Tony Hawk: Legenda mezi skatery i hráči

Tony Hawk: Legenda mezi skatery i hráči
Sdílej
 
Americký skater Tony Hawk jako vůbec první člověk na světě skočil na klasické vertikální skateparkové rampě tzv. 900, tedy otočku dvaapůlkrát kolem dokola. Podařilo se mu to na slavné soutěži extrémních sportů zvané X Games, a to až na jedenáctý pokus. Psal se rok 1999 a Hawka udělal rekord nejen ve světě skateboardingu nesmrtelným. Ale popkulturní ikona je z něj i díky hrám.

 

Tonyho Hawka teprve letos trumfnul zázračný jedenáctiletý brazilský skateboardista Gui Khury, když poprvé skočil 1080, tedy tři celé otočky kolem vlastní osy. Kvůli fyzikálním limitům lidského těla šlo pravděpodobně o vůbec poslední takový rekord, který kdy byl na běžné rampě dosažen.

Na skatu v Bílém domě

Tony Hawk už tento úspěch sledoval jen z povzdálí. Profesionální kariéru totiž ukončil oficiálně v roce 2003, krátce po svých 35. narozeninách. Teď se stará o svou skate značku Birdhouse, je stále velmi aktivní v epicentru skateboardové scény v americké Kalifornii a pořád jezdí na prkně, i když jen rekreačně.

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

V roce 2009 se Tony Hawk na skateboardu svezl po Bílém domě, a to se svolením tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. V červnu 2016 skočil znovu devítistovku a prohlásil, že to bylo pravděpodobně naposledy v životě.

Triky Tonyho Hawka na gamepadu

Na světě je mnoho úspěšných skateboardistů. Rodney Mullen, Bob Burnquist, Bam Margera, Eric Koston a řada dalších. Proč je ale největší ikonou a legendou právě Tony Hawk? Přispěla k tomu hlavně videoherní série nesoucí jeho jméno.

Vůbec první titul Tony Hawk’s Pro Skater (THPS) vyšel v roce 1999 a od té doby jde o vlajkovou loď všech skateboardingových videoher. Generace vašich tátů říkala „zahrajeme si Tonyho“, jako by snad bylo normální, že je jméno konkrétního člověka synonymem pro celý videoherní žánr.

Video se připravuje ...

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 • Zdroj: Activision

A nic na tom nezměnil ani fakt, že mnoho dalších slavných skaterů patřilo mezi hratelné postavy. Ocenil to i Tony Hawk, když řekl: „Vydání videohry s mým jménem kompletně změnilo můj život. Najednou mě všichni poznávali a nemusel jsem tolik jezdit na prkně a závodit, abych se zvládl uživit.“

Filmová hvězda Hawk

Herní vydavatelství Activision si je dobře vědomé toho, že dva původní tituly s Tonym Hawkem v hlavní roli byly skvělé. Vždyť celá série vydělala neuvěřitelných 30 miliard korun. Obě hry tak byly převedeny do kompletně nového grafického kabátku a znovu se představují publiku na nejnovějších konzolích PS4, Xbox One i na počítačích. O pozadí jejich vzniku, skateboardingové scéně v USA i Tonym osobně pojednává i nedávno publikovaný dokumentární film.

Souboj konzolí: Nové ábíčko zjistilo, kdo je králem herního světa

Souboj konzolí: Nové ábíčko zjistilo, kdo je králem herního světa

Tonymu se žije dobře

A jak si Tony Hawk užívá zaslouženého skateboardingového důchodu? Objevuje se pravidelně ve filmech a seriálech, kde obvykle představuje sám sebe jakožto ikonu skateboardingu. Postavil s pomocí své nadace přes 1 000 nových skateparků po celém světě. A taky hodně hraje THPS. „Znám všechny svoje speciální pohyby a triky, takže nejlepšího skóre dosáhnu jedině tak, že hraju za Tonyho Hawka,“ dodává s úsměvem.

Tonymu Hawkovi je už 52 let, na prkně ale stále válí jako za mlada •  Activision, Wikimedia Commons

Dvě dekády digitálního Tonyho

Když v roce 1999 vyšel úplně první díl série, v kurzu právě byla tzv. pátá generace videoherních konzolí. Hru bylo možné spustit na úplně prvním PlayStationu, konzoli Dremcast od společnosti Sega nebo třeba Nintendu 64. Současná osmá generace nabízí oproti tehdejší technologii přibližně 50x větší hrubý výpočetní výkon – a od toho se taky odvíjejí možnosti vývojářů. Zatímco herní design THPS zůstává téměř nezměněn, na grafické stránce hry se odrazil neuvěřitelný technologický pokrok. 

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

Franky Zapata plní sny o létajícím skateboardu

Franky Zapata plní sny o létajícím skateboardu

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

 

Články odjinud