3500 let starý papyrus odhalil nová tajemství egyptských mumií

3500 let starý papyrus odhalil nová tajemství egyptských mumií
Sdílej
 
Červená látka na obličej a čtyřdenní rytmus práce balzamovačů. To jsou nové poznatky z vůbec nejstaršího známého textu o mumifikaci. Papyrus, který je starý 3500 let, odhalil nová tajemství vzniku egyptských mumií.

 

Balzamování zesnulých bylo ve starověkém Egyptě považováno za posvátné umění. Znalost procesu tvorby mumie byla zřejmě omezena na malý počet zasvěcenců, kteří si potřebné informace předávali ústní historií – od jednoho balzamovače k druhému.

Odpovídá tomu i skutečnost, že až dosud egyptologové zdokumentovali všeho všudy jenom dva staroegyptské texty, které se věnují právě mumifikaci. Nyní se ale našel třetí text, nejstarší ze všech.

Objevy díky technologiím: Pohled pod povrch egyptských mumií

Objevy díky technologiím: Pohled pod povrch egyptských mumií

Manuál pro balzamovače mumií

K překvapení egyptologů je tento „manuál pro balzamovače mumií“ součástí papyru Louvre-Carlsberg, který pojednává o medicíně. Egyptoložka Sofie Schiødtová z Kodaňské univerzity zjistila, že mezi texty o bylinném léčitelství a kožních onemocněních se skrývají i pasáže věnované mumifikaci a balzamování.

Popisy balzamovacích technik jsou hodně podrobné a celý text působí jako manuál či opakovací pomůcka pro zkušené balzamovače. Čtenář byl zřejmě odborník, který se nepotřeboval zabývat základy, jako bylo vysušení těla solí natronem – tyto postupy v papyru zcela chybí.

Zato si díky němu mohl připomenout různé detaily, například použití různých typů obinadel nebo recept na nějakou mast.

Na tvář zemřelého se během mumifikace přiložil kus červené látky napuštěné prostředkem z vonných látek a pryskyřice •  IDA CHRISTENSEN / UNIVERSITY OF COPENHAGEN

Nová tajemství odhalena

Zkoumání papyru Louvre-Carlsberg odhalilo dosud neznámé informace o balzamování obličeje zemřelého. Je zde totiž uveden seznam rostlinných vonných látek a tmelů, z nichž se svařila tekutina, kterou se napustil kus červené látky. Ta se pak přikládala na obličej mrtvého, aby vytvořila ochrannou vrstvu a zabránila bakteriálnímu rozkladu.

Tato procedura až dosud zůstávala tajemstvím, ale několik mumií s obličejem pokrytým látkou a pryskyřicí, které pocházejí ze stejného období jako manuál, už bylo nalezeno.

Mumifikační proces začínal odstraněním mozku a vnitřních orgánů, které se vyjmuly řezem na boku těla •  Profimedia.cz

Důležité číslo 4

Dalším novým poznatkem jsou čtyřdenní intervaly. Celý proces tvorby mumie zabral 70 dní, z nichž prvních 35 připadalo na vysušení těla natronem – směsí solí, která tělo dokonale zbavila vlhkosti. Natron se aplikoval čtvrtý den poté, co byly z těla vyjmuty vnitřní orgány (ty se pak uchovávaly zvlášť ve čtveřici nádob zvaných kanopy).

Během balzamovací fáze se tělo potíralo prys- kyřicí a balilo do obinadel •  Profimedia.cz

Během druhé 35denní fáze na těle pracovali balzamovači, ale jen každý čtvrtý den. Mezitím tělo odpočívalo pokryté látkou a slámou napuštěnou vonnými látkami, které měly odhánět hmyz a mrchožrouty. 68. den byla dokončená mumie uložena do dřevěné rakve, poslední dva dny pak byly věnovány rituálům, které měly zesnulému zajistit posmrtný život.

Část egyptského papyru Louvre-Carlsberg, která pojednává o otocích kůže •  THE PAPYRUS CARLSBERG COLLECTION, UNIVERSITY OF COPENHAGEN

Druhý nejdelší papyrus

Papyrus Louvre-Carlsberg je starý asi 3500 let. Louvre-Carlsberg se jmenuje proto, že jedna jeho část patří muzeu v pařížském Louvru, druhá Carlsbergově sbírce papyrů na Kodaňské univerzitě. Další části chybí. I tak ale svitek měří na délku 6 metrů, což z něj dělá druhý nejdelší dochovaný staroegyptský papyrus.

Také obsahuje nejstarší známá pojednání o vzhledu, použití a náboženském významu různých léčivých bylin i léčení otoků kůže. Ty jsou podle papyru nemocí seslanou bohem Měsíce Chonsu.

Nemocné mumie: Dávné stopy moderních neduhů

Nemocné mumie: Dávné stopy moderních neduhů

Digitální pitva: Virtuální zkoumání zvířecích mumií

Digitální pitva: Virtuální zkoumání zvířecích mumií

Kde ležela a země Punt? Mumie paviánů odhalily starověkou záhadu

Kde ležela a země Punt? Mumie paviánů odhalily starověkou záhadu

 

Články odjinud