Budoucnost do zásuvky: Tato chytrá elektroauta vyženou staré spalováky

Budoucnost do zásuvky: Tato chytrá elektroauta vyženou staré spalováky
Sdílej
 
Inteligentní, rychle nabitá a plná displejů. To jsou elektroauta, která v budoucnu vyženou ze silnic staré „spalováky“. Jak vypadá budoucnost do zásuvky, nastínil veletrh IAA Mobility, kde se představily chytré technologie pro novou generaci elektromobilů. Ábíčko bylo u toho.

Každý rok se v německém Mnichově představují žhavé novinky automobilového průmyslu na veletrhu IAA Mobility. Ani letos v září tomu nebylo jinak a signály, které automobilky vyslaly, jsou více než jasné: Nadchází éra baterek a benzinky podél silnic ustoupí dobíječkám.

Sci-fi elektrická auta na silnicích

Důvod je jasný, ten trend se nedá zastavit. Do konce tohoto desetiletí výrazně přibude na silnicích elektrických aut do zásuvky. Ta budou díky novým technologiím chytřejší a dál dojedou. Do jejich interiérů vstoupí učenlivá umělá inteligence i virtuální grafika, do výroby promluví 3D tisk a do praktického provozu nový typ baterií pro delší cestování a kratší pobyt u nabíjecích stanic.

Nápady z BMW Vision Neue Klasse by se do roku 2025 měly objevit ve skutečném autě na elektrický pohon •  VDA / IAA Mobility

BMW, Mercedes i Audi tankují energii

Novinky v Mnichově působily opravdově. Představily se totiž většinou v automobilech určených pro masovou výrobu od tradičních značek jako BMW, Mercedes Benz nebo Audi. Dá se předpokládat, že řada zajímavostí, od ovládání klimatizace hlasem až po bleskurychlé „dotankování“ energie, se v budoucnu stane všední záležitostí.

Čelní sklo jako displej

Automobilka BMW zaujala modelem Vision Neue Klasse. Budoucí elektrický bavorák střední třídy se pochlubil informačním systémem Panoramic Vision. Ten radí, naviguje a baví na širokém displeji, ale zároveň promítá některé informace přímo před očima řidiče a dokonce i do grafického pásu ve spodní části čelního skla – to je velká novinka. Pokročilá funkce by se mohla stát součástí produkčních aut od BMW už po roce 2025.

Audi s rozšířenou realitou

Promítat informace před oči posádky svedou i budoucí automobily od Audi. Vystavený model Q6 e-tron předvedl svůj pokročilý „head-up“ displej s rozšířenou realitou. Ta řidiči v optické iluzi zobrazuje navigační šipky přímo do míst, kam se pojede, třeba na nejbližší křižovatku. Elektronika názorně naviguje až do vzdálenosti 200 metrů před vozidlo. 

Auto, které poslouchá

Automobilka Audi na veletrhu také předvedla, jak se z chytrého auta stane pozorný kamarád. V „kvé-šestce“ se totiž zabydlel učenlivý hlasový asistent, který od posádky sbírá zkušenosti a sám pak nabídne například vyhřívání sedadel na oblíbenou teplotu ještě předtím, než ji pasažéři začnou „štelovat“.

Kilometry k dobru

Většina automobilových novinek v Mnichově byla plně elektrických. Klíčové pro rozšíření elektroaut je přitom rychlé dobíjení a dlouhý dojezd. Automobilový výrobce Mercedes-Benz proto na veletrhu představil koncept CLA Class. Jeho elegantně zaoblená karoserie skrývá novou energetickou platformu MMA. S ní mají budoucí mercedesy ujet na jedno plné nabití až 750 kilometrů a na polovinu kapacity se dostanou za pouhých patnáct minut. 

Karoserie z 3D tiskárny

S novými auty přichází také čas nových materiálů a výrobních postupů. Ty na veletrhu reprezentoval divoký elektrosporťák DarkRebel od automobilky Cupra. Interiér auta je vyztužen centrální „páteří“ vyrobenou pomocí 3D tisku kovů. Vymodelované žebrování naznačuje, že trojrozměrný tisk se v automobilovém průmyslu uplatní už nejen v prototypování, ale také u hotových dílů. 

IAA Mobility:

Auta budoucnosti v Mnichově

Na dopravním veletrhu IAA Mobility 2023 v Mnichově se představilo na 300 světových novinek od 750 vystavovatelů z 38 zemí. Týdenní výstavu navštívilo přes půl milionu lidí. Hlavní téma akce: udržitelná a digitální auta.

Přední sklo? Na co jako?! Nová Barchetta B95 má štít proti větru

Přední sklo? Na co jako?! Nová Barchetta B95 má štít proti větru

Těžká technika na elektřinu: Už je to tady!

Těžká technika na elektřinu: Už je to tady!

Tatra e-Drive: Už jste viděli osmikolového obra na vodík?

Tatra e-Drive: Už jste viděli osmikolového obra na vodík?

 

Články odjinud