Nejvzácnější levhart dorazil do Olomouce: Ale pozor, nezůstane dlouho!

Nejvzácnější levhart dorazil do Olomouce: Ale pozor, nezůstane dlouho!
Sdílej
 
Levhart není jen jeden, vytváří celou řadu poddruhů. A právě jeden z nejvzácnějších nedávno přicestoval do Zoo Olomouc. Dvojice sourozenců levhartů čínských ale nezůstane v olomoucké zoo trvale, jsou tu jen dočasně. Až jim koordinátor jejich chovu vybere trvalé působiště, čeká je další stěhování.

V olomoucké zoo se návštěvníci mohou již mnoho let setkat s levharty mandžuskými, kterých ve volné přírodě v nedotčených lesích Dálného východu žije posledních zhruba 100 jedinců.

Levhart čínský je na tom jen o málo lépe. Žije pouze na území Číny, kde obývá hornaté oblasti, husté lesy, ale může se vyskytnout i ve stepích a polopouštích. Ve volné přírodě dnes přežívá posledních několik set jedinců.

Od levharta mandžuského se liší zbarvením: má výrazně tmavší oranžovo-cihlovou barvu a velké rozety.A právě dva levharti čínští (sourozenecký pár) přijeli v květnu do Olomouce ze Zoo Liberec.

Koukejte, jaké mám zuby! •  Zoo Olomouc

„Jedná se o dvojčata, kterým budou zanedlouho dva roky. Do Zoo Olomouc jsou pouze zapůjčeni a zůstanou zde do doby, než pro ně bude na základě rozhodnutí koordinátora chovu vybrán nový domov a současně do příchodu dalších levhartů mandžuských,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Dočasné útočiště olomoucká zoo poskytla zvířatům ze Zoo Liberec v rámci dlouhodobé spolupráce zoologických zahrad sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

Levhart čínský je jeden z mnoha druhů

Levhart skvrnitý obývá obrovské území – od jižní a střední Afriky až po jihovýchodní Asii a Dálný východ. V tak rozsáhlém areálu výskytu vznikla celá řada poddruhů (vědci jich dnes uznávají devět), levhart čínský je jedním z nich.

Jako většina ostatních levhartů je to velmi plaché, samotářské zvíře, o jehož životě se dosud mnoho neví. Kromě člověka nemá přirozeného nepřítele. Ten je pro něj největší hrozbou, neboť jej považuje za škůdce zemědělství a současně ho využívá v tradiční čínské medicíně. Ohrožuje ho i úbytek životního prostředí a roztříštěnost populace.

Záhada tchajwanského levharta: Vzdušný akrobat

Záhada tchajwanského levharta: Vzdušný akrobat

Co to tady hrabe? Mládě hrabáče se narodilo v Zoo Olomouc!

Co to tady hrabe? Mládě hrabáče se narodilo v Zoo Olomouc!

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...