Recenze: Sousedská hlídka jede jenom na půl plynu

Recenze: Sousedská hlídka jede jenom na půl plynu
Sdílej
 
V nové sci-fi komedii o domobraně, Zemi a šmejdu z vesmíru parta kolem Bena Stillera otevírá brány geniality i těžkého průměru. Má cenu na to chodit?

 

Evan je typický maloměstský opruz, který chce konat dobro. Zakládá spolky, pomáhá přistěhovalcům nasát tu pravou americkost, dělá v supermarketu... Takže když právě v JEHO supermarketu někdo brutálně zabije jednoho z JEHO kamarádů, udělá tu jedinou správnou věc. Založí Sousedskou hlídku, spolek dobrých občanů, kteří zabrání každé nepravosti!

Tedy... měl by... pokud by se nejednalo o vyšinutého psychopata, notorického obrážeče večírků a podivínského Brita, jehož představy o službě veřejnosti se vysílají na placených kanálech po desáté hodině večer. To nevypadá na úspěšné komando spravedlnosti. A navíc, už jsem vám řekl, že tím vrahem je emzák?

 

Vybuchující krávu nevidíte každý den!

Ruku na srdce, po naprosto blbé upoutávce, na které bylo jedinou zajímavou věcí to, jak se ze všech těch skvělých komiků povedlo udělat nudné páprdy,  je Sousedská hlídka příjemným překvapením.

Není to tak skvělá komedie, jakou by čekali fanoušci Bena Stillera a Vince Vaughna (pamatujete na brutální Vybíjenou, jeden z prvních filmů, který pracoval s božstvím Chucka Norrise?), neřkuli mimoňského Richarda Ayoadeho (ano, ten pán z Ajťáků), ale není to ani takový průšvih.

Některé scény jsou vlastně opravdu dechberoucí: focení s mrtvolou emzáka, střílení do téhož, divný soused, scéna zachycující rostoucí paranoiu hrdinů, že kdokoliv může být převlečený vetřelec. A vybuchující krávu taky nevidíte každý den.

Komedie z jiné planety

Jenže vedle toho je spousta hlušiny. Ten film má velice poklidné tempo a spoléhá na to, že jeho postavy nehrají pouze komici, ale i překvapivě dobří herci... kteří si ovšem vybrali a) slabší chvilku a b) slabší scénář.

Ten má problém i v tom, že vlastně neví, kdo by měl být humoristickým tahounem. Nejlepší filmy Stillera nebo Vaughna většinou fungují tak, že hlavní hrdinové jsou relativně normální a mají k ruce někoho úplně ulítlého (v nejlepším případě Willa Ferrella) - nebo naopak.

Tady bohužel každá z postav uvízla někde na půl cesty s čestnou výjimkou Ayoada, jenže ten má nejmenší prostor a působí ve filmu jako z jiné planety, což je vzhledem k vývoji děje roztomilé, ale žel nezáměrné.

 

 

Hollywoodský moloch kompromisů

A zamrzí také to, jak se Sousedská hlídka drží při zemi. Obsahuje spoustu krásně brutálních scén, krev stříká, občas se sejme nějaké to dítě... prostě fajn věci, které máme u těchto filmů tak rádi. Ale pak se vždy přehodí výhybka a máme zde ortodoxní manželství, hrdinného taťku bránícího čest dcery, která prozře, že vztahy se mohou začínat a konzumovat až deset let po svatbě a tak dál a tak dál. Prostě a jednoduše, záměr byl dobrý, ale hollywoodský moloch kompromisů si tentokrát zakousl hodně bolestivě.

 

+ Nečekaně drsné a zábavné scény.

- Většinou to jede v zajetých kolejích klišé filmů pro masovou spotřebu.

 

60%

 

Sousedská hlídka

(The Neighborhood Watch) USA 2012, 120 min.

režie: Akiva Schaffer

hrají: Ben Stiller, Vince Vaughn, Richard Ayoade, Jonah Hill

www.facebook.com/thewatchmovie

 

 

Recenze: Film Norman a duchové šokuje a je hnusný. Zábavným způsobem!

Recenze: Film Norman a duchové šokuje a je hnusný. Zábavným způsobem!

Recenze: Total Recall je pitomá ale absolutně skvělá akční pecka

Recenze: Total Recall je pitomá ale absolutně skvělá akční pecka

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

 

Články odjinud