Létající oblek pro Iron Mana: Wingsuit od BMW

Létající oblek pro Iron Mana: Wingsuit od BMW
Sdílej
 
Německá automobilka BMW patří k průkopníkům elektromobility. Je to už deset let, co její divize BMW poprvé představila model i3, který se v Česku dodnes drží na vrcholu žebříčku nejprodávanějších elektromobilů. Nyní se konstruktéři pustili do mnohem odvážnějšího experimentu: Naučit člověka létat. Jak? Vyvíjí létající oblek neboli wingsuit jako stvořený pro Iron Mana.

 

Pro dosažení cíle spojila automobilka BMW síly s rakouským specialistou na extrémní seskoky Peterem Salzmannem. Věnuje se nejrůznějším druhům skákání, například BASE jumpům, při nichž seskakuje z pevných bodů (věžáků, útesů a tak podobně).

Base jumpeři mají na zádech speciální padák, který dovede ubrzdit jejich pád během kratší doby než u jejich kolegů vyskakujících z mnohem vyšších výšek z letadel. Jak to souvisí s BMW? Vydržte!

Motorový wingsuit

Salzmann patří mezi propagátory skákání s tzv. wingsuitem. Skokan má mezi končetinami a tělem blány, které mu umožňují měnit směr pádu a vlastně tak plachtit. Na zádech opět nese speciální padák pro bezpečné přistání.

Létající oblek neboli wingsuit vznikl v laboratoři BMW •  BMW Group, Julian Herzog

Rozšířený wingsuit má připevněný malý motor. Člověk tak nemusí využívat jen přirozený odpor vzduchu, ale dostává příležitost aktivně řídit směr letu. Některé „motorové“ wingsuity jsou k dispozici s tryskovými motory, které jsou ale astronomicky drahé a hlučné. Tak hlučné, že se při jejich používání klepaly okenice domů na mnoho kilometrů daleko.

Elektrický Iron Man

Tři roky pracovali inženýři z BMW společně se Salzmannem na nové konstrukci kombinézy. Nyní ji dotáhli do konce a úspěšně otestovali. Prototyp nám připomíná oblek superhrdiny Iron Mana.

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Na rozdíl od starších wingsuitů už nevyžívá tryskový pohon, nýbrž malou dvojici elektromotorů umístěnou na břiše letce. Je vyrobená z lehkého a pevného karbonového vlákna a nabízí výkon 15 kW. To se nezdá jako moc, ale ve skutečnosti to stačí k dosažení ďábelské rychlosti.

Let... jako na kole

Výkon elektrického pohonu letec ve vzduchu plynule reguluje pomocí podobné páčky, jaká se používá třeba na kole nebo motorce pro brzdění. Standardně zvládá udržovat rychlost okolo 100 km/h.

Prvního ostrého testu wingsuitu od BMW se zúčastnili tři letci •  BMW Group, Julian Herzog

To je samo o sobě dost slušné. Jakmile ale aktivuje turbo režim, dokáže akcelerovat až na neskutečných 300 km/h. Motor lze také kdykoli zapnout nebo vypnout a v případě nehody má pilot při ruce bezpečnostní tlačítko, které mu ho okamžitě odepne z pasu.

Bude na prodej?

Po nekonečné sérii zkoušek ve vzdušném tunelu se Salzmann a další dva letci nedávno dočkali ostrého letu před očima fanoušků. V rakouských Alpách nasedli ho helikoptéry a nechali se vynést do výšky 3000 metrů. Pak seskočili a zhruba pět minut plachtili nad krajinou.

BMW zatím neprozradilo, zda bude tyto obleky vyrábět ve velkém a nabízet je k prodeji. Bez diskuze je to ale malá letecká revoluce a každému, kdo se někdy toužil proletět jako bájný Ikaros, nabídne elektrická kombinéza mnohem větší šanci si svůj sen splnit.

BMW zatím neprozradilo, zda bude tyto obleky vyrábět ve velkém a nabízet je k prodeji. •  BMW Group, Julian Herzog

BMW a letectví

Jméno BMW máte nejspíš spojené hlavně se sportovně orientovanými luxusními vozy. Historie automobilky je ale ve skutečnosti spjatá mnohem více s letadly. Vznikla v roce 1913 ještě pod názvem Rapp Motorenwerke a začala se specializovat na stavbu leteckých motorů.

Jako první představila šestiválcový řadový motor BMW IIIa. Ten poháněl legendární dvouplošník Fokker D.VII, který na konci první světové války dominoval jako nejvyspělejší stíhač na světě.

S výrobou motorů do letounů pokračovalo BMW i za druhé světové války. Dnes známé řady luxusních aut 3, 5 a 7 začali mnichovští inženýři vyvíjet až v 60. letech minulého století. Konstrukce wingsuitu je tak doslova návrat k zapomenutým kořenům značky.

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Létající motorka BMW: Od stavebnice k realitě

Létající motorka BMW: Od stavebnice k realitě

 

Články odjinud