Budiž světlo! Velký test svítilen

Budiž světlo! Velký test svítilen
Sdílej
 
V temných štolách vápencového lomu u Srbska jsme vyzkoušeli ty nejzajímavější svítilny, co se u nás prodávají!

Video: Ábíčko testuje svítilny před kamerou


Vyzkoušeli jsme: Svítí? Nesvítí? Velký test svítilen!

Vyzkoušeli jsme: Svítí? Nesvítí? Velký test svítilen!

Jako hasič ‒ Streamlight Survivor

Svítilna Survivor od amerického výrobce Streamlight nese označení ATEX. To je certifikace pro elektrické zařízení, které můžete použít v prostředí s nebezpečím výbuchu. Když třeba dojde v budově k úniku plynu, je nebezpečné se tam pohybovat s elektrickou výbavou, která může hodit jiskru (a vyhodit celý dům do povětří). U zařízení ATEX to nehrozí. Survivor patří k nejvýkonnějším modelům s touto certifikací na českém trhu. Svítí LEDkou a díky hlubokému reflektoru dosvítí skutečně daleko: Výrobce uvádí až 405 metrů, my jsme bez problémů dosvítili až na konec důlní chodby (přibližně 100 metrů). Úzký kužel světla navíc skvěle pronikne kouřem v případě požáru. Díky klipsně se dá připnout na bundu a mít obě ruce volné. Survivor má tělo z tvrdého plastu. Zajímavostí je speciální režim slaboučkého světla pro případ nouze ‒ svítilna v něm vydrží fungovat až 20 dní!

Souhrn: Drsný a odolný model vyvinutý speciálně pro hasiče a záchranáře. Cool profi světlo!



Streamlight Survivor •  archiv výrobců

 

 

Slunce do ruky ‒ Olight SR95S UT Intimidator

Už samotný název Intimidator (Zastrašovač) naznačuje, že nepůjde o žádné světélko, které si připnete na klíče. Naopak představuje nejsilnější model americké firmy Olight s dosvitem až 1 km. Tvarem připomíná klasickou baterku, ale nenechte se zmást. Intimidator je velká a těžká svítilna s kovovým tělem, které vyvolává dojem nebezpečné zbraně. Ze všech testovaných kousků svítí jednoznačně nejsilněji. Nabízí tři režimy s různými intenzitami a stroboskopické blikání. Při tom nejsilnějším svítí jen tři hodiny. Stojí to ale za to. Jeskyni, kde není ani špetka slunečního svitu, ozáří tak, že vidíte každé zrnko prachu. Když někomu Intimidatorem posvítíte do očí, na pár minut ho bezpečně oslepíte (což nedoporučujeme). Výrobce ji specifikuje jako search & rescue, tedy pro pátrací a záchranářské akce. Když ji bude mít v ruce policista procházející noční les, padouch mu nemá šanci uniknout.

Souhrn: Nejsilnější model v testu, který září víc než reflektor u auta. V jeho světle se nic neschová.

 

 

Olight Intimidator •  archiv výrobců

 

 

Čelovka pro náročné ‒ Fenix HP15

Tento model od renomovaného čínského výrobce Fenix je jedna z nejvýkonnějších čelovek, co se u nás dají pořídit. Funguje na čtyři tužkové baterie, které jsou uložené ve zpevněném pouzdře na temenu hlavy. Čelovka je tak docela těžká, na druhou stranu je příjemně vyvážená. Nabízí šest režimů výkonu včetně tzv. blesku, který vám jedním stiskem na půl minuty rozsvítí čelovku na maximální výkon. Svítí výborně. Nemusíte se s ní bát vydat v noci do lesa mimo cestu i do jeskyně ‒ osvítí perfektně každý kořen i kámen. Skvělé je i to, že dobře drží na přilbě (třeba při lezení). Nevýhodou je ovládání chráněné krytkou, která má fungovat jako pojistka proti nechtěnému stisknutí, neustále sklápění svítilny vám ale zbytečně přidělává práci.

Souhrn: Ultravýkonná čelovka, která se přitom dobře nosí. Bude se hodit do náročného terénu.

 

 

Fenix HP15 •  archiv výrobců

 

 

Nabušený prcek ‒ Olight S15 Baton

Kapesních svítilen je na trhu hodně, Olight S15 Baton však představuje ideální kombinaci dosvitu, vytrvalosti a velikosti. Možná se zeptáte, proč s sebou nosit baterku, když máte supersvítivou diodu ve svém telefonu. To je sice pravda, ale telefon se při používání diody jako svítilny rychle vybije, zatímco S15 Baton vydrží na nejslabší mód až 15 dní. V takovém případě jde ale skutečně jen o přísvit. Maximální svítivost vydrží 45 minut, prostřední módy pak 4 až 7 hodin. Baton se nám zamlouval nejen svojí velikostí, ale také poctivým kovovým zpracováním, odolností proti vlhkosti a sponou, kterou si ho můžete připnout na opasek či popruh baťohu. K dostání jsou i dodatečné tubusy pro baterie, které do Batonu zašroubujete a prodloužíte tak životnost svítilny.

Souhrn: Ideální alternativa k LED na smartphonu určená především pro několikadenní výlety.

 

 

Olight S15 •  archiv výrobců

 

 

Pro chalupáře ‒ Eurolamp DL306

Rozměry Eurolampy a velké držadlo jasně říkají, že nejde o baterku do baťohu. I samotné plastové tělo působí křehce, takže nejde o svítilnu, která by měla padat na zem nebo vydržet časté otřesy. Přesto má své výhody. V základním nastavení svítí halogenová žárovka a hluboký reflektor poskytuje úctyhodný dosvit. Otáčením předního krytu pak paprsek světla „ostříte“ na jeden bod anebo ho „rozptylujete“ po okolí. Sekundární svícení poskytuje řada LEDek, které poměrně rozumně osvětlí nejbližší okolí. Záhadou zůstává, proč se LEDky aktivují stisknutím tlačítka OFF. Jakmile to ale víte, tak si pěkně posvítíte.

Souhrn: Pakliže táta potřebuje svítilnu do auta nebo na chatu, je Eurolamp DL306 dobrou volbou. Na čundry ji neberte!

 

 

Svištíme na elektřinu: Otestovali jsme supersport Tesla na elektřinu

Svištíme na elektřinu: Otestovali jsme supersport Tesla na elektřinu

Ábíčko testuje: Jak jsme stavěli horskou dráhu Spacerail

Ábíčko testuje: Jak jsme stavěli horskou dráhu Spacerail

Jedeme na kolečku: Někdy stačí málo

Jedeme na kolečku: Někdy stačí málo



Klíčová slova:
svetlo, test, baterka
 

Články odjinud