Boffin III: Elektrická kouzla

Video se připravuje ...
Sdílej
 
V obchodech se objevila nová elektronická stavebnice značky Boffin. V redakci ábíčka jsme se jí podívali na diody a vodiče.

 

Boffin v hovorové angličtině označuje člověka, který rád vynalézá, zkoumá a vytváří věci. Přeložit by se to dalo nejspíš jako "inža" nebo "vědátor". Pro nás ale tohle divné slovíčko znamená především jedno – stavebnici Boffin plnou součástek pro stavbu elektrických obvodů. Slouží k vytváření vlastních elektrických vychytávek, skrz které se každý poučí o fungování elektřiny v elektronice. A tak trochu se stane inžou nebo vědátorem.

Elektrifikovaná zábava

Podstatou stavebnice je jednoduše spojovat prvky elektrických obvodů na základní desce tak, aby zazvonil zvonek, rozblikaly se LEDky, roztočil se motor a tak podobně. K tomu jsou zapotřebí vodiče, čočky, optická vlákna, spínače, přepínače, žárovky a další rezistory a spousta dílů. A ty všechny ve stavebnici najdete společně se sadou stavebních kostek, které jsou kompatibilní s Legem nebo Playmobilem a dalšími rozšířenými stavebnicemi. Dohromady je v krabici přes 200 různých dílů.

Díly do sebe zapadají lehce a jednoduše se i rozebírají •  Boffin

Boffin hezky česky

V redakci nás potěšilo, že každý z přibližně 25 projektů je podrobně rozkreslen a vysvětlen v českém manuálu a že i po několika minutách nám pod rukama vyrostly zajímavé elektrické hračky. Třeba takový maják – stačí vám pár kostek na nosnou konstrukci pro otočný modul s LED světly, a než se nadějete, máte v pokoji signalizační miniaturu pobřežního majáku. Zvlášť večer je hodně efektní. Jiné projekty vyžadují podstatně více času. Třeba taková pevnost Bricard nebo most přes řeku Bric a Bricův dům jsou komplikované a musíte dávat hodně pozor, jak do sebe součástky zapojujete, aby výsledná stavba správně svítila a hrála. Právě na těchto složitějších konstrukcích se ale dobře naučíte, jak se dá ovlivňovat a využívat elektřina v uzavřeném obvodu.

Díly do sebe zapadají lehce a jednoduše se i rozebírají •  Boffin

Dobrý první krok

V předchozím odstavci jste si určitě všimli slova bric. Zdůrazňuje, že ve stavebnici využijete jakési plastové cihly (anglicky "brick") pro stavbu domů a dalších struktur. V rámci stavebnic Boffin jde o novinku a hlavní identifikační znak třetí série. V redakci jsme zkoušeli její první sadu, podle výrobce ale vyjdou ještě čtyři další, které se budou vzájemně doplňovat. A to je dobrá zpráva! Projekty popsané v manuálu totiž jen otevírají bránu do světa elektřiny. S dalšími díly (ale i s těmi stávajícími) můžete vymýšlet nové obvody a dělit se o ně na internetu s dalšími boffináři. Boffin vás tak krásně uvede do stavění vlastní elektroniky, a jestli od něj přejdete třeba k Arduinu, budete to pro vás jednodušší.

SHRNUTÍ

Tvořivá stavebnice vás zábavně poučí o stavbě elektrických obvodů.

DISTRIBUTOR: Conquest

WEB: toy.cz


Jak je to s Boffinem

Boffin II: Hodí se, ale ke trojce ho nepotřebujete •  Boffin

I když má nová stavebnice číslovku III, neznamená to, že je lepší než předchozí dvě série. Boffin I přišel se základními díly a funkčností, dohromady se nabízí ve čtyřech krabicích a jejich obsah je vzájemně kompatibilní. Boffin II přistupuje k věci trochu jinak. Každá krabice nabízí díly ke konkrétnímu typu elektronických projektů, třeba k detekci pohybu, experimenty se světlem a tak podobně. Třetí série se od předchozích odlišuje novinkou – stavebními bloky, se kterými se elektrické obvody dají vestavět do struktur, jako je dům nebo most.


ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Plastikové modely 1: Lepíme náš dárek

Plastikové modely 1: Lepíme náš dárek

 

Články odjinud