Letíme do budoucnosti: Kdy vyměníme auta za létající drony?

Letíme do budoucnosti: Kdy vyměníme auta za létající drony?
Sdílej
 
Přichází doba, kdy místo do aut nasedneme do přerostlých dronů, které nás odnesou, kam budeme potřebovat. Po úspěšném prototypu BlackFly přilétá sériově vyráběný eVTOL Helix. A pozor, bude tichý!

Konstruktér Marcus Leng se o létání začal zajímat už jako malý kluk. Pilotní licenci si udělal v pouhých 18 letech. Pak vystudoval, založil úspěšnou firmu a tu později prodal. Jenže létání mu nedalo spát.

Kolem sebe viděl ohromující nové technologie a rozhodl se, že peníze, které vydělal, investuje do svého klukovského snu. Chtěl postavit bezpečný, plně elektrický létající stroj s kolmým startem a přistáním, který unese alespoň jednu osobu. Ty se označují jako eVTOL (electric Vertical Take-Off and Landing).

eVTOL BlackFly

Leng postupně vylepšoval jednotlivé komponenty – elektromotor, řídicí jednotku a technologie uhlíkových vláken tak, aby nakonec mohl jako stavebnici složit svůj vysněný stroj. Od roku 2011 postavil desítky různých prototypů na pěti hlavních konstrukcích.

Poslední prototyp se jmenoval BlackFly. Byl výsledkem více než 10 let návrhů, vývoje a zkušebních letů. Je to jednomístný eVTOL s osmi vrtulemi a tandemovými křídly. K plnohodnotnému letu přitom stačí vrtulí šest, dvě slouží jako záloha. Pasažér a pilot v jednom sedí v malé kabině uprostřed obou křídel.

Helix je připravený pro sériovou výrobu

BlackFly měří asi 4 metry na délku i na šířku a bez pilota/pasažéra váží 158 kg. Baterie má kapacitu pouhých 8 kWh. To je desetina toho, co dnes mají běžné elektromobily. V případě létajících strojů se ale musí vždy dobře vyvážit poměr hmotnosti a kapacity.

Přístroj se ovládá primárně joystickem a několika dalšími prvky. Maximální cestovní rychlost je 100 km/h a dolet činí necelých 30 km. Prototyp BlackFly přetavili inženýři v produkt jménem Helix připravený pro sériovou výrobu. 

Tichý létavec

Prototypu se velmi podobá. Bezpečnost zajišťuje jak trojitá redundance, kdy každý systém je třikrát zálohovaný, tak i balistický padákový systém. Přistávání ulehčuje konkávní (vydutý) tvar, díky kterému se Helix při přistání elegantně zhoupne. Umí přistát i na vodě, protože má obojživelný trup a plováky.

Během každého letu pak senzory snímají tisíce diagnostických dat a upozorní na jakýkoliv problém. S předletovou přípravou a zjištěním aktuálního stavu stroje pilotům pomáhá dodávaná mobilní aplikace.

U běžných malých dronů jsme si zvykli na poměrně vysokou hlučnost. Helix je ale podle svého výrobce stejně hlučný jako běžný elektromobil a rozhodně méně hlučný než třeba motorka. Helix lze jednoduše složit do menších rozměrů a naložit na přívěs pro snadné převážení, a to během 30 minut.

Zábava pro boháče

Výrobce, společnost Pivotal, začíná přijímat objednávky na Helix právě v těchto dnech. V polovině letošního roku chce začít první stroje dodávat zákazníkům. Základní cena za Helix je v přepočtu 4,2 mil. Kč. To je stejně, kolik stojí hodně luxusní auto. Helix přitom žádný velký komfort neposkytne.

Zato vám dá volnost létat jako skoro jako pták. Zatím tak půjde hlavně o zábavu pro bohaté nadšence. Výhodou je, že v USA není nutné mít pro řízení Helixu pilotní licenci. Pivotal ale i tak vyžaduje, aby všichni zákazníci absolvovali firemní výcvik a školení. A to jak na simulátoru, tak ve vzduchu. 

Létající taxík od Uberu:

Kdy si budeme moct objednat Uber Elevate?

Hlavní výhoda létajících strojů je v tom, že se nemusí držet pozemních komunikací. Osobní přepravní drony se tak snadno vyhnou ucpaným ulicím nebo nehodám. Taxislužby už po nich proto pokukují delší dobu.

Není daleko doba, kdy si budete moct objednat létající Uber neboli Uber Elevate. Jejich stroje připomínají běžné letadlo víc než Helix, ale také jsou vybaveny osmi vrtulemi a létají čistě na elektřinu. V budoucnu mají sloužit třeba jako rychlá přeprava z centra města na letiště a zpět.

BlackFly: Legální létající auto

BlackFly: Legální létající auto

Elektrický létající taxík Archer Midnight má provoz levný jako auto

Elektrický létající taxík Archer Midnight má provoz levný jako auto

XQ-58A Valkyrie: Rozumná stíhačka

XQ-58A Valkyrie: Rozumná stíhačka

 

Články odjinud