Město jako hřiště: Jaké jsou nejlepší neznámé urban sporty?

Město jako hřiště: Jaké jsou nejlepší neznámé urban sporty?
Sdílej
 
Jaké nejzajímavější netradiční sporty lze provozovat na ulici pod širým nebem? Ábíčko přináší tipy na nejlepší nové street a urban sporty od pickleballu, přes street bouldering a spikeball, až po cornhole. Udělej si z města svoje hřiště!

Multifunkční tělocvičny, atletické ovály, travnatá hřiště, ledová kluziště, bazény, tenisové kurty a další druhy sportovišť máme jako lidstvo spojené s pohybem. Ať už rekreačním, nebo soutěžním.

Jenže v posledních letech se čím dál častěji revírem profesionálních sportovců stávají ulice měst. Nejde přitom ani tak o úplnou novinku jako spíše návrat ke kořenům. Organizovaný sport je totiž světovým fenoménem poměrně krátce.

Tisíciletý fotbal

Řada moderních sportů se vyvinula z jejich skutečně velmi starých předchůdců. Šlo o disciplíny s docela jiným účelem. Například lakros vymyslel už ve 12. století severoamerický kmen Irokézů jako způsob, jak řešit spory. V roce 2028 se po 120 letech vrátí na olympiádu a šanci na kvalifikaci mají i české hráčky.

Spikeball je fyzicky náročný sport, u kterého se člověk může také pořádně ušpinit •  Aleš Bílý, Czech Roundnet

Stejně tak populární biatlon navazuje na éru soutěží vojenských lesních hlídek z počátku 20. století. Různé formy míčových her připomínajících fotbal jsou zaznamenány na malbách z Číny či Jižní Ameriky starých tisíce let. 

Křída, míček, hrajeme hokej - ne hokejbal!

Sporty vznikají a zanikají organicky v návaznosti na to, jak jsou mezi lidmi populární. Často přitom ani nejde o oblíbenost jejich oficiálních variant. Například jen málo rodičů si může dovolit dát své děti na lední hokej, platit drahé vybavení a vozit je pravidelně na tréninky na zimní stadion s ledovou plochou.

Na pomezí sportu a společenské soutěže stojí například Cornhole •  iStock.com

Ale udělat si branky ze čtyř školních batohů a zahrát si s hokejkami a tenisákem na betonovém plácku na sídlišti je neuvěřitelně jednoduché. Právě takhle vznikají „streetové“ sporty. V tomto případě hokejbal, ve kterém Česko patří mezi absolutní světovou špičku. 

Zrozeno na ulici: Skateboarding a streetball

Některé sporty se na ulicích doslova narodily, třeba skateboarding. Jiné, například BMX, vycházejí z principu, že aktivitu, provozovanou původně v přírodě či na hřišti, lze snadno adaptovat na městské podmínky.

Na olympijských hrách tak dnes můžeme vidět jak klání v klasickém halovém basketbalu s pěti hráči na každé straně, tak jeho pouliční variantu streetball s jedním košem a třemi sportovci v každém týmu. Tedy opět variantu známou z venkovních hřišť mezi domy. 

Volejbal pro čtyři alias crossnet má netradiční pravidla počítání bodů •  Crossnet

Město, zahrady, pláže

Se streetovými sporty je spojená také specifická kultura, styl oblékání nebo hudba. Ovšem existují i výjimky. Velmi populární, a to především v Americe, je nyní pickleball. Tuto hru podobnou tenisu vymyslela parta kamarádů, kteří se nudili na zahradách domů na amerických předměstích. Crossnet je zase nejnovějším fenoménem na plážích u moře.

Co je lepším důkazem toho, že moderní sport s miliony hráčů a fanoušků může dnes přivést na svět úplně kdokoliv a kdekoliv?

Tipy ABC na nej neznámé městské sporty:

Street bouldering

Lezení po skalách i sportovní lezení na umělých stěnách bychom dnes asi jen těžko označili za netradiční disciplínu. Co když se ale ti nejlepší lezci potkají ve městě a zdolávají mostní pilíře, konstrukce železničních viaduktů, dávno nevyužívané továrny nebo kamenné zdi náplavek?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud