Noví lední medvědi v Zoo Praha: Bratři dvojčata už se zabydlují!

Noví lední medvědi v Zoo Praha: Bratři dvojčata už se zabydlují!
Sdílej
 
Lední medvědi jsou jedněmi z ikonických zvířat pražské zoo. Ale jejich původní expozice brzy doslouží – ještě letos by se proto měla začít stavět nová moderní expozice Arktida. Přesto se návštěvníci zoo nemusí bát, že před jejím dokončením lední medvědy neuvidí. V té původní se na konci května zabydleli dva lední bráškové.

Na konci května dorazili do pražské zoo hned dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Jsou to třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut a do Prahy přicestovala na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový odchod pražského samce Toma do Almaty v Kazachstánu za potenciální družkou. Právě do jeho někdejší expozice se nově příchozí bratři nastěhovali.

„Příchod Gregora a Aleuta bezprostředně souvisí s tím, že v Zoo Praha vznikne nová moderní expozice pro lední medvědy, jinými slovy že jsme perspektivními chovateli těchto šelem,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Lední medvědi Aleut (vpředu) a Gregor (vzadu) se seznamují se svým novým domovem •  Petr Hamerník, Zoo Praha

Oba medvědi se nyní seznamují s novým prostředím. Kolem expozičních skel jsou dočasně nainstalovány provizorní zábrany, díky kterým si lépe zvyknou na přítomnost psů v areálu – z polské metropole na ně totiž nejsou zvyklí. Toto opatření ale nijak nesníží návštěvnický komfort.

Medvědí bratři Grzes a Ali

Medvědí dvojčata Gregor a Aleut se narodila 2. prosince 2010 v Zoo Norimberk, ale od dubna 2013 žila ve varšavské zoologické zahradě. Zatímco Gregor je mohutnější a polští chovatelé mu přezdívali Grzes, jeho bratr Aleut neboli Ali se dá poznat podle vyšší a štíhlejší postavy.

„Díky nově příchozím medvědím bratrům mají Pražané i další návštěvníci naší zoo možnost pozorovat lední medvědy i v době, kdy připravujeme stavbu expozice Arktida. Právě v ní naleznou tato pro Zoo Praha ikonická a navíc velmi ohrožená zvířata nový domov."

„Arktida, jejíž stavba by měla začít v tomto roce, poskytne ledním medvědům prvotřídní podmínky pro odchov mláďat a bude lákat návštěvníky z celého světa,“ uvedla náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Jana Komrsková. Zoo Varšava naopak nyní může zahájit nutnou rekonstrukci tamní expozice.

Jak se staví zoo? Aby se zvířatům dobře bydlelo!

Jak se staví zoo? Aby se zvířatům dobře bydlelo!

Baby orangutan! V pražské zoo se narodilo další lidoopí miminko

Baby orangutan! V pražské zoo se narodilo další lidoopí miminko

Jak pohnout s obrem? Velké stěhování sloních kluků z ostravské a pražské zoo

Jak pohnout s obrem? Velké stěhování sloních kluků z ostravské a pražské zoo