Oceány na Venuši: Nový objev odhaluje, jak vodní svět ztratil moře

Oceány na Venuši: Nový objev odhaluje, jak vodní svět ztratil moře
Sdílej
 
Venuše jako vodní planeta? Kdysi dávno tomu tak bylo. Vědci zjistili, jak druhá planeta naší sluneční soustavy přišla o své oceány a moře. Ale kam se pak viník schoval? A pomůžou to zjistit nové vesmírné sondy?

O Venuši se mluví jako o sestře Země. Je podobné velká a její hustota se blíží naší planetě. Kvůli své agresivní atmosféře je ale extrémně nehostinným světem. Obsahuje také velmi málo vody. V minulosti tomu zřejmě bylo jinak. Vědci našli molekulu, která Venuši o vodu připravila. 

Tři centimetry vody na Venuši

Voda se může na planetě vyskytovat ve formě ledu, vodních ploch nebo také ve formě páry v atmosféře. Pokud bychom vzali všechnu vodu na Zemi a rovnoměrně ji „rozlili“ po povrchu, dosahovala by její výška 3 kilometrů. Venuše na tom byla v minulosti podobně jako Země. Dnes by ale celkové množství vody na planetě „zaplavilo“ Venuši do výšky jen 3 centimetrů.

Drsný vodní svět

Venuše je nehostinným světem, za což může její atmosféra z oxidu uhličitého, která vyrábí masivní skleníkový efekt. Kvůli tomu je na povrchu teplota skoro 500 °C a obrovský tlak. Veškerá voda se proto odpařila do atmosféry. Ale kam se poděla poté?

To je jednoduché: Molekulu vody může „rozbíjet“ sluneční záření. Uvolněný vodík a další prvky pak mohou unikat do vesmíru. Tento mechanismus však podle vědců nedokáže vysvětlit celou ztrátu vody na Venuši. 

Nový objev: Molekula HCO+

Vědci z Coloradské univerzity v Boulderu sestavili počítačové modely planety, se kterou zacházeli téměř jako s gigantickou chemickou laboratoří. To jim umožnilo se lépe podívat na rozmanité reakce, které probíhají v atmosféře Venuše. A možná našli viníka. Molekula se jmenuje se HCO+ a je složena z atomu vodíku, uhlíku a kyslíku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud