Nové vojenské drony: Útočí podle vlastní umělé inteligence!

Nové vojenské drony: Útočí podle vlastní umělé inteligence!
Sdílej
 
Válečná vřava na Ukrajině ukazuje, že drony mění pojetí války. Na bojišti proti nim stojí rušičky GPS, rádiových vln a jiné prostředky elektronického boje. Zatímco běžné drony v takovém okamžiku ztrácí schopnost navigace, drony V-BAT od Shield AI fungují dál. A útočí podle vlastní umělé inteligence.

Válka na Ukrajině potvrdila, jak důležité jsou ve válce drony. Slouží jako průzkumníci, ale také umí opakovaně útočit nebo se proměnit v řízenou nálož. Američan Brandon Tseng, bývalý příslušník speciálních jednotek Navy Seal, sice na Ukrajině nebyl, ale důležitost dronů rozeznal už při svém nasazení v Afghánistánu.

Od roku 2015 vyvíjí chytré drony vybavené pokročilými senzory, umělou inteligencí a strojovým učením. Díky tomu se umí samy rozhodovat a navigovat i na bojišti, kde se nachází třeba rušičky GPS, rádiových vln a jiné prostředky elektronického boje. Zatímco běžné drony v takovém okamžiku ztrácí schopnost navigace, drony V-BAT od Shield AI fungují dál.

Vojenský dron V-BAT 

V-BAT je už na první pohled hodně odlišný dron než běžné čtyř- a vícevrtulové drony. Připomíná spíš raketu s křídly. Na spodní straně se nachází prstenec, ve kterém je umístěna vrtule pohonu. Nehrozí tak nebezpečí poranění.

A V-BAT díky tomu umí vertikálně startovat i přistávat, a to na velmi malé ploše. Je to dron kompaktní, lehký, snadno ovladatelný a ve stísněných podmínkách jej může sestavit, spustit nebo sbalit a odnést dvojice lidí.

Jako průzkumník

O pohon se stará dvoutaktní motor o objemu 157 cm3, který dosahuje výkonu 13 koní. Tedy asi jako silniční skútr. Dron může letět maximální rychlostí asi 166 km/h a nabízí dolet 555 km. Umí operovat ve výšce až 4,5 km, a to po dobu až osmi hodin i v silném větru. K tomu všemu dron V-BAT 128 unese náklad o hmotnosti až 11 kg.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud