Šestikolový bitevník Hercules 6×6: Motor závoďáku a výbava do apokalypsy

Šestikolový bitevník Hercules 6×6: Motor závoďáku a výbava do apokalypsy
Sdílej
 
Má motor ze závoďáku, podvozek jako armádní džíp a výbavu do apokalypsy. Šestikolový bitevník Hercules 6x6 je zkrátka jedinečný stroj. Maximalistické je na tomto autě úplně všechno. A protože vždy to může být ještě lepší, vznikla též speciální armádní varianta.

 

Dílna Rezvani Motors sídlí v Kalifornii a specializuje se na stavbu aut extrémních proporcí. Po prvním hypersportu Beast představila obrněné terénní vozidlo Tank, o kterém jsme psali před třemi lety i v ábíčku (článek najdete pod tímto dostavcem). Nyní přichází s novým modelem. Jmenuje se Hercules 6×6 a jedná se opět o nevídaného automobilového těžkooděnce s pohonem všech kol.

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Hercules je nástupcem Jeepu

Hercules je obrovský pick-up. Na délku má více než šest metrů, čímž o pár desítek centimetrů přesahuje legendárního mastodonta Ford F-150 a blíží se spíše náklaďákům. Ve skutečnosti vznikl na platformě Jeep Gladiator.

Aby vůbec obří auto unesla, museli ji konstruktéři z Rezvani obohatit o další nápravu. Jen samotná korba má skoro dva a půl metru. V nákladovém prostoru si tak můžete zdřímnout, i kdybyste byli nejvyšší člen basketbalového týmu. Mimochodem, kola o průměru 37 palců (tedy téměř 94 cm) jsou také maximalistická.

Démon pod kapotou

Hercules pod kapotou ukrývá osmiválcový motor ze závodního auta Dodge Demon. Jako by nestačilo, že samotný Dodge se řadí do kategorie šílených závodních bestií, v Rezvani se z něj rozhodli vymáčknout ještě větší výkon. Jejich modifikace nabízí objem sedmi litrů s výkonem 1300 koní. To je zhruba desetkrát více, než mají klasické pick-upy nebo terénní auta.

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Neprůstřelná varianta pro armádu

A protože vždy to může být ještě lepší, připravili v Rezvani též speciální armádní variantu. Ta nabízí kompletně neprůstřelnou karoserii včetně skel, které odolají i projektilům z útočných pušek.

Podvozek je zabezpečen proti explozím, a aby vám někdo neparalyzoval ani palubní elektroniku, naleznete ve voze též systém ochrany proti elektromagnetickým útokům. Unikátní systém pak nabízí palivová nádrž, která se po poškození dovede sama zacelit dříve, než přijdete o cenné palivo.

Silniční titán z Kalifornie Hercules 6x6 •  Profimedia.cz

Bojovník do apokalypsy

Tím ovšem výzbroj Hercula nekončí. Auto je vybavené jako do apokalypsy a dovede se tnejen bránit, ale i útočit. Pokud se někdo pokusí otevřít proti vaší vůli dveře od auta, můžete se mu odvděčit elektrošokem.

Při úniku před útočníky přijde vhod také možnost vypustit ze zádi vozu kouřovou clonu, zapnout prudká oslnivá světla nebo ve tmě využít termovizní kameru. Pro případ chemického útoku v autě nechybí plynové masky.

Při prorážení zátaras zase poslouží superpevný ocelový nárazník a vojenské pneumatiky schopné provozu i po extrémním poškození.

Kromě navigace můžete v kabině auta Hercules 6x6 ovládat i obranné systém

Uvnitř je auto Hercules 6x6 luxusní a pohodlné •  Profimedia.cz

Unikátní auto nebo kočkopes?

Výjimečné a vlastně docela bizarní auto, které kombinuje luxusní interiér, extrémní terénní schopnosti a odolnost obrněného transportéru, je také náležité drahé. Za nejvyšší verzi s vojenskou výbavou zaplatíte více než 10 milionů korun.

Takže ideální vůz pro mafiánského bosse nebo boháče uprostřed válečné vřavy. Pro nás ostatní zůstává Hercules důkazem toho, co všechno lze na automobilovém podvozku postavit.

Foto: Profimedia.cz

Foto:  Fiat Chrysler Automobiles

Pick-up roku 2020

Američané milují silné a velké pick-upy. Občas se objeví i u nás a vedle běžných aut vypadají jako zrůdy z dílny šíleného vědátora. Přesto je třeba uznat, že jsou v zámoří oblíbenou klasikou a vlastně slouží i jako klíč k pochopení aut jako Rezvani Hercules.

Typickým příkladem je RAM 1500 TRX, který letos vyhlásil prestižní časopis Motor Trend jako nákladní auto roku. Kromě výtečných terénních schopností a obří korby nabízí 700 koňských sil a výkon, s nímž snadno předjede leckteré sportovní auto.

Přesto to není žádný speciál, nýbrž běžný pracant v zemi, kde se na rozměry a spotřebu paliva nehledí.

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Rikša, džíp a TATA: Čím jezdí v Africe a v Asii?

Rikša, džíp a TATA: Čím jezdí v Africe a v Asii?

 

Články odjinud