Vojtěch Kubašta: Z architekta ilustrátorem

Vojtěch Kubašta: Z architekta ilustrátorem
Sdílej
 
Autor Obrazových škol a vystřihovánek v časopisu ABC se proslavil po celém světě prostorovými „rozkládacími“ knížkami. Vojtěch Kubašta byl slavným ilustrátorem, ale začínal jako „pouhý" architekt.

Vojtěch Kubašta se narodil v roce 1914 ve Vídni českým rodičům, rodina se v roce 1918 přestěhovala do Prahy. Vojtěchova touha stát se malířem byla silnější než otcovo přání mít ze syna právníka. Zvítězil kompromis – studium architektury. Jako inženýr architekt mj. připravil výtvarné studie stanic plánovaného pražského metra.

Počátkem roku 1940 nastoupil dráhu komerčního umělce, knižního výtvarníka a ilustrátora. Po znárodnění vydavatelského průmyslu Kubašta rozšířil svou uměleckou činnost na tvorbu reklamních materiálů pro čs. výrobky v zahraničí. Seznámil se tak s technikou vysekávání trojrozměrných rozkládacích obrázků v podobě reklamních pohlednic.

Knížka Povídám, povídám pohádku, PRAGOPRESS, 1968, autor: Vojtěch Kubašta •  Josef Kropáček, Stanislav Fajkus

Originální prostorové knížky

Světové uznání získal svými prostorovými „rozkládacími“ knížkami: Po rozevření se důmyslně rozestaví výjev a s jeho částmi či postavami lze pohybovat. Kubašta díky svému výtvarnému talentu a technickému vzdělání dovedl toto provedení pohádkových knížek k dokonalosti. První byla Červená Karkulka (1956) vydaná nakladatelstvím ARTIA, která Kubaštovo dílo proslavila po celém světě. Jeho jméno je spojeno s řadou prostorových betlémů, více se o nich dočtete tady:

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25-26/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25-26/2021

Obrazové školy v ábíčku

S iniciálami V. K. jsme se setkali také v ABC. Kromě Obrazových škol vytvořil i několik jednoduchých vystřihovánek, např. dioráma k 30. výročí Pražského povstání (1975). Časopis Pionýrská stezka otiskl osm jednoduchých diorámat Minivize s motivy měst, v Pionýrské stezce a Vědě a technice mládeži vycházely na pokračování části kreslených map. Pro nakladatelství Krásné literatury hudby a umění zkonstruoval a namaloval pohyblivé obrázky Na pólu, Na rovníku a V zahradě, pro Státní stavební spořitelnu modely tří domů.

Vojtěch Kubašta, malíř s nevšedním talentem, zemřel v roce 1992. Jeho oživlé pohádkové knížky se vydávají dodnes a jsou vyhlášeným sběratelským artiklem po celém světě.

Jedinečná vystřihovánka pěchotního srubu: Jak se spojily papírové modely

Jedinečná vystřihovánka pěchotního srubu: Jak se spojily papírové modely

Papíroví modeláři: Papírákem na plný úvazek

Papíroví modeláři: Papírákem na plný úvazek

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 5/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 5/2022