Papírová historie #25: Jak pracují papíroví archeologové

Papírová historie #25: Jak pracují papíroví archeologové
Sdílej
 
Mnozí ze čtenářů už zaregistrovali přítomnost Papírové archeologie, ale co vlastně takový papírový archeolog dělá? Následující řádky vám toto tajemství poodhalí.

 

Někomu by se mohlo zdát, že pouze prolézáme antikvariáty a sledujeme nabídky na internetu, kde se co objeví. Ale kdo zná stránku PapirovaArcheologie.cz ví, že rovněž modelářům (a nejen jim) přibližujeme předlohy vystřihovánek. Při probírce archivem se nám dostala do ruky jedna rarita – před třiceti lety vyšla v ABC zajímavá kombinace: papírové nástavby na námořní obchodní loď Racek. Ta byla vyrobena ze dřeva, aby mohla plavat na vodě. Papírové nástavby se do ní vkládaly. Tím se před námi objevily hned dvě výzvy – nikdo si nepamatoval, že by viděl tuto loď s papírovou nástavbou složenou, ať ve formě snímku z galerie nějakého modeláře nebo z nějaké soutěže. A především, pátrání po skutečné předloze papírového modelu se dlouho ocitalo ve slepé uličce.

Začátek způsobila náhoda

Ve vitríně vydavatelství MDK-Verlag se skrývala loď, podle níž jsme posléze Racka identifikovali •  Josef Kropáček / PapirovaArcheologie.cz

Řeklo by se – v dnešní době internetových vyhledávačů něco nelze nalézt? Opravdu ne! Žádný Racek, myšlena skutečná loď, na nás nikde nevykoukl. A tak musela do hry vstoupit náhoda. Naše čtenáře jsme informovali o veletrhu v Lipsku, kde archeolog Josef Kropáček díky své zálibě fotografoval papírové modely o sto šest. Když se pak snímky vyhodnocovaly, všiml jsem si siluety lodi, která Racka nápadně připomínala. Stačilo foto zvětšit a věděli jsme, že jde o loď Bussard (v překladu Káně). Nebyl to tedy „náš“ Racek, ale vodítko tu bylo. Pak už to šlo velice rychle – model vydává německé MDK-Verlag (Mitteldeutscher Kartonmodell) a oproti Rackovi je celý z papíru. A také byl vydán podstatně později, na sklonku prvního desetiletí tohoto století.

Ptačí flotila

Ptačí flotila byla oproti obvyklým zaoceánským lodím vlastně malá •  Archiv autora

Je tedy jasné, že architekt Richard Vyškovský, který v roce 1987 vytvořil papírové palubní nástavby, zpracovával poměrně malou – s ohledem na zaoceánské obry – námořní loď plující po Baltském moři. Šlo o německou námořní školu, osm lodí typu „Vogel-Framo“ nebo též „Albatros-serie“ bylo vyrobeno v rostocké loděnici VEB Schiffswerft Neptun. Celá osmička dostala důsledně ptačí jména: po prvním Albatrosu následovali další „opeřenci“: Káně, Kondor, Kormorán, Tučňák, Plameňák, Sokol a Mořský orel (přeloženo z němčiny). Sedm lodí už dávno strávil čas, ale Kondor je dodnes k vidění v loděnici Warnemünde jako originální zábavní a společenské centrum, ovšem nese jméno Likedeeler. Podrobnější informace o osudu „Ptačí flotily“ najdete na stránkách Papírové archeologie.

Najde se původní Racek?

V 21. století složená nástavba (z ABC č. 17, ročník 31) na dřevěnou loď Racek •  PapirovaArcheologie.cz

ABC často dbalo na funkční zapojení modelů do různých soutěží, proto v případě Racka měly být nástavby nasazeny na dřevěný trup a šikovný chlapec či dívka se s Rackem mohli zúčastnit Poháru ABC s lodí vybavenou motorkem. Bylo by možná zajímavé získat nějaké informace o této akci a třeba se ozvou i její účastníci, protože pak bychom se snad dočkali dobových snímků nějakého Racka v provedení, v jakém byl původně plánován. My vám nabízíme variantu svým způsobem jednodušší, v níž je trup vytvořen kompletně ze dřeva a Racek tak má funkci statického modelu.

Přečtěte si také:
Papírová historie #21: Kolumbova karavela Pinta otevřela v ABC novou éru

Papírová historie #21: Kolumbova karavela Pinta otevřela v ABC novou éru

Papírová historie: První plachetnice v ABC

Papírová historie: První plachetnice v ABC

Evakuace vesmírné stanice: Astronauty ohrožuje kosmické smetí i požár

Evakuace vesmírné stanice: Astronauty ohrožuje kosmické smetí i požár

Lovci cizí kořisti: Racci padají do moře

Lovci cizí kořisti: Racci padají do moře