Papírová historie: Foťák z papíru Dirkon

Papírová historie: Foťák z papíru Dirkon
Sdílej
 
Papírovým foťákem Dirkon oslovilo ábíčko několik generací modelářů a dostalo se s ním i za hranice naší země.

 

Ábíčko se vždy snažilo představovat základní principy běžných činností, například fotografování. Princip nejjednodušší dírkové komory, zvané též camera obscura nebo pinhole, byl představen v prvním čísle ABC ročníku 24. Model se jmenoval fotoaparát Dirkon.

Nápad na Dirkon vzešel od redaktora Martina Pilného. Společně s všeumělem Miroslavem Kolářem vytvořili přesné technické podklady, týkající se zejména ohniskové vzdálenosti. Ty předali architektu Richardu Vyškovskému. Čtenářům se pak do rukou dostal vzhledově moderní a fungující fotoaparát – svědčily o tom i snímky, které byly do redakce ABC zaslány a při různých příležitostech i otištěny.

Záběry z papírového foťáku Dirkon •  archiv ABC

Než se začne fotit

Fotoaparát bylo doporučeno řádně utěsnit podlepením důležitých dílů černým fotografickým papírem, rozhodující byl i otvor objektivu – tedy vpich, na jehož čistotě velice záleželo. Ti, kteří si model vyzkoušeli, doporučovali ve svých příspěvcích použít třeba alobalu kvůli ostrosti hran (papír i přes maximální přesnost nezaručoval „čistý“ snímek).

Papírový pinhole foťák z ABC Dirkon, verze 1 •  archiv ABC

Stále funguje!

Světelnost 1:130 byla skutečná, expoziční doba se pohybovala kolem jedné vteřiny. V době vydání (rok 1979) měl být využit film FOMA 21° DIN. Dnes ho lze nahradit například materiálem Ilford PAN 100, ovšem iniciativě se meze nekladou: do Dirkonu je možné vložit film barevný. Že i v takovém případě funguje, dokazuje například zkušenost jednoho z majitelů foťáčku na těchto stránkách.

Papírový pinhole foťák z ABC Dirkon, verze 2 •  archiv ABC

Foťák třikrát jinak

Dirkon patřil k nejopakovanějším modelům. V ABC vyšel třikrát: kromě původního vydání ještě v červnu 1984 (ABC č. 20/28) a květnu 2003 (ABC č. 10/48). Naposledy pak byl uveřejněn ve Zlaté knize vystřihovánek arch. Richarda Vyškovského (květen 2007).

Přečtěte si také:

Papírová historie: Tatrovky na Dakaru

Papírová historie: Tatrovky na Dakaru

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

Malé velké změny

Prakticky všechny varianty v ABC se lišily – druhé vydání mělo na díle 23 odlišný nápis. Narozdíl od původního Dirkonu s emblémy Foma a Unichem včetně věnování čtenářům ABC byl na druhé verzi pouze znak Foma a nápis Fotochema, n. p., Hradec Králové. Třetí Dirkon, vydaný v roce 2003 (a popsaný i na našich stránkách) upravil David Balihar ve formátu vice versa – tedy co bylo na původní vystřihovánce bílé, bylo nyní černé a černé se změnilo v šedou. Doporučení o podlepení se týkalo celé vystřihovánky. Nejsou to však konečné prezentace – existuje arch o velikosti A3 s černým rubem – jde o reklamní počin národního podniku Fotochema, který je vzhledově shodný s 2. vydáním v ABC z června 1984, proto se dá očekávat, že byl ve stejné době i publikován.

Papírový pinhole foťák z ABC Dirkon v zahraničním provedení •  archiv ABC

Dirkon ve světě

Lze snadno dohledat, jak se tento papírový nápad vydal do světa. Existují odkazy na německé, britské, španělské i ruské webové stránky. Asi nejatraktivnější je výskyt až v Jižní Americe. Na internetových stránkách Novacon.com je prezentován Dirkon, který pro brazilské modeláře upravil ing. Luiz Paracampo, opatřil návodem v portugalštině a oslavným textem, v němž je vyzdvihována především výchovný moment při poznávání principů fotografování.

Další články:

Papírová historie: Škodovka na stránkách ábíčka

Papírová historie: Škodovka na stránkách ábíčka

Papírová historie: Dravec Porsche 956 a vláček babiček

Papírová historie: Dravec Porsche 956 a vláček babiček

Foťte jako profík 12: Světlo

Foťte jako profík 12: Světlo

Birdwatching: Fenomén pozorování ptáků

Birdwatching: Fenomén pozorování ptáků

Fotky na vás žalují! Fotoaparáty mají "otisk prstu"

Fotky na vás žalují! Fotoaparáty mají "otisk prstu"

Roboti: FOTOBOT

Roboti: FOTOBOT