Když byl Internet ještě v plenkách

Když byl Internet ještě v plenkách
Sdílej
 
Distanční výuka v době covidové byla do značné míry závislá na kvalitním internetovém připojení, díky kterému probíhaly online hodiny, komunikace se spolužáky i učiteli. Možná se stalo, že nebylo vaše připojení dostatečně rychlé, sekalo se a padalo. Jsme na tom v současné době s připojením k Internetu opravdu tak špatně? Zkusme se v dnešním článku podívat, jak to vypadalo, když byl u nás Internet ještě v plenkách.

 

V únoru tomu bude přesně 30 let, kdy se naše země poprvé oficiálně připojila k síti Internet. Československo se tak stalo 39. zemí na světě, které se to podařilo a počítač byl k páteřní síti připojen rychlostí 9,6 kbit/s. Hned v následujícím roce byla spuštěna univerzitní síť CESNET, která slouží pro vědu a výzkum dodnes. Jen se v dnešní době připojujeme v průměru rychlostí 115 Mbit/s, což je cca 12tisíckrát rychleji než před 30 lety.

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Vytáčený Internet

Na počátku se k Internetu připojovalo výhradně přes pevnou telefonní linku tzv. vytáčením (dial-up). Mělo to ovšem obrovské nevýhody – malou rychlost (max. 56 kbit/s), vysokou cenu a v době, kdy jste byli připojení se vám nikdo nedovolal, protože byla telefonní linka obsazena datovým přenosem.

Závratné ceny

Nedostatek vyřešila až digitální linka ISDN, která zvedla také rychlost připojení na „závratných“ 64 kbit/s, ale byla poměrně drahá. Měsíčně jste za ni zaplatili 20 tis. Kč. A nejen, že se platilo za čas strávený na Internetu, ale také za vlastní připojení. Vytáčené připojení dominovalo v českých domácnostech až do roku 2003. Na ceny připojení z konce roku 1994, se můžete podívat tady.

Sériový modem pro vytáčené připojení •  Wikimedia

Vláda monopolu

Většímu rozvoji Internetu u nás bránila nedokonalá legislativa a zákony. Díky nim získala monopol na hlasové a datové služby společnost Eurotel, která si mohla diktovat veškeré podmínky. A toto postavení si udržela až téměř do roku 1998, kdy udělala, tehdy už pod názvem SPT Telecom, velkou chybu.

Oznámila uživatelům výrazné navýšení cen vytáčeného připojení, zrušení účtování po 3 minutových impulsech a přechod na účtování po minutách. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Vzpoura proti monopolu

Zakladatel Mobil.cz Patrick Zandl, zakladatel prvního ryze českého internetového deníku Neviditelnypes.cz Ondřej Neff a Ivo Lukačovič zakladatel Seznam.cz (a taktéž zakladatel prvních stránek Járy Cimrmana), sepsali petici a zorganizovali demonstraci pod názvem „Internet proti monopolu“.

Díky nim přistoupil Telecom na kompromis a nabídl pod tlakem veřejnosti zákazníkům přívětivější ceny než ty plánované. Jeho monopolní postavení i vytáčené připojení se však už touto dobou blížilo ke konci. Objevili se noví poskytovatelé služeb a začali nabízet přelomové připojení k internetu v rámci měsíčního paušálu, které známe dodnes.

Web Poslanecké sněmovny z roku 1996 - líbí? •  muzeuminternetu.cz

Propojit svět

Tim Berners-Lee, anglický vědec a zaměstnanec CERNu (Evropská organizace pro jaderný výzkum) položil základ World Wide Webu už v roce 1989. Nastínil koncept, jak pomocí hypertextových odkazů (text, který se odkazuje na jiný text) propojit vědecká pracoviště po celém světě. První webovou stránku tak zveřejnil 6. srpna 1991 a na její kopii se můžete podívat zde.

První česká webová stránka

První československou webovou stránkou, ještě na tehdejší národní doméně s koncovkou .cs (, která byla později zrušena), byla webová stránka Ústavu pro aplikovanou kybernetiku v Bratislavě. Současná národní doména .cz se „objevila“ až v roce 1993 a migrovalo na ni z tehdejší .cs domény hned několik webů a proto prvenství nepatří žádnému z nich.

Přelomovým a důležitým rokem se stal rok 1996, kdy vzniklo několik velkých webových stránek a mnohé z nich přežily až do dnešní doby. Za zmínku stojí např. vyhledávač Seznam.cz, první stránky poslanecké sněmovny, internetový deník Neviditelný pes nebo média jako Mladá fronta DNES a Právo.

Vyhledávač Google je o dva roky mladší než český seznam.cz •  www.martindomes.cz

Není seznam jako google

Ivo Lukačovičovi, který stál od začátku u zrodu webových projektů, se s vyhledávačem Seznam.cz podařil i jeden celosvětový unikát. Jednak Seznam.cz patří mezi nejstarší světové vyhledávače (je o dva roky starší než Google) a jednak jsme dnes díky němu jednou z mála zemí na celém světě, kde nemá monopolní postavení právě vyhledávač od konkurenční americké společnosti.

Googlu zdatně konkuruje také v rámci poskytovaných webových služeb, jako jsou Mapy.cz nebo Stream.cz. V současné době chystá navíc český Seznam.cz žalobu o náhradu škody, která mu měla vzniknout v důsledku zneužívání dominantního postavení Googleu v Android aplikacích. A monopol a nekalá soutěž už se dnes na webu nenosí.

Historie mobilních telefonů: Od vysílaček po smartphone

Historie mobilních telefonů: Od vysílaček po smartphone

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

 

Články odjinud