Dron pro Mars: Větší a víc vydrží! Nahradí vrtulník Ingenuity?

Dron pro Mars: Větší a víc vydrží! Nahradí vrtulník Ingenuity?
Sdílej
 
Dron MAGGIE bude možná létat v atmosféře Marsu, kde nahradí vrtulník Ingenuity. Má být větší a vydržet více, skoro jako letadlo. NASA na něj dala peníze, i když není vůbec jisté, že se podaří dron na rudou planetu dostat.

Země není jediným objektem ve Sluneční soustavě, který má atmosféru. Najdeme ji také na Venuši, Marsu nebo na Saturnově měsíci Titanu. Tam všude by se mohly pohybovat drony nebo vzducholodě.

Existuje spousta návrhů, ale teprve před třemi lety jsme se dočkali prvního letu mimo planetu Zemi. V únoru 2021 přistála na Marsu pojízdná laboratoř Perseverance, která na povrch vysadila malý vrtulník Ingenuity. Dne 19. dubna 2021 proběhl první let. Mise malého dronu nedávno skončila a byla mnohem úspěšnější, než se očekávalo. Vědci už pracují na dalších „mimozemských dronech“.

Dron MAGGIE má být jako větší letadlo

Na Marsu můžeme v podstatě provozovat dva druhy letounů. Jednak jde o malé drony vybavené kamerami, které mohou pomáhat roveru v plánovaní trasy a s hledáním vhodných cílů pro bližší průzkum.

Druhou možností je větší dron, který bude pracovat samostatně a bude provádět konkrétní výzkum. Takovým dronem má být MAGGIE. Autoři projektu zatím dostali od NASA peníze na další zkoumání konceptu.

Není jasné, kdy a zda vůbec se na Mars vydá. Pokud ano, má se jednat o velké letadlo, které má podle fotografií disponovat 14 páry rotorů. Na palubě bude mít baterii, kterou nabije na povrchu pomoci solárních panelů na křídlech. Jedno nabíjení má trvat asi 7 marsovských dní. Poté provede vertikální vzlet – stejně jako klasický dron nebo třeba vrtulník. Pohybovat by se měl ve výšce okolo 1 kilometru.

Let nad Marsem

Podle vědců má MAGGIE na jedno nabití uletět asi 180 kilometrů. V průběhu jednoho marsovského roku to má být celkem asi 16 tisíc kilometrů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud