Zlatý oříšek ABC: Sofie Erbsová běhá se svým pejskem canicross

Zlatý oříšek ABC: Sofie Erbsová běhá se svým pejskem canicross
Sdílej
 
Sofii Erbsové (12 let, Praha) učaroval sport, konkrétně canicross a vytrvalostní běh. V roce 2019 získala 1. místo na mistrovství Evropy v canicrossu, vloni se stala vítězkou závodu Běžec Podblanicka.

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, budete moci během letních prázdnin na tomto webu.

Sofie, v kolika letech jsi objevila caniccross?

S canicrossem žiju už od narození, protože ho dělá na vysoké úrovni i můj tatínek. Na prvním závodě jsem byla už ve třech měsících v kočárku.

Kdy jsi ho začala provozovat závodně?

První závody byly takové oťukávací s mamkou za ruku, sotva jsem se naučila chodit. Jezdili jsme po závodech s rodinou a já jsem prostě taky chtěla závodit. Na nějaké vyšší úrovni jsem začala běhat zhruba v necelých sedmi letech a v osmi už jsem vyhrála v kategorii dívek 7 – 10 let Mistrovství Evropy v Belgii.

Máš svého vlastního psa?

Merlina máme doma všichni dohromady, je to druhý pes, kterého si pamatuju, první byl strýc Merlina, jmenoval se Artuš. Umřel nečekaně, když mi byly dva roky. Merlina máme od mých tří let, stejně jako bráchu :-)

Co na něm nejvíce obdivuješ?

Obdivuju samozřejmě, jak rychle běhá, a že i s postupujícím věkem má pořád chuť a sílu závodit. A taky jak má pořád dobrou náladu a chce se pořád s každým mazlit. Líbí se mi i jeho modré oči a prostě celkově je to můj nejlepší zvířecí kamarád.

S jakým psem závodíš?

S Merlinem, což je Evropský saňový pes.

Která rasa je pro tento sport ideální?

Ideální je právě Evropský saňový pes. Je rychlý, dobře se učí a baví ho to. Je to speciální rasa vyšlechtěná na psí spřežení na krátké tratě. Ale běhat se dá s každým psem, hlavní je, aby ho to bavilo a abyste mu stačili :-)

Jak vypadá tvůj trénink?

Jak kdy, tréninky mám většinou bez Merlina, protože rodiče nechtějí, abych si zbytečně ničila klouby, canicross pro děti není příliš zdravý sport. Každý trénink začnu rozcvičkou, běžeckou abecedou a rozehřátím. Pak mám různé druhy tréninků – na sprint, objem, intervaly. Nejradši mám, když si jdu prostě jen tak zaběhat a stíhám koukat kolem sebe.

Kolikrát týdně trénuješ?

Týdně mám tak třikrát individuální trénink, plus každý čtvrtek chodím na atletiku.

Sofie a pes Merlin - vpravo ,) •  Zlatý oříšek

Jaké úspěchy máš v canicrossu?

V canicrossu jsem Mistryně Evropy 2019 (od té doby ME ani MS kvůli covidu nebylo) a Mistryně republiky 2021.

Máš ráda i běh, jak dlouhé tratě?

Mám ráda dálkové běhy, sprinty mi tolik nesedí. Nejradši mám tratě kolem dvou kilometrů a víc, ale na těch se v Česku moc nezávodí v mém věku. Takže čím delší je závod v mé věkové kategorii, tím jsem radši. Občas si střihnu i nějaký dálkový běh v kategorii dospělých a porazím mamku :-)

O čem nejčastěji přemýšlíš, když běháš?

Záleží na tom, jak rychle běžím. Když běžím se psem, tak se jen soustředím na správný došlap, abych nespadla a abych správně navigovala psa, kam má běžet. Canicross je totiž pěkný fičák, když máte dobrého psa. Běhám rychlostí kolem 18 km/hod, tempo cca 3:10 na kilometr.

Při sprintu bez psa občas myslím na nějaký ten úspěch, proč to vlastně dělám. A při těch delších bězích, když naběhávám objem kilometrů, tak se koukám po krajině a přemýšlím nad vším možným, kamarádkami, školou, oblečením nebo si povídám s tím, kdo běží vedle mě, nejčastěji s tátou. Během si skvěle vyčistím hlavu od problémů.

Jaká je správná technika běhu?

Zase záleží na tom, jestli se psem nebo bez psa. Normální běh je více přes špičky, při sprintu kratší kroky, při delším běhu delší kroky, nepředklánět se, lokty u těla…Ale mě se na techniku moc neptejte, mě táta pořád říká, jak běhám technicky špatně. Že jsem jako Zátopek – technika nic moc, ale jsem první :-)

No, a když běžíte se psem, je nejdůležitější mít natrénováno, udýchat to, nebrzdit psa a neběhat přes paty a v záklonu. Což vás v té rychlosti dost svádí a dělá to spousta canicrossařů.

Sofie běhá se svým pejskem canicross •  Zlatý oříšek

Jaké úspěchy máš v běhu?

Několikrát jsem vyhrála Krosový pohár (2018, 2019, 2021), seriál Běžec Podblanicka 2021 a spoustu menších závodů.

Čeho bys chtěla v canicrossu a běhu dosáhnout?

Na konci dubna je Mistrovství světa v canicroosu ve francouzském Pledran, kam jsem se nominovala. Dva roky po sobě to posouvali z důvodu covidu, až jsem nakonec poskočila do starší kategorie 11 až 14 let, kde ale budu bezkonkurenčně nejmladší. V té obrovské konkurenci bych byla šťastná, kdybych byla v TOP 10 a hlavně zvládla obě etapy závodu zdravá dokončit.

No a pak zase Mistrovství republiky na podzim, kde bych se také chtěla poměřit už se staršími holkami a chci se také zdokonalit ve skijöringu (jízda na běžkách se psem), kde jsem při naší premiéře s Merlinem před pár týdny obsadila páté místo v kategorii dospělých.

Letos bych se také ráda více věnovala atletice a běhům na dráze, ale určitě chci zase odběhat Krosový pohár a další závody, na které zbude čas.  V dubnu mě totiž čeká ještě jeden dost náročný úkol – přijímací zkoušky na osmileté gymnázium.

Rozhovory s účastníky ankety Zlatý oříšek čtenářů ABC najdete tady.

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Psí sporty: Společně k vítězství

Psí sporty: Společně k vítězství