přirozeně.

Co nejraději fotíš?

Nejraději fotím přírodu, krajinu, zvířata, květiny a cesty. Nádherným zážitkem bylo třeba focení zubrů, divokých koní a praturů v Milovické rezervaci.

Zabýváš se výtvarnou činností, jakou konkrétně?

Kresbou, malbou, grafickými technikami a zkouším i dřevořezbu. Vyzkoušela jsem si i hrnčířský kruh a tvorbu vlastní keramiky.

Jakou technikou nejraději pracuješ?

Ráda kreslím tužkou, ale také maluji temperou, anilinkami nebo vodovkami. Ráda vytvářím z přírodních materiálů, např. větviček, kamínků apod.

Na jaké hudební nástroje hraješ?

Na zobcovou sopránovou flétnu, altovou flétnu, klavír a saxofon.

Jak často na ně trénuješ?

Snažím se hrát denně alespoň na jeden nebo dva nástroje, ale také záleží na tom, kdy mám čas. Když se připravuji na vystoupení, nebo soutěž, tak nástroj, se kterým budu vystupovat, dostává více prostoru.

Jaké úspěchy už ve svých zájmových činnostech máš?

Vyjmenovat všechna ocenění by zabralo spoustu času a na všechna si asi ani nevzpomenu. Mám hodně ocenění z literatury, ať už jde o prózu, nebo poezii. Například „Andersonova hvězdička“ – první místo próza, „Macharův Brandýs“ – první místo poezie. O mou tvorbu projevil zájem i spisovatel a nakladatel Martin Vopěnka. Bude využita pro film "Spící město" a šedesátidílný seriál o rodině, výchově dětech.

Dále několik prvních míst za fotografie přírody, mám také úspěchy v hudbě, mezi ty nejčerstvější patří první místo ve hře na zobcovou flétnu a první místo ve hře na saxofon. Taky mám čestné uznání za výjimečnou výtvarnou práci v soutěži Lidice a mám za sebou několik výstav své tvorby.

Rozhovory s účastníky ankety Zlatý oříšek čtenářů ABC najdete tady.

Randál budoucnosti: Hudební nástroje nové generace

Randál budoucnosti: Hudební nástroje nové generace

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?

Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?