Kdy zase začne škola? A jak to bude ve třídě nebo v jídelně?

Kdy zase začne škola? A jak to bude ve třídě nebo v jídelně?
Sdílej
 
Když si vzpomenete, jaké to bylo před více než měsícem: Normálně jste chodili do školy, do kroužků, setkávali se s kamarády, jezdili za hranice a roušky jste znali možná jen z nemocnic. To vše se ale změnilo kvůli nemoci COVID 19. Školy zavřely své dveře a vy se musíte učit doma. A do školy a na spolužáky už se možná těšíte. Kdy se dočkáte?

 

Nad koronavirem stále sice ještě nemáme vyhráno, pokud se ale podaří zdržet na uzdě, budete moci někteří zase zasednout do školních lavic. I když s omezeným rozvrhem, v omezeném počtu a s náhradními rouškami připravenými v aktovkách.

Zpátky do lavic

Žáci prvního stupně by mohly do školy od 25. května. Docházka ale bude dobrovolná: Učit se můžete dál i doma. Musíte se ale připravit na jistá omezení, změnu stylu výuky a pozměněný rozvrh. A ve třídě rozhodně nebudou všichni vaši spolužáci. Do lavic může zasednout v jedné místnosti maximálně 15 žáků. Učitel může požádat o navýšení počtu, podmínkou ale je, aby každý student měl svoji vlastní lavici.

Koronavirové novinky: Původce nemoci COVID-19 přeskočil na lidi zřejmě z toulavých psů

Koronavirové novinky: Původce nemoci COVID-19 přeskočil na lidi zřejmě z toulavých psů

O přestávkách v rouškách

Aby se zabránilo případnému šíření nemoci COVID 19, neměli byste se ve škole potkávat s kamarády z jiných tříd a trávit čas jen se skupinou ve vaší třídě. Velká diskuse se točí také okolo roušek. O jejich nošení ve třídě rozhodnou sami učitelé. Ve společných prostorách školy – tedy třeba na chodbách o přestávkách nebo na toaletách, kde se můžete potkat i s dětmi z jiných tříd, budou roušky povinné.

Změna rozvrhu

Počítejte také se změnami v rozvrhu. Vyškrtnout si můžete třeba tělocvik, který Ministerstvo školství zakázalo. Ředitelé základních škol nebyli zatím informování, proč nebo jestli mohou alternativně cvičit například venku. "Důvod zákazu tělocviku přesně neznám. Domnívám se ale, že by se ocitlo větší množství dětí v jedné tělocvičně. Navíc tím, že budou běhat, budou více dýchat. Je potřeba dodržet dostatečné rozestupy a podmínky ke cvičení by nebyly ideální. Každé dítě zvlášť by tak možná mohlo maximálně skákat v rozích tělocvičny přes švihadlo," řekl pro Ábíčko ředitel základní školy Na Balabence Michal Vítek.

Roušky budou ve společných prostorách školy povinné •  iStock

Otazník nad jídelnami

Družiny, kde se běžně děti odpoledne míchají, zůstanou zavřené. Stopku budou mít stále i mimoškolní aktivity a kroužky. Nejisté je v tuto chvíli fungování školních jídelen. Podle ministerstva školství se o jejich fungování ještě rozhodne na základě vývoje nemocnosti koronavirem. Do 25. května se mají školy připravit na možné varianty: Jestli budou dodávat oběd jednotlivým skupinám do tříd nebo si například vytvoří harmonogram návštěv jídelny nebo si budou muset děti nosit jídlo z domova.

Učte se venku: Máme pro vás zajímavé výzvy

Učte se venku: Máme pro vás zajímavé výzvy

Škola doma a vysvědčení

Pokud ale zůstanete doma a rodiče vás do školy nepošlou, budete pokračovat v distančním studiu. Ať už sami podle zadání, s učiteli online nebo s rodiči a rodinnými příslušníky. Kvůli roztříštěnosti výuky nedostanete pravděpodobně na konci školního roku klasické vysvědčení se známkami, ale slovní hodnocení.

Do školy v září

Dostanou se před létem do škol i žáci 2. stupně základních škol? To je teď ve hvězdách. Ve hře je červen, bude ale záležet, jestli se podaří udržet koronavirus na uzdě. Střední školy, konzervatoře a vyšší odborné školy se otevřou 11. května, ale jen pro studenty závěrečných ročníků. Budou se tak moci poradit a připravit na maturitní a závěrečné zkoušky a absolutoria, které jsou v plánu v červnu. O podobě výuky rozhodne sám ředitel. Povolení vyučovat dostaly i základní umělecké školy a školy jazykové s právem státní jazykové zkoušky.

Prázdné třídy se možná koncem květne začnou zase plnit. Ve třídě ale bude jen 15 žáků •  iStock

Čekání na přijímačky

Jestli patříte mezi ty, kteří se letos hlásí na střední školy, nepodceňujte přípravu. Přijímací řízení by mělo být v průběhu června letošního roku, a to i pro víceletá gymnázia. Bohužel bližší informace nám ministerstvo školství neřeklo.

Nejste v tom sami

A jak to mají žáci ve světě? Kvůli koronaviru zavřely školy v mnoha zemích světa. Některé se postupně otevírají, někde zůstává zavřeno. Tak například sousedi ze Slovenska se letošní školní rok už do škol nepodívají. V sousedním Rakousku zatím o pokračování výuky rozhodli. A v USA to v současné době taky vypadá, že školy zůstanou zavřené. V Japonsku by některé školy mohly začít s výukou v květnu. Postupně otevírat školy začínají skandinávské země. V Dánsku a Norsku se do lavic vracejí žáci prvního stupně už teď. Finsko se ještě otevírání škol zdráhá a jejich dveře zůstanou zavřené minimálně do poloviny května. Jedinou zemí, která nezavřela základní školy vůbec, je Švédsko.

Nenápadné konce virových epidemií. Jak skočil SARS, MERS nebo španělská chřipka?

Nenápadné konce virových epidemií. Jak skočil SARS, MERS nebo španělská chřipka?

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Autor

paz

 

Články odjinud