Průzkum moří pro každého! Podvodní kvadroptéra Hydrus je tady

Průzkum moří pro každého! Podvodní kvadroptéra Hydrus je tady
Sdílej
 
Průzkum korálů, hlubokých moří a oceánů už nikdy nebude jako dřív – bude mnohem lepší! Nová podvodní kvadrokoptéra Hydrus má jednoduché ovládání a nízkou cenu. Jenže jak se vyhne lodním vrakům a jak to, že funguje bez rádiových vln?

Kvadrokoptéry od společnosti DJI patří mezi světovou špičku. Takže když tvůrci podmořského dronu Hydrus připodobňují své dílo ke strojům od DJI, máte jasno, odkud vítr fouká.

Podvodní drony musí proti těm létajícím překonávat řadu nových překážek. A to doslova. Ve vzduchu těžko potkáte vrak lodi, korálový útes, rybářskou síť nebo jiný odpad. Ale co víc, pod vodou se nešíří rádiové vlny, a tak je velmi obtížné dron na dálku ovládat bez použití kabelů. Nejen tyto, ale i spoustu dalších výzev museli konstruktéři dronu Hydrus překonat.

Zkušení navigátoři

Společnost Advanced Navigation pochází z Austrálie. Už přes 10 let se zabývá vývojem různých typů navigačních systémů. Ve své práci využívá umělou inteligenci a algoritmy hlubokého učení. Díky tomu systémy od Advanced Navigation dokážou pracovat ve vesmíru, ve vzduchu, na zemi i pod vodou.

V nekonečné pustině Austrálie a okolního oceánu není problém si to všechno pořádně vyzkoušet. Hydrus má být ekvivalentem běžného spotřebního létajícího dronu. Je vybaven kamerou se 4K rozlišením (zvládne až 60 snímků za sekundu) a díky tomu umí natáčet parádní video a navíc vyrábět 3D fotogrammetrické modely okolí.

Hlídač korálů

Hydrus se umí ponořit až do hloubky 3000 metrů a urazit vzdálenost 9 km. Baterie vydrží asi tři hodiny na jedno nabití. Pod hladinou umí plnit nejrůznější typy misí. První prototypy spatřily světlo světa už před dvěma lety.

Od té doby pracují drony Hydrus mimo jiné pro Australský institut mořských věd. Vědci s nimi monitorují a zkoumají stav korálových útesů u západního pobřeží země. Západoaustralské muzeum pomocí Hydrusu vytvořilo podrobný 3D model vraku lodi potopené u pobřeží přístavu Perth.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud