Poselství dalekých kultur v Náprstkově muzeu

Sdílej
 
Až do konce října probíhá v pražském Náprstkově muzeu výstava Poselství dalekých kultur, která představuje výběr ze sběratelského díla lékaře a psychoanalytika MUDr. Vladimíra Richarda Piskáčka a sochaře Rolanda Huttera. Piskáčkovu sbírku tvoří předměty z celého světa, Hutterova sbírka se specializuje jen na předměty z afrických států Burkina Faso a Pobřeží slonoviny

Výstava Poselství dalekých kultur představuje první výběr ze dvou souborů sbírkových předmětů, které získalo darem v roce 2002 Náprstkovo muzeum. Dary nejvýrazněji obohatily africkou sbírku, přinesly ale nové přírůstky i sbírkám asijským, americkým a oceánským.

Foto
Návštevníci se seznámí se sběratelským dílem dvou osobností: lékaře a psychoanalytika MUDr. Vladimíra Richarda Piskáčka a sochaře Rolanda Huttera. Dar Vladimíra R. Piskáčka zahrnuje 866 předmětů, mezi nimi mnoho unikátů; dar Rolanda Huttera čítá 24 předmětů vysoké umělecké i dokumentační hodnoty. Obě sbírky se liší i svým geografickým rozsahem - Piskáčkovu sbírku tvoří předměty z celého světa, Hutterova sbírka se specializuje jen na předměty z afrických států Burkina Faso a Pobřeží slonoviny.

Výstava je rozdělena na dvě samostatné části: dva sály v přízemí výstavní budovy jsou věnovány Vl. R. Piskáčkovi a jeden sál ve třetím patře Rolandu Hutterovi. Ve vstupní části se návštěvník nejprve seznámí s životem a dílem dárce a dále s vybranými exponáty.

Dar Vladimíra R. Piskáčka zahrnuje 866 předmětů, mezi nimi mnoho unikátů; dar Rolanda Huttera čítá 24 předmětů vysoké umělecké i dokumentační hodnoty. Obě sbírky se liší i svým geografickým rozsahem - Piskáčkovu sbírku tvoří předměty z celého světa, Hutterova sbírka se specializuje jen na předměty z afrických států Burkina Faso a Pobřeží slonoviny. Výstava je rozdělena na dvě samostatné části: dva sály v přízemí výstavní budovy jsou věnovány Vl. R. Piskáčkovi a jeden sál ve třetím patře Rolandu Hutterovi. Ve vstupní části se návštěvník nejprve seznámí s životem a dílem dárce a dále s vybranými exponáty.

Z nejpodstatnější části Piskáčkovy sbírky - souboru afrických dřevořezeb, zejména masek a soch z východní, střední a západní Afriky - jsou vystaveny nejen významové soubory, ale také unikáty, které získával dr. Piskáček jak v terénu, tak nákupy ve starožitnictvích. Při výběru předmětů pro výstavu hrál důležitou roli přínos pro kompletaci obrazu afrických kultur zastoupených ve sbírce Náprstkova muzea. Přednost tedy dostaly takové předměty a soubory, které jsou buď jedinečné, anebo doplnily typové a tematické řady africké sbírky.
Vystavený darovaný soubor dřevořezeb ze sbírky Rolanda Huttera je geograficky přesně omezený; pochází od národů obývajících dnešní republiku Burkina Faso. Tradiční umění této oblasti bylo dosud zastoupeno v našich muzejních sbírkách vskutku minimálně (dvě až tři dřevořezby), navíc je třeba upozornit na výtvarnou kvalitu a stáří darovaných předmětů. Na územích obývaných národy Mosiů (Mossi), Kurumbů (Kurumba), Gurunsiů (Gurunsi) a Bobů (Bobo) nacházíme typy dřevěných masek, z nichž některé mají blízko k dogonských maskám s vysokými nástavci (čepelemi), ostatní pak vytvářejí jakousi svébytnou skupinu, patrně s velmi dlouhou tradicí výroby i užívání. při náboženských obřadech, historických hrách a při slavnostech se tu užívají masky v podobě velkých motýlů, vodních ptáků, ale také sov. dosud nejstarší známé exempláře pocházejí z 18. století.

Výstava probíhá od 1. července do 30. října 2004
Otevírací doba: 9.00 - 17.30
Zavírací den: pondělí

Ceník vstupného do Náprstkova muzea:
1) plné vstupné 60,- kč
2) snížené vstupné 30,- kč (studenti, senioři)
3) školní skupiny 20,- kč (v době školního vyučování, nad 5 osob)
4) rodinné vstupné 100,- kč (max. 2 dospělí)
5) celoroční 100,- kč
6) zdarma (děti do 6 let)