Československé tanky: LT vz. 38 ve službách Německa

Československé tanky: LT vz. 38 ve službách Německa
Sdílej
 
Tank LT vz. 38 měl pohnutou historii. Šlo o skvělý tank, ale pomáhal v nesprávných rukou. Namísto obrany Československa ho Němci použili k obsazování Evropy.

 

Když začínalo být zřejmé, že agrese Hitlerova Německa vyústí ve vojenský konflikt, který dnes známe jako druhou světovou válku, bylo československé armádě jasné, že potřebuje více tanků na obranu. V roce 1937 tak stála před otázkou, jestli objednat dalších přibližně 300 tanků LT vz. 35 nebo vypsat soutěž na tanky nové. Protože “pětatřicítky” nebyly zrovna vzorem spolehlivosti, byla nakonec zvolena druhá varianta.

Tradiční českoslovenští soupeři

Soutěže se opět zúčastnily firmy Škoda a ČKD. Škodovka přišla s vylepšenou verzí tanku LT vz. 35 a ČKD nabídlo dva tanky. LT vz. 34R a stroj TNHPS. V testech se ukázaly nedostatky škodováckého vehiklu, který trpěl na poruchy a vítězem se stal TNHPS. Měl nejlepší jízdní vlastnosti a poruchy se na něm sice vyskytly, ale nijak zásadní.

LT vz. 38 byl prvním československým tankem, který měl čtyřčlennou osádku •  Wikipedia

Zpožděný tank

Armáda si vítězný tank pro své potřeby přeznačila na LT vz. 38, tedy Lehký Tank vzor 1938. Do konce roku 1938 mělo být dodáno 20 vozidel a zbytek v průběhu prvního čtvrtletí roku 1939. Dodací lhůty se ale protáhly a první desítka tanků byla hotova až v březnu, navíc bez výzbroje.

Slovenský tank LT vz. 38 •  Wikipedia

Poprvé ve čtyřech

"Třicetosmička" byla ve své době patrně nejlepším lehkým tankem. A byl to zároveň i první tank československé provenience, ve kterém seděli čtyři muži. Řidič s radistou byli v přední části korby, kde měli k dispozici kožené sedačky s polstrováním. Velitel a střelec pak byli ve věži, kde patrně neměli příliš pohodlí - seděli na cyklistických sedačkách, které byly zavěšeny na věnci věže. Přední pancíř byl 25mm tlustý, boční pak 15. Ve věži bylo dělo Škoda vz. 38, o ráži 37mm. S ním byl spřažen kulomet ZB vz. 37 a další kulomet hrozivě čouhal z prostředka korby. Mimochodem dělo zvládalo na 500 metrů prorazit pancíř o síle 38 milimetrů.

Panzerkampfwagen 38(t) narazil na soupeře, na kterého vyloženě nestačil, až v Sovětském svazu •  Wikipedia

Na fašistické straně

Po okupaci se tanků zmocnilo Německo, jehož generálové si byli dobře vědomi jejich bojové hodnoty. Rozpracovaná série 150 kusů pak byla v německé armádě vedena jako Panzerkampfwagen 38(t). Výroba nadále pokračovala a celkem bylo zkompletováno 1433 kusů v několika evolučních sériích. “Naše” tanky tak byly nasazeny v Polsku, při obsazování Francie, Belgie, Nizozemí a narazily až v Sovětském svazu. Tam se nemohly rovnat mnohem silnějším strojům T-34, proti kterým byl jejich kanon bezmocný a pancéřování jakbysmet.


Přečtěte si také:

Československé tanky: LT vz. 34

Československé tanky: LT vz. 34

Fantastické vynálezy Leonarda da Vinci 1: Robot, tank a kulomet

Fantastické vynálezy Leonarda da Vinci 1: Robot, tank a kulomet

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Avengers: Endgame – Režiséři odhalují záhadu Captaina Ameriky

Avengers: Endgame – Režiséři odhalují záhadu Captaina Ameriky

 

Články odjinud