Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25-26/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25-26/2021
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 25/2021 vychází nové vystřihovánky nejen pro děti. Vystřihněte a slepte si pokračování miniboxu papírového modelu sídliště Janov, které je tentokrát zasněžené. Nebo vystřihovánku vánočního betlému a hry s rojúhelníky. Tady jsou návody na slepení.

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Minibox

Janov: Urbanistou snadno a rychle

Vánoce 2021

Vystřihovánkou v tomto čísle můžete pokračovat v sestavování Janova, konkrétně ulicí Ke Hvězdárně (vyšlo v ABC č. 21 a 24/2021) a nově postavit ulici K Náhonu (viz větší obrázek nahoře) nebo si ze stejných domů a garáží můžete slepit speciální vánoční soubor (viz menší obrázek nahoře).

O principu sady minibox Janov se více dozvíte tady:

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2021

Návod na slepení vystřihovánky

ULICE KE HVĚZDÁRNĚ A K NÁHONU

1. Prohlédněte návodné kresby (dále jen NK). Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe.

2. Stavby: Slepte díly č. 1 a 2 podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Domy přilepte na vyznačená místa na situaci, každý je možno libovolně otočit. Garáže č. 2 umístěte podle vlastního uvážení.

Papírový model minibox Janov •  Milan Weiner

3. Ulice a křižovatky: Na pevnou podložku, například silnější vlnitou lepenku o velikosti 40 x 40 cm, přilepte díly č. 5, 6 a 7. Podle NK nejprve ulici č. 6, poté křižovatky č. 7. Pomocí pravoúhlého trojúhelníku narýsujte pomocné čáry, podle kterých přilepte obě ulice č. 5. Nakonec přilepte zbylé dvě křižovatky. Tím je vytvořen základ uliční sítě, který bude v dalších číslech rozšiřován a doplňován. Obě sestavené situace s rodinnými domy a garážemi vlepte na vyznačená místa. Pokud máte sestavené předcházející modely z ABC č. 21 a 24, i ty přilepte. Přechody pro chodce, díly č. 8, přilepte podle uvážení. Přelepový díl č. 9 vlepte před garáže v ulici K Náhonu.

Foto:  Milan Weiner

4. Ploty: Podle šablony nařežte proužky ze čtvrtky a bodově je přilepte na hranice parcel. Podle uvážení je přelepte ploty č. 10, následně branami a brankami č. 11.
N 25a6 ploty patří zároveň ke druhé variantě VÁNOCE 2021, půjde to nějak vymanévrovat?

VÁNOCE 2021

1 Prohlédněte návodné kresby (dále jen NK). Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe.

Foto:  Milan Weiner

2. Stavby: Slepte díly č. 1 a 2 podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Přilepte je k zimní situaci, fialový díl č. 1. Domy č. 1 je možno libovolně otočit. Garáže č. 2 umístěte podle vlastního uvážení. Střechy domů a garáží přelepte zimními fialovými díly č. 2 a 3. Vánoční strom č. 4 stočte do jehlanu a pomocí chlopně slepte. Pomocí chlopniček jej přilepte k situaci podle NK.

Foto:  Milan Weiner

3. Ploty: Podle šablony nařežte proužky ze čtvrtky a bodově je přilepte na hranice parcel. Podle uvážení je přelepte ploty č. 10, následně branami a brankami č. 11.

SÉRIE: Minibox

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 600

SNADNÉ

Vojtěch Kubašta: Z architekta ilustrátorem

Vojtěch Kubašta: Z architekta ilustrátorem

Vánoční betlém

Pojďte s námi do Betléma

Muzeum vystřihovánek

Vojtěch Kubašta vytvořil za svůj život kromě velkého množství rozkládacích papírových betlémů také osm vystřihovacích. Za ten nejvzácnější můžeme pokládat betlém z roku 1926, který namaloval coby 12letý chlapec a je uchovaný v pozůstalosti V. Kubašty jako rodinný poklad (viz obrázek níže). Poslední vystřihovací betlém nakreslil v roce 1990 pro své přátele H. a E. Škodovi, autory knížek, které ilustroval.

Papírový model vánočního betlému •  Josef Kropáček

S nápadem vydat vystřihovací betlém na obálce časopisu se poprvé setkáváme v roce 1939. V časopise Ozvěny byl otištěn na přední a zadní straně obálky velmi jednoduchý betlém složený pouze ze dvou dílů. K obálkovým vystřihovánkám betlémů se Kubašta vrátil v letech 1951–54 v časopise Křesťanská žena. Právě z tohoto období pochází i betlém, který si můžete slepit. Dočkal se svého druhého vydání po dlouhých 69 letech. Věříme, že vám udělá radost jako kdysi vašim babičkám a dědečkům. 

Že jste napočítali v úvodu zmíněných vystřihovacích betlémů jen sedm? Správně! Chybějící betlém pochází z roku 1938 a je černobílý. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s Romanem Kubaštou a www.papirovaarcheologie.cz.)

První vánoční betlém Vojtěcha Kubašty •  Josef Kropáček

Návod na slepení vystřihovánky betlému

Ve vystřihovánce betlému najdete originální návod k sestavení, přesto si dovolujeme jej zopakovat a doplnit. Začněte podlepením všech dílů betlému ideálně barevným papírem, určitě ne kartonem. Kartonem se měla podlepit původní vystřihovánka, která vyšla na slabším papíru, než je v ABC, a také byla otištěna ve větším formátu.

Po důkladném proschnutí narýhujte pro snadné ohýbání všechny hrany a skalpelem či odlamovacím nožem prořežte otvory v bráně i bránu samotnou. Po vystřižení všech dílů doporučujeme hrany zamalovat černou barvou.

SÉRIE: Dioráma

AUTOR: Vojtěch Kubašta

SNADNÉ

Vystřihovánka hry s trojúhelníky •  ABC

Hra s trojúhelníky

Návod

Vystřihněte deset trojúhelníků A–K a umístěte je podle pravidel na modrá místa do šestiúhelníku. Pozor, každý trojúhelník lze natočit (tři polohy). Řešení najdete na str. 71 v rubrice Luštění.

Pravidla

Čísla v rozích trojúhelníků se sčítají podle toho, u kterého puntíku se vrchol trojúhelníku nachází. U červeného puntíku musí dát součet čísel všech přiléhajících šesti trojúhelníků součet 24, u oranžového puntíku součet 18 a u černého 12.

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Michaela Kaslová

SNADNÉ

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Poslední ABC: Spider-Man, mega soutěž o Lego Harry Potter a ještě víc!

Poslední ABC: Spider-Man, mega soutěž o Lego Harry Potter a ještě víc!

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 22/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 22/2021