Dva roky čekal: Tajemný kocour jaguarundi v ostravské zoo ji konečně má

Dva roky čekal: Tajemný kocour jaguarundi v ostravské zoo ji konečně má
Sdílej
 
Jaguarundi je malá kočka, která svým vzhledem připomíná spíš lasicovitou šelmu. V Zoo Ostrava je tento druh chován už od 90. let 20. století. Začátkem května přivezli chovatelé novou samici, která by měla vytvořit pár s tamním samcem a oživit ostravský chov této kočkovité šelmy.

Nová samice jaguarundi byla do Ostravy přivezena začátkem května 2024 z italského Parco Faunistico La Torbiera. Chovatelé doufají v oživení chovu této charismatické kočky v ostravské zoo.

„Náš samec byl po úhynu samice dva roky nespárovaný. Odchovy jaguarundi se v zoologických zahradách moc nedaří, a proto nebylo jednoduché pro něj získat novou partnerku. Právě dovezená samice je velmi mladá, ani ne roční. V tuto chvíli je umístěná ve výběhu naproti Pavilonu indických šelem, kde si zvyká na nové prostředí,“ vysvětluje Matěj Vrúbel, inspektor chovu.

Expozice jaguarundi je součástí komplexu Jižní Amerika a nyní prochází rekonstrukcí. Díky zasíťování výběhů se výrazně zvětší prostor, který budou mít jejich obyvatelé k dispozici na rozdíl od původních shora otevřených výběhů. Ke spojení páru tak dojde až po dokončení prací v těchto prostorách.

Jaguarundi v ostravské zoo •  Pavel Vlček

Chov jaguarundi stagnuje

Jaguarundi chová Zoo Ostrava od roku 1996. Naposledy se zde narodila koťata v roce 2002 a od té doby probíhají pokusy o opětovné nastartování chovu.

„Samice je sice ještě velmi mladá, ale pevně věříme, že si v budoucnu pár spolu sedne, a po více než 22 letech se opět dočkáme mláďat této zajímavé kočky. A to i proto, že v evropských zoologických zahradách chov jaguarundi stagnuje. Celkem v 19 institucích je chováno pouze 40 zvířat a množí se jen vzácně. Pokud bychom chtěli tento taxon kočkovité šelmy v budoucnu udržet, je třeba se mu začít více věnovat,“ dodává Matěj Vrúbel.

Jaguarundi je nejbližší příbuzný pumy, které se tak trochu podobá •  Pavel Vlček

Taková malá puma

Jaguarundi (Herpailurus yagouaroundi) žije od jižní Arizony v USA po severní Argentinu. Obývá deštné lesy, savany, suché křovinaté oblasti i bažiny a vytváří tu tři barevné varianty: tmavě hnědou, stříbrnou a rezavě hnědou. Přestože umí šplhat, zdržuje se spíše na zemi, kde loví pásovce, ještěrky, vačice, králíky, papoušky a další ptáky, různé bezobratlé, ale nepohrdne ani i plody. 

Je nejbližší příbuzný gepardovi a pumě. Zatím není ohrožen vyhynutím, ale počty této kočky v přírodě klesají hlavně kvůli úbytku přirozeného prostředí. Také ji pronásledují chovatelé drůbeže, kterou v blízkosti lidských sídel s oblibou loví.

5 koček vodomilek: Rybářky i dálkové plavkyně

5 koček vodomilek: Rybářky i dálkové plavkyně

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata