Černobílá trojčata: Lemuři v olomoucké zoo utěšeně přibývají

Černobílá trojčata: Lemuři v olomoucké zoo utěšeně přibývají
Sdílej
 
Vari černobílý, známý i jako lemur vari, je jedním z nejčastěji chovaných lemurů v zoologických zahradách. Přesto nejsou jeho odchovy běžné. A což teprve, když se narodí trojčátka. To je důvod k oslavě dokonce i v olomoucké zoo, která jinak patří k nejúspěšnějším chovatelům těchto lemurů u nás.

Vari černobílý (Varecia variegata) je druh lemura, který se ze všech unijních zoologických zahrad v republice pravidelně rozmnožuje pouze v Zoo Olomouc a v Zoo Ústí nad Labem. Dne 14. 4. se těmto poloopicím narodila tři černobílá mláďata – dva samečci a jedna samička.

„Odchov trojčat nebývá příliš běžný, a i náš současný pár odchovává tři mláďata poprvé. Všem se daří výborně a mláďata utěšeně přibývají na váze. Ve výběhu jsou společně s rodiči a sourozencem z roku 2023,“ podotýká zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Současný chovný pár lemurů vari v olomoucké zoo odchovává trojčata poprvé •  Zoo Olomouc

Olomoucká zahrada chová lemury vari od roku 1990 a na svět už v ní přišlo celkem 42 mláďat. V loňském roce (2023) se ve všech evropských zoologických zahradách podařilo odchovat pouze 11 mláďat. Olomoucká zoologická zahrada tak je jedním s nejvýznamnějších chovatelů tohoto druhu.

Černobílý lemur, kterému hrozí vyhynutí

Jako všichni ostatní lemuři, žije i lemur černobílý pouze na ostrově Madagaskar. Většině madagaskarských poloopic však kvůli kácení deštných pralesů i úbytku životního prostoru doslova mizí domov před očima. Stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě.

Odchov lemurů vari není v zoologických zahradách úplně běžný •  Zoo Olomouc

Kriticky ohrožený lemur vari obývá deštné pralesy na východní straně ostrova. Vyskytuje se v nízkých až středních nadmořských výškách, hluboko v primárních lesích s vysokými stromy, v jejichž korunách se pohybuje nejčastěji. Aktivní je výhradně za denního světla.

Protože se živí především plody stromů, je velmi důležitým roznašečem semen po pralese, čímž zajišťuje jeho obnovu. Mimoto přenáší pyl z květů národního stromu Madagaskaru, ravenaly madagaskarské. Vari jsou známí svým hlasitým křikem a každý z nich má typické černobílé zbarvení srsti, které je jedinečně, neexistují dva jedinci se stejnou kresbou.

Nevychovaní lemuři? Ksukol se šťourá nosem až do krku

Nevychovaní lemuři? Ksukol se šťourá nosem až do krku

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava

Krmení s maňáskem: Jak to, že mládě kondora nepozná, že to není máma?

Krmení s maňáskem: Jak to, že mládě kondora nepozná, že to není máma?