Poslední večeře trilobita: Jedinečný úspěch českých vědců a jak němu došlo

Poslední večeře trilobita: Jedinečný úspěch českých vědců a jak němu došlo
Sdílej
 
Skupina vědců z Přírodovědecké fakulty UK pod vedením docenta Petra Krafta poprvé popsala potravní zvyky prvohorního trilobita. Jak se jim podařilo zjistit, co si dal jako poslední večeři?

Žil před 465 miliony lety na dně mělkého ordovického moře. Když uhynul, kolem jeho těla se začaly srážet uhličitany, které postupně prokřemeněly. Trilobit se tak proměnil v tvrdou křemičitou kuličku. V průběhu milionů let se dno moře přesouvalo, zvedalo a zase klesalo, až se nakonec stalo se součástí nově vzniklého kontinentu Evropy. Křemičitá kulička chránící mrtvé tělo trilobita se ocitla téměř uprostřed něj – ve středních Čechách. 

Rokycanské kuličky

Podobné kuličky obsahující zkamenělé ordovické živočichy se u nás dodnes nacházejí na polích v okolí Rokycan a v pražské kotlině v Šáreckém údolí. Podle naleziště jsou známé jako rokycanské (nebo také šárecké) kuličky. Ta, která až do dnešních dnů uchovala zmíněného trilobita, byla nalezena už v roce 1908 severně od Rokycan a donedávna byla uložena v rokycanském muzeu. 

Zbytky kořisti v trávicím traktu trilobita: a) Středové destičky Stylophor – vyhynulé třídy ostnokožců b) Ulity hyolitů, prvohorních živočichů vyhynulého kmene Hyolitha c) Skořápky lasturnatek (Ostracoda) •  P. Kraft, V. Vaškaninová, B. Ekrt

Trilobit pod rentgenem

Rokycanská zkamenělina trilobita pojmenovaného Bohemolichas incola patří k vůbec nejlépe zachovaným ordovickým trilobitům. Přestože měří pouhých 3,5 cm, jsou na něm rozpoznatelné všechny části jeho těla a dokonce jakési drobné úlomky v jeho trávicím traktu.

O co se jedná, to mohli vědci donedávna jen hádat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud