Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách
Sdílej
 
Sbalte si baťohy, obujte pohory a připněte kyslíkové bomby. Kosmické lodě na Mars právě odlétají!

 

Když se dnes mluví o Marsu, je to jako vzpomínat na starého známého. Vždyť Rudou planetu dobře známe! Detailní snímky povrchu ze satelitů a roverů nikoho nepřekvapí, složení atmosféry dávno máme a první lidé na Marsu už také stanuli – alespoň v nespočtu literárních děl i filmů. Klasika vědecko-fantastické literatury Marťanská kronika od Raye Bradburyho předpovídá dopady kolonizace Marsu a třeba ve filmu Marťan jsme viděli, jak se osamocený kosmonaut popere s nepřízní osudu, když ho posádka na rudé planetě zapomene.

Marťanské zastávky

Filmy, knihy, to ano, ale videohry? Nikdy se Marsu příliš nevěnovaly. Mohli jsme ho sice navštívit mnohokrát, ale většinou jen jako jednu ze zastávek na epickém tažení – třeba v Mass Effect. Čestnou výjimku tvoří třeba známá série stříleček Red Faction, která předvedla, jak by mohla vypadat marťanská společnost, nebo akční Mars: War Logs. Mars se stal také hlavním dějištěm stařičké Ultima: World of Adventure: Martian Dreams. Tehdy jsme se po Marsu prošli v 2D grafice společně s Nikolou Teslou, Marie Curieovou a Sigmundem Freudem a dalšími. Jinak ale hry Mars tak nějak obcházely velkým obloukem.

Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?

Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?

Haló, tady Mars

Časy se ale mění. V posledním roce byla oznámena řada her, které berou Mars, jeho přírodní podmínky a záhady jako hozenou rukavici a připravují si pro nás velkolepá dobrodružství. Důvodem pro nečekaný boom (a nejen ve videohrách – ani deskovky nezůstávají stranou, třeba Mars: Teraformace se uchytila i v ČR) hledejme v realitě. Plány na první let na Mars nebo dokonce na jeho osídlení se začínají pomalu ale jistě rýsovat na obzoru a často o nich píšeme i v ábíčku. Autoři videoher se tím vším inspirují a připravují pro nás realistické i fantastické situace, do nichž by se kolonisté mohli dostat. Tak se na ně pojďme podívat!

V JCB Pioneer: Mars budete stavět základnu pro první lidské osadníky •  archiv distributora

JCB Pioneer: Mars

Doktorka Maggie Lieuová se v Evropské vesmírné agentuře podílí na stavbě teleskopu Euclid, který začne za tři roky mapovat temnou hmotu ve vesmíru. Krom toho se aktivně zajímá o Mars a s kýmkoliv si o rudé planetě ráda popovídá. Slyšet ji můžete na internetu a přednáškách a dokonce i ze hry! Právě Lieuová se totiž stala hlasem umělé inteligence v JCB Pioneer: Mars. Bude vám radit, jak postavit první permanentní základnu pro lidské osadníky. To znamená postavit a zprovoznit generátory vzduchu, sluneční i větrné elektrárny, industriální 3D tiskárny anebo skleníky. Protože do hobby marketu si o beton nezavoláte, je nutné objíždět marťanská údolí a stavební prvky těžit. Jakmile základna naváže spojení s pozemskou centrálou (a nebude to hned), budete dostávat další vybavení přímo do přístavu.  

Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu

Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu

Nebezpečný terén

Maggie Lieuová dohlížela i na korektní převedení přírodních podmínek, které jsou nebezpečnější než parta mimozemšťanů s blastery. Nahodilé meteoritické deště, elektrické a prašné bouře, zemětřesení nebo úniky podzemních plynů kolonizační práci pořádně komplikují. Bez zajímavosti není ani terén vymodelovaný podle satelitních snímků Marsu. Dokonce můžete dojet (ti s fůrou času dojít) i k proslavené nejvyšší hoře sluneční soustavy Olympus Mons (zhruba 27 000 metrů). Na konstrukci a jízdních vlastnostech marťanských roverů se podílí britská společnost JCB vyrábějící těžkou a manipulační techniku. JCB Pioneer: Mars je zkrátka pro všechny, kteří si chtějí dát výpravu na Mars nanečisto. Hra je v současnosti v předběžném přístupu na platformě Steam.

Moons of Madness: V kůži astronauta, kterému Mars začíná lézt na mozek •  archiv distributora

Moons of Madness

Když Matt Damon uvízne v Marťanovi na čtvrté planetě sluneční soustavy, musí se pěkně ohánět, aby přežil. Všem nebezpečím však čelí se spoustou energie a pozitivní náladou. Podobně začíná příběh Shane Newehearta, se kterým projdete hru Moons of Madness. Vaším hlavním úkolem je v sérii plnění úkolů zprovoznit rozbitou základnu. Jednou musíte opravit nákladní výtah součástkou, která spadla pod útes, jindy je zapotřebí nastavit solární panely do co nejefektivnějšího úhlu anebo vyklidit perimetr od přírodních překážek. Výlet na cizí planetu jako každý jiný? Naopak! Shaneovi to celé začne lézt na mozek a vy tak zblízka poznáte Mars očima trénovaného kosmonauta, který pomalu začíná šílet.

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Měsíce šílenství

Fantastické vize, kterými Shane trpí, se vážou k jeho vlastnímu dětství, ale také k neustále přítomnému pocitu ohrožení od neviditelných bytostí. Autoři hry navazují na některé nápady spisovatele Howarda P. Lovecrafta z přelomu 19. a 20. století. Lovecraft s oblibou nechával své hrdiny narážet na tajemné prastaré a značně hrozivé síly a bytosti, které neznají slitování. Však se i jedna z jeho nejslavnějších novel jmenuje Hory šílenství (Moons of Madness znamená Měsíce šílenství)! Shane během halucinací odhalí pravou podstatu Marsu, ale i sám sebe. Nečekaně se před ním třeba otevřou tajemné podzemní chodby naplněné nábytkem z jeho dětského pokojíčku a ještě něčím hrozivým! Nečekejte akční hru, zato pořádný napínák jako v případě slavných herních thrillerů Amnesia.

Surviving Mars: Domovníkem na Marsu •  archiv distributora

Surviving Mars

V JCB Pioneer: Mars a Moons of Madness leží úspěch přežití na Marsu na bedrech jediného člověka, který je zároveň dělníkem, vědcem a inženýrem. V Surviving Mars budete naopak jako ředitel kolonizačního projektu stavět město stejně jako v SimCity nebo Cities: Skylines. To znamená spojování obytných bloků s továrnami na kyslík a rozšiřování kolonie do všech směrů.

Domovníkem na Marsu

Životu nepřátelské podmínky marťanské atmosféry vytvářejí při budování města nové výzvy. Přeci jen nechcete, aby selhaly generátory kyslíku a obyvatelé se začali dusit v oxidu uhličitém, který tvoří až 95 % ovzduší Marsu. Každý kolonista navíc reaguje na podmínky, které v obyvatelných dómech vytvoříte. Když vám to nepůjde, může dojít k úplnému vymření všech lidí nebo alespoň společenským nepokojům. Jako správce kolonie se budete potýkat i s finančními problémy a s nutností stavět infrastrukturu tak, aby ji nic neohrozilo. Autoři také slibují setkání s mimozemskými jevy, jejich výzkum a objevování nových technologií.

Surviving Mars: Kolonizujte Mars!

Surviving Mars: Kolonizujte Mars!

Budovatelská strategie

Surviving Mars vzniká ve studiu Haemimont, které má za sebou povedenou akci Victor Vran, ale především tři díly ze strategické série Tropico. Autoři spolupracují se společností Paradox, od níž známe velkolepé historické strategie jako Europa Universalis nebo Victoria, ale také budovatelské Cities: Skylines. Spojení zkušených stratégů naznačuje, že ve finále by Surviving Mars mohla rozvířit vody budovatelských strategií novými nápady.


Take on Mars

Rovery, které vesmírné agentury vysílají na Mars, se staly hlavními hrdiny českého simulátoru Take on Mars •  archiv distributora

Rovery, které vesmírné agentury vysílají na Mars, se staly hlavními hrdiny českého simulátoru Take on Mars. Jako operátor jednoho z nich zkoumáte geologii cizí planety na věrně zrekonstruovaných místech, jako jsou krátery Victoria a Gale nebo pahorkatina Cydonia. V dalších příběhových kampaních se stanete prvním člověkem na Marsu, kterému se jaksi nevydařilo přistání a musí s pomocí vlastního důvtipu přežít.


Waking Mars

Waking Mars: Stanete se průzkumníkem pronikajícím do nitra planety •  archiv distributora

Poetická a srozumitelná Waking Mars hraničí s naivními představami o Marsu ze sci-fi literatury 70. let minulého století. Stanete se průzkumníkem pronikajícím do nitra planety, kde nacházíte podivuhodné přírodní prostředí. Pochopení vazeb mezi rostlinami a hmyzem vede k odemykání dalších částí. Parádní odpočinková hra je k dispozici především na tablety, ale také pro stolní počítače.

 

Hurá na Mars! Prstem po mapě od NASA

Hurá na Mars! Prstem po mapě od NASA

Češi na Marsu: Jsme tam!

Češi na Marsu: Jsme tam!

Projeďte se po Marsu: Simulace Take on Mars

Projeďte se po Marsu: Simulace Take on Mars

 

Články odjinud