Creative Park: Vystřihovánky od Canonu

Creative Park: Vystřihovánky od Canonu
Sdílej
 
Vystřihovánky si nemusíte jen kupovat nebo sbírat z ábíčka – dají se stáhnout i zdarma a legálně z internetu. Jiný modelářský obor něco takového neumožňuje! 

 

Portálů pro papírové modeláře je na internetu hodně a některé jsou orientované přímo na začínající dětské modeláře. Ostatně i na www.abicko.cz se věnujeme servisu pro papírové modeláře. A pochopitelně se vystřihovánkám věnují i výrobci tiskáren, z nichž největší nabídku volně dostupných vystřihovánek a papírových modelů má japonský Canon.

Paper craft

Na www.canon.com/c-park najdete portál Creative Park. Vedle angličtiny jej lze zobrazit v řadě dalších jazyků, čeština však chybí. Orientovat se ve velké nabídce různých šablon, obrázků a vystřihovánek je ale naštěstí velmi jednoduché. Autoři web pravidelně doplňují novými nápady, najdete tu třeba papírové tipy na přáníčka pro blízké k různým příležitostem. Z pohledu papírového modeláře je ale nejzajímavější sekce pod záložkou Paper craft – papírový výrobek. Stovky vystřihovánek jsou členěné do podkategorií na zvířata, hračky, naučné, stroje, architektura, věda, dekorace a společenské akce.

Vystřihovánky si nemusíte jen kupovat nebo sbírat z ábíčka – dají se stáhnout i zdarma a legálně z internetu •  Canon

Model, tiskárna, papír

Stažení vystřihovánky je jednoduché. Model je obvykle rozdělen na soubor s díly a soubor s návodem. Je to praktické, protože vystřihovánky tisknete na papír s větší gramáží (je tlustší), kdežto na návod vám stačí obyčejný kancelářský papír. Měli jsme možnost vyzkoušet optimální propojení tiskárny a papíru, které doporučuje přímo výrobce. Vybrané vystřihovánky z Creative Parku jsme tiskli na tiskárně Canon TS8151 PIXMA na papír Canon Matte Photo Paper 170g/m2. Tiskárna je určena pro domácnost a používá inkoustové náplně v pěti barvách. Obrázek reprodukuje s maximální věrností – jen nesmíte opomenout nastavení tisku na vysokou kvalitu a matný foto papír.

Papírová historie #29: Legendární Prométheus z komiksu Vzpoura mozků slaví 40. let!

Papírová historie #29: Legendární Prométheus z komiksu Vzpoura mozků slaví 40. let!

Testování papíru

Spotřeba barvy záleží na počtu vytištěných stran a barevnosti obrázků. Při našem testu při počtu 50 vytištěných stran nejvíce mizela magenta. Spotřebovali jsme téměř polovinu kazety. Pro srovnání jsme otestovali také polomatný papír o gramáži 160 od jiného výrobce. Při tisku větších souvislých barevných ploch se mírně zvlnil vlhkostí, na drobné díly u složitějších modelů byl ale vhodnější, protože dosahoval jemnějších detailů kresby. Drtivá většina vystřihovánek z Creative Parku ale obsahuje díly větší, takže papír od Canonu je pro ně ideální. Aby byl test úplný, vyzkoušeli jsme tisknout vystřihovánku i na kancelářský papír běžné gramáže 80. Škoda barvy – papír se zvlnil a byl nepoužitelný.

Vystřihovánky si nemusíte jen kupovat nebo sbírat z ábíčka – dají se stáhnout i zdarma a legálně z internetu •  Canon

Riziko inkoustu

Práce s vystřihovánkami tištěnými na inkoustových tiskárnách vyžaduje soustředění na čistotu práce. Kapička lepidla na místě, kde nemá co dělat, může pokazit celé vaše dílo. Stejně tak musíte být opatrní při retušování vodovými barvami. Inkoust nemá vodu rád, okamžitě se vám vytvoří světlý viditelný flíček. Zkušený modelář také nezůstává pouze u jednoho typu papíru. Má v zásobě několik druhů a podle svých zkušeností volí při tisku ten nejvhodnější. Zatímco na architekturu s omítkovou texturou je matný optimální, tak na stroje či moderní stavby ze skla a kovu je vhodnější polomatný či lesklý papír.


Shrnutí

Creative Park od Canonu je pro papírové modeláře naprosto úžasný počin. Bohatá studnice vystřihovánek s různou složitostí pro různě zkušené modeláře, ale vždy ve vysoké kvalitě zpracování a zdarma. Tiskárnu Canon TS8151 PIXMA můžeme modelářům také doporučit – tisk je kvalitní a škála nastavení dostatečně široká. A konečně papír Canon Matte Photo Paper 170g/m2 je pro většinu vystřihovánek z Creative Parku vyhovující, ale obecně pro potřeby papírových modelů bychom si s ním nevystačili.


Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Buď maker! Kutilové 2.0

Buď maker! Kutilové 2.0

Pistolníci z tiskárny: Příběh 3D zbraní

Pistolníci z tiskárny: Příběh 3D zbraní