Emil Zátopek: Mašina na běhání

Emil Zátopek: Mašina na běhání
Sdílej
 
Emil Zátopek se proslavil jako běžec. Při sportovním výkonu se kolébal, měl vyplazený jazyk a tvář v křeči. Nebyl na něj prý hezký pohled. Proto mu říkali také Emil Hrozný. Vyhrával a šířil slávu československého vytrvalostního běhu po celém světě. Na filmová plátna letos přiběhl jeden z nejslavnějších českých atletů, který zlomil 18 světových rekordů.

 

„Běhal jako muž se smyčkou kolem krku, který se má každou chvíli uškrtit,“ napsal o Zátopkovi slavný americký sportovní novinář Red Smith. „Byla to nejděsivější hororová podívaná od dob Frankensteina.“ Proto mu říkali také Emil Hrozný. Zátopek odpovídal, že mu nebylo dáno běžet a usmívat se zároveň. Vyhrával a šířil slávu československého vytrvalostního běhu po celém světě.

Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!

Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!

Zátopek běhal v dešti i sněhu

Zátopek se narodil v Kopřivnici roku 1922. Roku 1941, tehdy pracoval pro zlínskou fabriku Baťa a učil se v tamní škole, byl firemním vychovatelem dotlačen k městskému běžeckému závodu, ve kterém získal druhé místo. To stačilo k tomu, aby se běhání začal věnovat systematicky a s odhodláním, které vyvrcholilo v jeho slavných tréninkových metodách: Běhal například v těžkých vojenských botách, anebo v noci ve sněhu, v dešti i bahně. Prý mu to pak na tratích lépe šlapalo. Něco na tom bylo.

Emil Zátopek lámal rekordy s bolestí v obličeji •  Profimedia.cz

Třikrát zlato

Na letních olympijských hrách roku 1952 v Helsinkách získal Zátopek tři zlaté medaile za vítězství na maratonské trase a na 10 a 5 kilometrech. To se do té, ale také od té doby nikomu jinému nepodařilo. Zátopkovo téměř strojové tempo mu vysloužilo další přezdívku – lokomotiva. A tahle mašina se nadále podílela na vytváření a prolamování běžeckých světových rekordů.

Po odchodu do sportovního důchodu roku 1958 a zejména po roce 1968 však narazil na komunistický režim a pracoval jako dělník a později archivář. Zemřel roku 2000 v 78 letech. Přední světová média jeho odchodu věnovala velký prostor. „Zemřel zřejmě nejlepší vytrvalostní běžec,“ napsaly třeba noviny New York Times.

Martha Issová jako manželka a olympijská oštěpařka Dana Zátopková •  Falcon

Zátopek ve filmu

Život jedinečného atleta zpracovala řada televizních a filmových dokumentů, ve kterých se tvůrci zabývali i Danou Zátopkovou, vynikající oštěpařkou a olympijskou vítězkou. Hraný film ale přichází teprve nyní. Sleduje Zátopka (Václav Neužil ml.) od jeho baťovských let a seznámení s Danou (Martha Issová) až po život v komunistickém Československu. V příběhu tak prožijete všechny velké sportovní úspěchy, které vás možná motivují k tomu začít běhat, ale také společensky a politicky komplikovanou polovinu minulého století.

Na staďáku

Dobovou atmosféru producenti a režisér David Ondříček během natáčení pečlivě udržovali. Něco šlo udělat v počítači, ale třeba kostýmy ne. Problém byl i se stadiony, na kterých skutečný Zátopek vyhrával. Nakonec padlo rozhodnutí přestavět brněnský fotbalový stadion za Lužánkami na „univerzální ovál,“ na kterém byly všechny běžecké výkony natočeny.

Zátopek

REŽIE: David Ondříček

HRAJÍ: Václav Neužil ml., Martha Issová, James Frecheville

PREMIÉRA: 26. 8. 2021

Zvířata a běžci

Schopnost člověka uběhnout desítky kilometrů bez přerušení je považována za evoluční výhodu. Zatímco zvířata vyvinou na krátké vzdálenosti extrémně vysoké rychlosti a člověka předběhnou, žádné nedokáže běžet tak dlouho jako on. Na vytrvalostních tratích člověk porazí každé zvíře, zatímco ve sprintu je naopak pomalejší.

Gepardí ucho: Tajemství nejrychlejší kočky

Gepardí ucho: Tajemství nejrychlejší kočky

Být nejlepší: Jak se zapsat do České knihy rekordů?

Být nejlepší: Jak se zapsat do České knihy rekordů?

Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu

Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu

 

Články odjinud