Vodní bicykl Bike Surf: Kříženec kola a paddleboardu

Vodní bicykl Bike Surf: Kříženec kola a paddleboardu
Sdílej
 
Léto může být zábavnější, když na moři šlápnete do pedálů. Ve Španělsku proto vymysleli vodní hračku Bike Surf, která kombinuje bicykl a nafukovací paddleboard. Tak tedy hurá na vlny! Se šlapáním pomůže elektromotor ukrytý v rámu.  

Proč na dovolené jezdit jenom na kole, nebo surfovat na vlnách, když lze dělat obojí. Právě to si řekli španělští technici, když postavili nové sportovní náčiní Bike Surf. Podobá se paddleboardu, ale člověk na prkně nestojí, ani nepotřebuje pádlo. Šlape na něm jako na kole.

Cyklovýlet na moři

Na surfařské prkno Španělé připevnili konstrukci, která se podobá rotopedu. Pokud se tento rám zrovna nepoužívá, lze jej pohodlně odpojit, prkno vyfouknout a složit, což se hodí při přepravě v autě, nebo k uskladnění doma.  

Pohyb na Bike Surfu na vodě je velmi jednoduchý. Jakmile začnete šlapat, ve spodní části prkna se roztočí vrtule a cykloprkno vyrazí vpřed. Zatáčí se stejně jako na kole, tedy obyčejnými řídítky.

S pohybem kupředu pomáhá elektromotor. V základní verzi dosahuje výkonu 150 Wattů. To je přibližně polovina síly běžného elektrokola, ale na lehké nafukovací prkno s osmikilovým rámem stačí. Aby se stroj na vlnách nepřevrhnul, pomáhá mu takzvaná stabilizační ploutev.

Bike Surf se podobá paddleboardu, ale šlape se na něm jako na kole. •  Red Shark Bikes

Něco pro rybáře

Ve dvou pokročilejších verzích může být prkno osazeno silnějším motorem s výkonem až 250 wattů. Ve výbavě nechybí závodní sedlo a řidítka i několik vaků a brašen pro svačinu a nezbytné drobnosti, stejně jako držák pro telefon. Malou specialitou je úprava pro rybáře. Na Bike Surf lze připevnit dokonce i držáky rybářských prutů.

Rybářský prut zasadíte do rámu Bike Surfu. •  Red Shark Bikes

Bike Surf není úplně první nářadí svého druhu na světě. Myšlenkově vychází z vodního kluzáku Manta 5, který po sedmiletém vývoji a sedmi prototypech vyrobili na Novém Zélandu. Tento stroj ale funguje jinak, protože není vybaven prknem, ale lyžinami. Když přestanete šlapat, začne se potápět. Mimochodem stojí čtvrt milionu korun, Bike Surf je levnější. Základní verze stojí přibližně 60 tisíc.

První vodní kolo světa Manta5: Pro turisty i dobrodruhy

První vodní kolo světa Manta5: Pro turisty i dobrodruhy

Hamboard: Surfujte na rozpáleném asfaltu

Hamboard: Surfujte na rozpáleném asfaltu

Longboarding: Jak s ním začít?

Longboarding: Jak s ním začít?

 

 

Články odjinud